Page 34-35 - aktuel-14

Basic HTML Version

BezmiâlemAktüel 2016 /
35
34
/ BezmiâlemAktüel 2016
Kış aylarının gelmesiyle gribal enfeksiyonların görülme sıklığı artıyor.
Evde hazırlayacağınız bitkisel çaylarla gribal enfeksiyonlardan ilaçsız
kurtulabilirsiniz.
KIŞ İÇİN
BİTKİSEL ÇÖZÜMLER
PROF. DR. MURAT KARTAL /
BVU ECZACILIK FAKÜLTESİ
FİTOTERAPİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Bu nedenle güvenilir kaynak ve firmalardan tıbbi bitkilerin ve çayların
kullanılması sağlığı koruyucu, tedavi edici veya tedaviye yardımcı
etkinliği açısından son derece önemlidir.
Tıbbi Bitkisel Çaylardaki istenmeyen kirlilikleri ve artıklar taşımaması,
uygun şekilde toz edilmiş, parçalanmış veya ezilmiş olması ve doğru
yöntem ile hazırlanarak tüketilmesi önemlidir. Tıbbi bitkinin yetiştiği
toprak şartları, sulama, gübreleme, toplama zamanı ve biçimi bitkinin
içeriği üzerinde etkilidir.
Çay, infüzyonla mı (demlenerek) hazırlanacak yoksa kaynatmaya
ihtiyaç var mı, var ise ne kadar kaynatılacağı çaydan beklenen etkinin
görülebilmesi açısından gereklidir.
Bu çayları kaynatmayın!
Uçucu yağ (kokulu bileşenler) taşıyan droglar asla kaynatılmamalı,
sıcak suda infüze edilmelidir. Eğer kaynatılırsa uçucu yağ
buharlaşacağından çayın etkisi görülmeyecektir. Bu durum
çok yaygın kullanılan nane ve papatya çayları için de
geçerlidir. Çiçek, ince yaprak veya uçucu yağ taşıyan droglar
demlenmeli, kabuk, kök, sert tohum ve meyve gibi drogları
ise kaynatılmalıdır.
Bitkisel çay hazırlama ve kullanma kuralları
• Her bitki için önerilen miktarda kullanmaya dikkat
edilmelidir.
• Demlik ve fincanların porselen veya cam olması,
özellikle kaliteli ve hijyenik olması önemlidir.
• Su kullanmadan hemen önce kaynatılmalı ve sertlik
derecesi 1-4 arası olmalıdır.
• Uçucu yağ taşıyan droglarıdan (tıbbi nane, melisa,
adaçayı, dağçayı, ıhlamur, papatya, lavanta, anason
gibi) çaylar hazırlanırken kaynatılmış su çok kısa süre
bekledikten sonra demlenmeli, ağzının kapalı olması,
hazırlandıktan hemen sonra içilmesi önemlidir.
• Tıbbi Çaylar, demlendikten sonra soğumadan
ılık ılık ve yudum yudum içilmeli, asla diğer güne
bırakılmamalıdır.
• Tadı hoşa gitmeyen bir çaysa (şeker hastası
veya hipoglisemi durumu yoksa) şeker veya bal ile
tatlandırılabilir. Suni tatlandırıcılar sakıncalıdır.
• Tıbbi Bitkisel Çay karışımı formülde yazılan miktara
göre, 1 tatlı kaşığı (yaklaşık 1-2 gram) veya 1 yemek
kaşığı (3-5 gram) homojen karıştırılarak fincana alınır,
üzerine 150-200 ml kaynar su eklenir, ağzı kapatılarak
5-10 dakika beklenir ve süzülerek kullanılır.
• Poşet çaylar; bir poşet 1 fincan sıcak-kaynar su
içerisine daldırılır ve fincanın ağzı kapatılarak 5-10
dakika beklenir.
• Tıbbi Bitkisel Çay hazırlamak için kullanılan droglar
sıkı kapalı kaplarda, oda sıcaklığında nem içermeyen
yerlerde, güneş ışınlarından korunarak, tercihen
karanlık yerlerde saklanmalıdırlar.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarını önleyici ve
öksürük kesici bitkisel çay formülü
Havaların soğumaya başladığı bu günlerde okulların
açılması ve kapalı mekanlarda geçirilen zamanın
uzaması gibi durumlar gribal enfeksiyonların görülme
sıklığı artırmaktadır. Hazırlayacağımız karışım
bitkisel çay ile üst solunum yolu enfeksiyonlarından
korunmayı ya da bu enfeksiyonların daha kolay ve
kısa sürede atlatılmasını sağlayabiliriz. Ayrıca mucize
bitkilerden faydalanarak hazırlayacağınız bitkisel çay
karışımı farklı nedenlere bağlı öksürük şikayetlerinin
giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Fitoterapinin bir uygulaması olan Bitkisel Çaylar en eski ve en basit ilaç şekli
olarak bilinmektedir. 1600'lü yılların başında ilk kez Çin'den Avrupa'ya seyahat
eden denizcilerin bildiğimiz siyah çay için kullandıkları "çay" terimi sonraki yıllarda
çok yaygınlaşmış ve bitkilerden su kullanılarak hazırlanan preparatlar içinde bu
terim kullanılmaya başlanmıştır.
Doğru bitki olduğundan emin oldun
Tıbbi Çay olarak kullanılan bitki veya bitkisel ürünler belirli kalite standartları
taşımalıdır. Kullanılan bitkisel materyallerin doğru bitki olup
olmadığından emin olunmalı, doğru zamanda toplanmış,
kurutma ve saklanma şartları istenen şekilde
gerçekleştirilmiş olmalıdır.