Haberler
TÜBİTAK’ın Hazırladığı 2020 Endeksinde Yer Aldık! 6.11.2020

Girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hedefleyerek TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan 2020 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sonuçları açıklandı.

185 üniversitenin yer aldığı endekste, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi 44. sırada yer alırken, Bilimsel Yayın ve Atıf Sayısı sıralamalarında vakıf üniversiteleri arasında 5. sırada yer alma başarısı gösterdi. Ayrıca üniversitemiz, Ulusal Faydalı Model Belge Sayısı, Ulusal ve Uluslararası Patent Belge Sayısı ile Sanayi İşbirliğiyle Yapılan Projelerden Elde Edilen Fon Tutarı sıralamalarında ilk 10’da yer aldı.

Henüz üniversiteye dönüşümün 10. yılında elde edilen bu kıymetli başarıda gösterdikleri üstün gayretten dolayı akademisyen ve idari çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz.​​

Programda, hazırlanan endekste girişimci ve yenilikçi üniversite ile bilimsel ve teknolojik yetkinliğe sahip olan, bu yetkinliği yerel, ulusal ve uluslararası yenilik aktörleriyle kurduğu iş birliği ve etkileşim yolu ile ekosistemin yararına sunabilen üniversitelerin kast edildiği dile getirilerek sunduğu mentorluk ve danışmanlık hizmetleriyle yeni iş fikirlerinin olgunlaşmasını, hayata geçirilmesini sağlayan bir ortam sunan, kazandırdığı girişimcilik ruhuyla risk alabilen bireyler yetiştiren, sağladığı ekonomik katkı ve yaygınlaştırdığı yenilik kültürü ile bölgesel ve ulusal kalkınmada itici role sahip olan üniversitelerin kastedildiği belirtildi.

Endeks nasıl hazırlanıyor?

Bu yıl dokuzuncusu yayınlanan endeksin hazırlığında, öğretim üye sayısı 50'nin üzerinde olan 185 üniversiteden toplanan 1 milyon hücrelik veri seti 9 aylık yoğun ve titiz bir çalışmayla değerlendirildi. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen bu çalışmaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, YÖK, Savunma Sanayii Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TTGV, TÜBA, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve üniversitelerin aralarında bulunduğu 282 kurum katkılarını sundu.

Bu yıl hazırlanan endekste üniversite performanslarının daha etki ve çıktı odaklı bir yaklaşımla ölçülebilmesini sağlamak adına, endeks metodolojisinde çeşitli değişikliklere gidildi. En önemli değişiklik olarak sistemin çıktısını ölçen “Ekonomik Katkı ve Ticarileşme" boyutunun ağırlığının %40'a çıkarılması olduğunu vurgulandı. Ayrıca göstergelerdeki niteliği artırmak adına metodolojide iyileştirmeler yapıldığı ifade edilerek kullanılan göstergeler, ağırlıklar ve yönteme ilişkin detaylı bilgilere TÜBİTAK'ın web sayfasından ulaşılabileceği aktarıldı.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2020 Gösterge Setine ulaşmak için tıklayınız.

Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2019-2020 Metodolojisine ulaşmak için tıklayınız.


 

WhatsApp Image 2020-11-05 at 16.59.03.jpeg  


 

TÜBİTAK’ın Hazırladığı 2020 Endeksinde Yer Aldık!