26
/ Bezmiâlem Aktüel 2019
peygamber” olarak nitelendirilmiştir. Osmanlı
kültüründe mevlidlerde özellikle gül suyu dökmek
ve buhur yakmak bir gelenektir. Camide yapılan
bu mevlîd-i şerif töreni esnasında da misafirlere
gülabdanlarla gül suyu dağıtılmış ve buhurdanlardan
buhur yakılmıştır.
Mevlid esnasında yapılan diğer bir ikram ise
şerbet ve şeker dağıtımıdır. Misafirlere tepsilerde
sunulan bardaklarla şerbet ikram edilmiştir. Üçüncü
mevlidhan kürsüye çıkınca, başta devlet adamları,
ulema, şeyhler ve ileri gelenlerle diğer misafirlerin
önüne şeker tabakları konmuştur.
Camide yapılan bu ikramın maliyeti hakkında da bilgi
sahibi olunmaktadır. Dağıtılan gül suyu miktarı beş
okkadır. Gül suyu için okkası dörder kuruştan yirmi
kuruş ödenmiştir. Buhurdanlarda ise elli dirhem öd
ağacı, yirmi dokuz dirhem kurs yakılmıştır. Camide
yapılan bu ilk mevlid töreninde dağıtılmak üzere iki
yüz elli iki buçuk okka elvan (renkli) şeker alınmıştır.
Okkası yedişer kuruş otuz paradan, bin dokuz yüz
elli altı buçuk kuruş ödenmiştir. Bu şekerler kâğıt
külahlara konularak tabaklar içinde dağıtılmıştır.
Şeker külahı için iki top kaba kâğıt alınmış, topu otuz
beşer kuruştan yetmiş kuruş ödenmiştir. Şerbet
yapmak için alınan şekerin miktarı ise yüz kırk iki
okka olup bin yüz buçuk kuruş sarf edilmiştir.
Tören bittikten sonra caminin vaiz, hatip, imam,
müezzin ve kayyumlarıyla, hastane bekçi, suyolcu
ve hizmetkârlarına ve Valide Sultan’ın vakfının Câbisi
Hasan Ağa’ya ihsanlarda bulunulmuştur.
Osmanlı kültüründe
mevlidlerde özellikle
gül suyu dökmek ve
buhur yakmak bir gelenektir.
Camide yapılan bu mevlîd-i
şerif töreni esnasında da
misafirlere gülabdanlarla
gül suyu dağıtılmış ve
buhurdanlardan buhur
yakılmıştır.