Page 40 - aktuel-23

Basic HTML Version

40
/ Bezmiâlem Aktüel 2019
BEREKETLİ TOHUM
ÇÖREK OTU VE YAĞI
Çörek otu, (Nigella sativa) Ranunculacea (Düğünçiçeğigiller) familyasının
bir türü olup, ülkemizde siyah tohum, siyah kimyon veya bereket tanesi
olarak bilinmektedir. Çörek otu, Ortadoğu ülkeleri arasında birçok hastalığın
şifası olduğu için “Habbat Al Barakah” ya da “Kutsanmış Tohum” olarak da
bilinir.
PROF. DR. MURAT KARTAL
/ BVU FİTOTERAPİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ
Çörekotu tohumları;
uçucu yağ (Timokinon-TQ),
timohidrokinon (THQ), ditimokinon (nigellon), timol,
karvakrol,
ß
ve
ß
-pinen, d-limonen, dsitronellol,
p-simen) ve aynı zamanda acı maddeler de
içermektedir.
Yapılmış Çalışmalar
Çörekotu yağının astım ve alerji üzerine etkisi:
Çörek otunun bronkodilatasyon, anti-histaminik,
antiinflamatuar, antilökotrienler ve immüno-
modülatör etkileri dahil olmak üzere hayvan veya
hücresel astım modellerinde çoklu etkilerini
tanımlayan on dört preklinik çalışma vardı.
Ayrıca yedi klinik çalışma, semptomlar,
solunum fonksiyonları
ve
laboratuvar
parametreleri dâhil
olmak
üzere
farklı astım
sonuçlarında iyileşmeler göstermiştir. Nigella sativa
tohumlarının kalsiyum kanalını bloke eden bileşenler
içerdiği ve böylece spazmolitik ve bronkodilatör
aktivitesi olduğu gösterilmiştir. Almanya’da 600
hastada çörekotu yağı etkilerinin araştırıldığı bir
çalışmada, toz alerjisi, akne, nörodermatit, astım ve
genel immun sistem zayıflığı gibi alerjik hastalıkların
%70’inde
iyileşme
sağlandığı
görülmüştür.
Yapılan bir çalışmada, 152 alerji hastasına (alerjik
rinit, bronşiyal astım, atopik
egzama) 40-80 mg/kg/gün
dozda N. sativa yağı kapsül
içinde verilmiştir. Daha
sonra hastalar, önceden
tanımlanmış
ölçeğe
uygun olarak, hedef
s e m p t o m l a r ı n
yoğunluğuna göre
Türkiye’nin hemen hemen tüm bölgelerinde ve dünyanın birçok ülkesinde
yetişen ince yapraklı, yaklaşık 40 cm boylarında otsu tarla bitkisidir. Çörekotu
diye kullandığımız küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kapsül
içindeki tohumudur.
Taşıdığı bileşikler:
Nigella sativa tohumları % 32-40 sabit yağ içermektedir. Bu
yağ, doymamış ve esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. Toplam lipitlerin
kimyasal karakteristikleri ve yağ asidi profili, en önemli doymamış yağ asidinin
linoleik asit olduğunu ve ardından oleik asit geldiğini ortaya koymuştur. Ayrıca
sabit yağ
ß
-sitosterol bakımından zengindir. Sabit yağın kimyasal analizleri;
yağın % 85’inin doymamış yağ asitleri olduğunu göstermiştir.