Page 38-39 - aktuel-14

Basic HTML Version

BezmiâlemAktüel 2016 /
39
38
/ BezmiâlemAktüel 2016
Kışın gelmesi ile artan grip, nezle gibi hastalıklara yakalanmamak için
güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerekiyor. Bunun için sağlıklı ve
düzenli beslenmek şart.
KIŞ AYLARINDA
BESLENMENİN
YOL HARİTASI
PROF. DR. METİN BAŞARANOĞLU /
BVU SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ
Tek tabakla sağlığınızı destekleyin
Kış aylarında çok daha fazla tüketilen çorbaları
çeşitlendirmeye ne dersiniz? Pırasa, havuç, kereviz
gibi besinleri mercimek, nohut gibi baklagillerle
destekleyip protein içeriğini arttırarak, yanında
turp, havuç, marul, pancar gibi sebzelerle yapılmış
bir salata ile tüketebilirsiniz.
Balıksız bir hafta geçirmeyin
Omega-3
içeriği
sayesinde
bağışıklığı
kuvvetlendiren ve kalp-damar hastalıklarına
karşı koruyucu etkisi olan balığı haftada iki kez
sofralarınızdan eksik etmeyiniz. Somon, hamsi
gibi balıkların D vitamini içerikleri de yüksektir.
Kışın güneş ışınlarının az olması nedeniyle vücutta
yeterince sentezlenemeyen D vitamini alımınızı
balık tüketerek artırabilirsiniz. Balık pişirirken
kızartmadan kaçınarak soğan, sarımsak, mantar
gibi sebzelerle buğulama ya da ızgara yapabilirsiniz.
Egzersizin kış halini unutmayın
Soğuk havalar egzersiz yapmanıza engel olmasın.
Sevdiğiniz egzersize bağlı olarak karda yapılan
yürüyüşler ya da kayak gibi sporlar hem formunuzu
hem de sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Bu yıl “kışın kilo alıyorum” cümlesini çürütmenin
tam zamanı!
Pazar veya marketlerde satılan sebze ve meyvelerin değişimi, daha sağlıklı bir kış
geçirmek için anahtardır. Kışa hazırlıksız yakalanmak istemiyorsanız, bu aylarda
beslenmenin yol haritasına göz atmanızda yarar var.
Kış sebzelerini çeşitlendirin
Brokoli, karnabahar, lahana gibi sülfür içeriği yüksek sebzelerin bağışıklığı
güçlendirmede etkili olduğunu unutmayınız. Salatalar yaparak, et veya tavukla
pişirerek veya sadece haşlayıp sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı eklenmiş bir
sos ekleyerek tüketebilirsiniz.
Araştırmalar, C vitamininin
güçlü bir bağışıklık sistemi
sağladığını, soğuk algınlığı ve
grip gibi hastalıkların süresini
kısalttığını gösteriyor.
Uzm. Dyt. Ayşegül Uğural'ın
katkılarıyla hazırlanmıştır.
C vitamininin koruyucu gücünden faydalanın
Kışın gelmesiyle artan soğuk algınlığı ve nezle her ne
kadar virüslerin neden olduğu rahatsızlıklar olsa da,
iyi bir bağışıklık sistemine sahip olduğunuz sürece bu
salgınlardan etkilenmeden sağlıklı bir kış geçirmeniz
mümkün.
Portakal, mandalina yanında
; kivi, beyaz lahana,
brokoli ve karnabahar gibi sebze ve meyvelerin de
C vitamini içerikleri yüksektir. Yapılan çalışmalar, C
vitamininin güçlü bir bağışıklık sistemi sağladığını,
soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların da devam
süresini kısalttığını gösteriyor.
Turşu kurmayı unutmayın!
Kuru fasulye, pilav ve turşu üçlemesine kim hayır
diyebilir ki? Karnabahar, lahana, sarımsak, yeşil
domates gibi her türlü besinin turşusunu yapabilirsiniz.
Turşu yapmak aslında sebze ve meyvelerin fermente
edilmesidir. Böylece bağırsaklarda bulunan ve
bağışıklığı
destekleyen
“sağlıklı”
bakterilerin
beslenmesi için de iyi bir kaynak ortaya çıkar.
Besinler herhangi bir ısıl işlemden geçirilmediği için C
vitamini gibi ısıya duyarlı pek çok vitamin ve mineral
korunmuş olur. Turşunun tuz içeriği yüksek olduğu için
hipertansiyon, böbrek veya kalp rahatsızlığınız varsa,
daha az miktarlarda tüketmenizde veya diyetisyeninize
danışmanızda yarar var.