İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
5. Uluslararası Bezmialem Ortopedi Buluşması Gerçekleşti 28.12.2020

Açılış konuşmalarını Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Tuncay'ın yaptığı 5. Uluslararası Bezmialem Ortopedi Buluşması 19 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşti.

Webinar şeklinde gerçekleştirilen toplantının bu yılki konusu 'Genç osteoartritik hastada artroplasti seçenekleri: Ne zaman, Nasıl, Hangisi?' idi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Bu yılki Ortopedi Buluşmamızı ilk kez sanal ortamda gerçekleştireceğiz. Farklı vakalarda nasıl ilerleyeceğimiz konusunda uzmanlardan bilgi alacağız. Sizleri Üniversitemiz tarafından düzenlenen bu önemli etkinlikte ağırlamaktan mutluluk duyuyor ve hepiniz için verimli bir görüşme olmasını diliyorum. Ayrıca bilimde ve eğitimde üstün başarılara sahip genç üniversitelerden biri olan Bezmialem Vakıf Üniversitemizin yine en başarılı bölümlerinden biri olan Ortopedi Anabilim Dalı'nın tüm akademisyenlerine teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Bir diğer açılış konuşmacı olan Rektör Yardımcımız ve Ortopedi Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İbrahim Tuncay, “Bu toplantı farklı bir toplantı formatında oluyor fakat bu duruma da alıştık. Elbette avantajlarını da gördük. Bu sene önümüzde iki tane alternatif vardı; ya alıştığımız tarzdaki toplantıyı erteleyecektik ya da bir şekilde online da olsa bir toplantı yapacaktık. Dolayısıyla arkadaşlarımızın da önerisiyle bu sene böyle yarım günlük, bir akşamlık bir toplantı yapma kararı aldık. Bu formatta dahi oldukça verimli ve etkili bir toplantı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Genç hastaların osteoartritik omuz, diz veya kalça eklemlerine bütün dünyada giderek artan oranlarda artroplasti uygulanmakta olduğunu görmekteyiz. Diğer taraftan, genç hastalarda uygulanan başarısız artroplastilerin ciddi olumsuz sonuçları olabilmektedir. Bu toplantının amacı da genç guruptaki hastalardan hangilerine, ne zaman ve nasıl artroplasti uygulanması gerektiği sorularına yanıt aramaktı. Alanlarında otör olarak kabul edilen, dünyaca tanınan akademisyenler olan ABD'den Dr. Javad Parvizi ve Dr. Joseph Zuckerman, İtalya'dan Dr. Francesco Benazzo kalça, omuz ve diz artroplastisi konusunda bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı.

İlk olarak konuşmacılardan Joseph D. Zuckerman, genç hastalarda omuz artroplastisi konusunda sunumunu gerçekleştirdi. Genç hastaların osteoartritik omuzlarının tedavisinde uygulanan yöntemler ve artroplasti seçenekleri hakkında ayrıntılı bilgilendirmeler yaptı. Dr. Zuckerman, omuz artroplastisi uygulanan genç hastalarda protez sağ kalımını uzatmak, hasta memnuniyetini arttırmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemenin çok önemli olduğunu belirterek bu hedeflere ulaşabilmek için yapılması gerekenleri detayları ile tartıştı.  

Sunumunu yapmak üzere sözü alan Dr. Francesco Benazzo, genç hastalarda diz artroplastisi ile ilgili şunları söyledi: “Genç bir hastayı nasıl tanımlarız? Bu tanımla hastanın aktivite düzeyine ve beklentilerine bağlıdır. Bazıları için genç bir hasta 65 yaşın altı, bazıları için ise 55 yaşın altı hastadır. 60 yaşlarında sağ dizinde hipertrofik osteoartriti (kireçlenme) olan eski bir rugby oyuncusu, erkek bir vakayla uğraşıyorsak, bununla ilgili çok fazla tartışmaya lüzum yoktur. Çünkü çözüm total diz artroplastisi olacaktır. Sonuçlar oldukça iyidir çünkü ameliyattan birkaç ay sonra normal şekilde yürüyebilir ve zıplayabilir. Literatüre bakıldığında, genç hastalarda iyi sonuçlar, ameliyattan önce gerçekleştirebildikleri fiziksel performans kalitesiyle doğrudan ilişkilidir" dedi.

Son konuşmacı olan Dr. Javad Parvizi ise kalça ekleminin korunmasının önemini anlattı. Uygun hastalarda mini açık anterior yaklaşımının iyi bir savunucusum. Bunu kadavralar üzerinde yapmaya başladım ve zamanla ilerlettik. Labrum, anterior yaklaşımla çok güzel bir şekilde görülebilir ve labrumu bu özel cerrahi yaklaşımla kolayca onarabilirsiniz. Hastaların cerrahi işlemden sonra fonksiyonlarında kesinlikle iyileşme olur" dedi. Genç hastalarda uygulanacak kalça artroplastisi ile ilgili tecrübelerini paylaşan ve ipuçları veren Dr. Parvizi dinleyicilerden gelen pek çok soruya da yanıt verdi.


5. Uluslararası Bezmialem Ortopedi Buluşması Gerçekleşti