HaberDetay
COVID-19 Pandemisinde Yoğun Bakım Hemşireliği Webinarı Düzenlendi 16.12.2020

Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği işbirliği ile 'COVID-19 Pandemisinde Yoğun Bakım Hemşireliği' webinarı katılımcıların yoğun ilgisi ile gerçekleştirildi.  Yaklaşık 17bine yakın katılımcının yer aldığı webinarda Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkinaz Aştı bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Aştı “Hemşirelik, sağlık bakım hizmetlerinin en güçlü halkasıdır. Multidisipliner ekip çalışması da gerçekten özellikle salgınlarda büyük önem arz etmektedir. Özellikle yoğun bakım hemşireliğini konuşacak olursak, arkadaşlarımız sıfır noktasında çalışmaktadır. Ben mesleğimizin gücünü arkamda hissediyorum. Çünkü bu denli yoğun katılımlı bir webinar bu gücün göstergesidir" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özer de bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Özer “Geçmişten bugüne tüm salgın hastalıklarda olduğu gibi bugün de sağlığımızı tehdit eden COVID-19 Salgınında etkin bir şekilde hemşireler rol almaktadır. Hemşireler, hastalarla en yakın temas içinde olan sağlık çalışanları olmaya devam etmektedir. En nitelikli hemşire grubu olan yoğun bakım hemşireleri ise COVID-19 süresinde de birçok zorluk yaşamaktadır. Koruyucu ekipman, malzemelere ulaşmada zorluk, bu ekipmanlarla uzun süre çalışmak, aile bireylerinin yanına gidememek gibi birçok zorluk yaşamaktadır" şeklinde konuştu.

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Uzm. Hem. Ebru Kıraner bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Kıraner “Böylesi zorlu zamanları geçirirken dinlenilecek tek bir gününüzü webinara ayırmanız bizler için çok kıymetli. Bizler çok güçlüyüz ve bir arada olarak gücümüzü daha da büyüteceğiz. Hepinize katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi. 

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Türkinaz Aştı'nın yaptığı konferansın ilk oturumunda Uzm. Hemşire Semine Aydemir “COVID-19 Pandemi Sürecinde Yoğun Bakım Hemşireliği" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Aydemir “Hastaların sosyal izolasyonu ve yalnızlığı çok ciddi bir sorun. Hastalarımız maalesef yakınlarını göremiyor. Biz de bu zorlu süreçlerinde onların yanlarında oluyoruz" şeklinde konuştu.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Nurten Kaya'nın yaptığı konferansın ikinci oturumda “Yoğun Bakım Ünitesinde COVID-19 Hastasının Bakım Yönetimi" başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Terzi. COVID-19 hastalarının yoğun bakım ünitesine kabulü, yapılan solunum yönetimi, yüksek akımlı nazal kanül oksijen tedavisi, noninvaziv mekanik ventilasyon tedavisi ve sıklıkla görülebilecek sorunları, invaziv mekanik ventilasyon tedasini yöntemini aktardı.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Yazile Sayın'ın yaptığı konferansın üçüncü oturumda Uzman Hemşire Aycan Kelez Yayık, “COVID-19 Yoğun Bakım Ünitesinin Yönetimi: İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Örneği" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yayık “Hizmetlerin planlanması ve organizasyonu büyük önem taşımaktadır. Düzenli ve işlevsel bir sistem kurma, bütün faaliyetlerin uyumlaştırılması aşamasıdır. İnsan gücünün planlanması, fiziksel ortam, araç ve gereçlerin belirlenmesi gibi hususlar planlanmaktadır" açıklamalarında bulundu.

Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Banu Terzi'nin yaptığı konferansın son oturumda Doç. Dr. İlkay Boz ve Doç. Dr. Emine Kol “COVID-19 Pandemi Sürecinde Yoğun Bakım Hemşirelerinin Bakım Günü" adı bir sunum gerçekleştirdiler. Kol; güç ve hemşirelik, bakım ve hemşirelik, bakımın gücü ve farkındalık hakkında görüşlerini paylaştı. Webinarın son konuşmacısı Doç. Dr. İlkay Boz da premodern zamanlardan günümüze hemşirelik, Florence Nightingale Başlangıcı, 19. Ve 20 Yüzyılda hemşirelik imajı ve hemşirelik tanımı gibi hususlara değindi.

Birçok üniversiteden ve sağlık kuruluşundan çok sayıda katılımcının yer aldığı webinar, tartışma ve soru cevabın ardından sona erdi.

COVID-19 Pandemisinde Yoğun Bakım Hemşireliği Webinarı YouTube kaydını izlemek için tıklayınız.


COVID-19 Pandemisinde Yoğun Bakım Hemşireliği Webinarı Düzenlendi