Page 36 - AKTÜEL DERGİ 19.SAYI

Basic HTML Version

36
/ Bezmiâlem Aktüel 2018
Dünya Mutfakları Eğitimi Veriyoruz
Öğrencilerimiz; her biri kendi alanında uzman olan
akademisyenlerimizin
danışmanlığında
bilimsel
projeler üretmekte ve bunları üniversitemiz yönetiminin
sağladığı maddi destek ile yurt içi ve yurt dışında bilim
insanları ile paylaşmaktadır.
Kuşağımızda Beslenme Öğrenci Kulübümüz aracılığı
ve danışman öğretim görevlisi rehberliğinde,
diyetisyeni ilgilendiren konularda, mesleğinin
öncüleri ile öğrencilerimizin bir araya gelmeleri
de sağlanmaktadır. Ders kapsamında gıda üretim
yerlerine geziler düzenlenmekte, beslenme ilkeleri
laboratuvarımızda pişirme teknikleri ve dünya
mutfakları eğitimleri verilmektedir. Düzenlemiş
olduğumuz fenilalaninsiz pizza, kek, kurabiye ve
glütensiz makarna, kek, kurabiye hazırlama ve pişirme
kursları katılımcılardan yoğun ilgi görmüş olup, dönem
içerisinde ikincisinin yapılması planlanmaktadır.
Türk Kültürüne Özgü Değerler Önceliğimiz
Her vesile ile bize özgü değerleri ön plana çıkarma-
ya gayret ediyoruz. Geleneksel Türk Mutfağında fer-
mente besinler sempozyumu kapsamında tarhana,
yoğurt, kefir, sucuk, sirke, şalgam ve boza gibi ürünler
literatürler desteğinde tanıtıldı. Akademisyenlerimizin
yazdığı “Sağlıklı Beslenme”, “Kış Aylarında Beslen-
menin Yol Haritası” ve “Ramazanda Beslenme” gibi
yayınlar ile halkımız ve öğrencilerimiz bilgilendirilmek-
tedir.
Özel Günlere Özel Projeler
Diyetisyenler Günü, Dünya Diyabet Günü ve
Dünya Nadir Hastalıklar Günü gibi özel günlerde,
öğrencilerimizin oluşturduğu Kuşağımızda Beslenme
Kulübü ile birlikte hastalıklarda beslenme, sağlıklı
beslenme ve sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi
konularında konferanslar düzenlenmektedir. Ayrıca
sosyal sorumluluk projelerine ve bilimsel aktivitelere
öğrencilerimizin aktif katılımları da teşvik edilmektedir.
2018 Şubat ayının son günü gerçekleştirdiğimiz 6.
Dünya Nadir Hastalıklar Sempozyumunda, öğrencimiz
Zelal Tandoğan’ın Fenilketonüri hastalarının Karnitin
eksikliğini doğal yolla giderebilmeleri için geliştirdiği
avokadolu kurabiye formülü ile pişirdiği nefis
kurabiyeler bilim insanlarının beğenisine sunuldu.
Geleceğin diyetisyenlerini yetiştirmeyi hedefleyen Beslenme ve Diyetetik
Bölümümüzde öğrencilerimiz beslenmeye ve beslenmeyle ilişkili hastalıklara
yönelik bilimsel projeler üretme şansı yakalıyor.
PROJE GELİŞTİREN
DİYETİSYENLER
YETİŞİRİYORUZ
PROF. DR. AHMET BELCE /
BVU SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesinin 6 bölümünden biri olan Beslenme
ve Diyetetik Bölümümüz Eyüp Sultan Yerleşkemizde yer alıyor. Kadromuzda 1
profesör, 2 doktor öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi, 1 araştırma görevlisi ve 1 gıda
teknikeri görev yapıyor. Diyetisyen adaylarımıza 4 yıl sürecek lisans eğitimlerinin
ilk yılında anatomi, mikrobiyoloji, fizyoloji gibi insan organizması ile ilgili temel
bilgiler verilmekte; daha sonraki yıllarda modern laboratuvarlarımızda besinlerle
ilgili uygulamalar yaptırılmaktadır. İkinci ve üçüncü yıllarda ağırlıklı olarak meslek
ile ilgili dersler verilmektedir. Eğitim ve Araştırma Ünitelerimizde; Beslenme İlkeleri
Laboratuvarı, Antropometri Laboratuvarı, Besin Mikrobiyolojisi Laboratuvarı,
Besin Kimyası Analizleri Laboratuvarı, Sterilizasyon Odası, Enstrümantal Analiz
Laboratuvarı, ve Genel Uygulama Laboratuvarında eğitimler verilmektedir.