İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Diyaliz Hastalarında Damar Erişim Yoluna Nefrolog ve Cerrah Ortak Bakışı Webinarı 1.04.2022

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinesinde Diyaliz Hastalarında Damar Erişim Yoluna Nefrolog ve Cerrah Ortak Bakışı programı düzenlendi. Programın moderatörlüğünü Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Cengiz Köksal ve Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Gürsu gerçekleştirdi. Program Rektörümüzün açılış konuşmaları ile başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu “Bu programın koordinesinde emeği geçen tüm hocalarıma teşekkür ediyorum. Gerçekten bugün çok önemli bir konuyu konuşacağız. Hemodiyaliz hastaları için olmazsa olmaz damar girişinin önemini, hafife alınmaması gereken bir prosedürden bahsediyoruz. Bunun için neler yapmalıyız, kıymetli hocalarımdan dinleyeceğiz. Katılımcılara ve dinleyicilere başarılı bir toplantı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Programın moderatörlüğü Prof. Dr. Cengiz Köksal ve Prof. Dr. Meltem Gürsu gerçekleştirdi. Programın ilk sunumunu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı'ndan Dr. Şebnem Karakan gerçekleştirdi. “Nefrolog Cerrahtan Ne Bekler" başlıklı bir sunumunda Dr. Karakan “Kronik böbrek yetmezliğinde kullanılan en yaygın kullanılan tedavi şekli hemodiyalizdir.  İyi bir hemodiyaliz ise doğru bir damar yolu ile gerçekleşir. Bu hastalarımız için hayati bir önem taşımaktadır" dedi. Karakan hemodiyaliz için damar erişiminde seçenekler, damar yolu ve mortalite ilişkisi, KBY Hastası ve Vasküler Yapı, Nefrologların Cerrahlardan beklentileri gibi başlıklardan oluşan sunumunu başarıyla tamamladı.

Dr. Karakan'ın sunumunun ardından Prof. Dr. Meltem Gürsu bir değerlendirme gerçekleştirdi. Gürsu “Özellikle umutsuz fistül konusunda cerrahlarla aynı dili konuşmak çok önemli. Gerek diyaliz hemşiresi gerek Nefrolog yorumu cerrahın yorumu ile paralel gittiğinde sorunlar yaşamıyoruz" dedi.

Programın ikinci sunumunda “Acil Vasküler Giriş yolu: Venöz Kateterler" başlığıyla Uzm. Dr. Şafak Mirioğlu gerçekleştirdi. Dr. Mirioğlu “Bugün sizlere Nefrolog gözüyle Acil Vasküler Giriş yolu: Venöz Kateterlerden bahsedeceğim. Dr. Mirioğlu sunumunu Endikasyonlar, Yerleşim Yeri, Katererin Türü, Teknik Bakım: Lock ve Enfeksiyon Profilaksisi, Komplikasyonlar: Enfeksiyonlar, Disfonksiyon, Tromboz, Stenoz" başlıklarıyla detaylıca aktardı.

Programın üçüncü sunumunda “Arterio-Venöz Fistül Komplikasyonları ve Tedavisi" başlığıyla Dr. Öğr. Üyesi Bekir İnan gerçekleştirdi. Bekir İnan “Standart yaşamlarının çok ciddi bir kısmını diyaliz merkezlerinde geçirmek durumunda kalan bir hasta grubundan bahsediyoruz. Bizler için 15-20 dakikalık basit bir işlem gibi görünse de damar yolu bu cefakar insanlar için yaşama tutundukları ince bir daldır. Fistülün korunması devamlılığın sağlanması, beklenen yaşam süresinin uzaması için son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

Programın son oturumunda “Vasküler Problemli KBY'lilerde Alternatif Cerrahi Seçenekleri başlığıyla Haliç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kubilay Korkut gerçekleştirdi.

Program moderatörlerin katılımcılara yönelttiği ve online platformlardan gelen sorular ile başarıyla tamamlandı. 


Diyaliz Hastalarında Damar Erişim Yoluna Nefrolog ve Cerrah Ortak Bakışı Webinarı