Page 24 - aktuel-26

Basic HTML Version

24
/ Bezmiâlem Aktüel 2019
Bazen faklı sonuçlar çıkar mı diye 2-3 üniversiteye
analize gönderiyoruz. Balımızın şifacı bir yanı var.
Rengi koyulaştıkça niteliği de değeri de artıyor."
dedi.
Siyah balın birçok balla beraber incelendiğini
anlatan Aydoğdu, "Balın farklı olduğunu biliyordum
ve araştırılması için profesör bir arkadaşıma, 'Bu
balı bir üniversitede çalışabilir miyiz?' dedim.
Arkadaşım beni, Prof. Dr. Abdürrahim Koçyiğit'e
yönlendirdi. Türkiye'nin çeşitli yörelerinden, her
bölgeden bal topladık ve laboratuvar ortamında
çalışmalara başlandı. Yaklaşık 5-6 ay sonra da
bal dokuda çalışıldı. Bizim Kazdağları'nda üretmiş
olduğumuz bu bal, grafikte yukarı doğru sivrildi."
diye konuştu.
"Bizim balımızın değeri 'Manuka'nın daha da
üstünde"
Aydoğdu, bölgede bu nitelikteki bal üretimini teşvik
etmeye ve yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirterek,
"Üretim
kapasitesini
artırmaya
çalışıyoruz.
Önümüzdeki yıllarda çok daha iyi olacağına
inanıyorum. Kaliteyi her yıl daha da artırmaya
çalışıyoruz. Kovanın çivilerine kadar seçiyoruz.
Kesinlikle kimyasal kullanmıyoruz." ifadesini
kullandı.
Balın bilimsel kısmını çalışan üniversite ile sürekli
diyalog halinde olduklarını dile getiren Aydoğdu,
konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bendeekibinbir parçasıyım. Geçenhaftalardaballa
ilgili bilimsel bir makalemiz, dünyanın prestijli bir
tıp dergisinde yayımlandı. 'Artık bu balın niteliğiyle
ilgili elimizde bir kanıt var' diyoruz. Kendi ülkemde
ürettiğim bal, dünyanın ciddi bir bal yarışmasında
derece aldı. Ülkemizin bir değerini dünyaya tanıtmış
olduk. Yeni Zelanda'nın bir balı var, Manuka balı.
Dünyanın her yerinde, eczanelerde bulabilirsiniz.
En pahalı bal markasıdır. Bizim balımızın değeri
Manuka'nın daha da üstünde. Yaptırmış olduğumuz
analizler ve bilimsel çalışmalar bunu kanıtlıyor."