Page 36 - Aktuel_Dergi_20

Basic HTML Version

36
/ Bezmiâlem Aktüel 2018
etkinliği ekstre içerisindeki
klorojenik asit ve rutin ile
ilişkilendirilmiştir. Yapılan
başka bir çalışmada da
M.
alba
’nın meyvesinin
etanollü ekstresinden elde
edilen flavonoidlerin güçlü
alfa-glikozidaz inhibitörü oldukları
kanıtlanmıştır.
Cilt beyazlatma etkisi
M.
alba
'nın yapraklarının metanollü ekstresinden
izole edilen mulberroside F, kojik asitten 4.5 kat daha
güçlü antitirozinaz aktivitesi gösterir. Bileşik sadece
antitirozinaz aktivitesi göstermekle kalmaz aynı
zamanda da Melan-A hücrelerinin melanin oluşumu
üzerinde engelleyici etki gösterir. Bu nedenle, bileşik
hiperpigmentasyonun önlenmesi ve tedavisinde
önemli terapötik değere sahiptir.
Sonuç ve Kullanım
Yapılan çalışmalar sonucunda M.
alba
’nın cilt
beyazlatıcı,
antienflamatuar,
antidiyabetik,
antihiperlipidemik, antiaterosklerotik, ve antiobezite
etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır. Bu etkilerinden
dolayı çeşitli preparatlar üretilmiştir. Üretilen bu
preparatlar henüz ilaç sınıfında değil, gıda takviyesi
sınıfındadır. Dut ile hala yapılmakta olan çalışmalar
vardır ve bu çalışmalar sonucunda bitkisel kökenli bir
ilaç molekülü keşfedilebilir.
Dünya genelindeki durum böyleyken, ülkemizdeki
durum pek iç açıcı değildir. Topraklarımızın büyük bir
kısmında dut yetişmesine rağmen ürettiğimiz ürün
sayısı çok kısıtlıdır. M.
alba
’nın yetişmediği İskandinav
ülkelerinde bile çeşitli preparatlar üretilmektedir.
Ürettiğimiz ürünler kısıtlı olduğu gibi herhangi bir
patent çalışması da yapılmamıştır. Dut ile ilgili yüzlerce
patent varken bunlardan hiçbiri bize ait değildir.
Birçok alanda olduğu gibi ülkemizin değerlerine bir
an önce sahip çıkmalı, bitkisel ürünlere katma değer
katarak ekonomimize kazandırmalıyız.
Dut Yaprak Çayı
Dut yaprakları antidiyabetik, glukosidaz inhibisyonu,
antihiperlipidemik, antiaterosklerotik, antiobezite, ve
cilt-beyazlatma olmak üzere çeşitli biyolojik etkilere
sahiptir. Dut yaprağı içeriğindeki bileşikler sayesinde
kan şekerinin dengelenmesine destek olur.
Vücuttaki ödemi azaltıcı, idrar söktürücü ve karın
şişliklerini giderici etkileri mevcuttur.
Hazırlanışı:
1 tatlı kaşığı (yaklaşık
2 g) veya 2-3 tam kuru yaprak
kupa bardağına konulur.
Üzerine taze kaynatılmış
200 ml su ilave edilir. 5-7
dakika demlemeye bırakılır.
Demleme sonrası süzülerek
içilir. Yemeklerden önce günde
3 kez içilmesi tavsiye edilir. Tercihe göre limon ve
tarçın eklenebilir.
Dut Meyvesi Unu
Dut
meyvesi
zafiyet
durumlarında
diğer
destekleyicilerle birlikte besleyici, güçlendirici bir
ürün olarak yaygın şekilde kullanılır. Kansızlık, zafiyet,
bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve düşük libido
gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Yüksek miktarda meyve şekeri, vitamin, mineral ve
organik asit içermesinden dolayı insan beslenmesi
açısından özellikle bebekler ve çocuklar için son
derece yararlı bir üründür. Çocukların beslenme
çantalarına eklenebilir. Bebek mamalarında 6. aydan
itibaren ek gıda olarak kullanılabilir.
Kullanımı:
n
1 kâse yoğurda 1 çorba kaşığı eklenebilir.
n
1 bardak (200 ml) meyve sularına 2 tatlı kaşığı
ilave edilebilir.
n
1 bardak (200 ml) süte 2 çorba kaşığı kullanılabilir.
n
Puding, kek ve tatlılara şeker yerine
eklenebilir.