İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Bezmiâlem Valide Sultan Vefatının 169'uncu Yılında Anıldı 31.05.2022

Kurucumuz Bezmiâlem Valide Sultan, vefatının 169'uncu yıldönümünde kabri başında ve üniversitemizde gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

Sultan II. Mahmud'un eşi ve Sultan Abdülmecid'in annesi, üniversitemiz ve hastanemizin kurucusu Bezmiâlem Valide Sultan, Vefatının 169'uncu yıldönümünde, üniversitemizce gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

İlk olarak Bezmiâlem Valide Sultan'ın Çemberlitaş Sultan II. Mahmud Türbesi'ndeki kabri başında bir anma merasimi gerçekleştirildi. Başta Mütevelli Heyet Başkanımız Ahmet Akça, Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Terzi olmak üzere, üniversitemizin akademik ve idari personelinin yoğun katılım gösterdiği ziyarette, Bezmiâlem Valide Sultan'ın kabri başında Kur'an-ı Kerim ve Yasin-i Şerif okundu ve dualar edildi. Ardından türbe önünde aşure dağıtımı gerçekleştirildi.

Ertesi gün üniversitemizin Abdülhamit Han Oditoryumu'nda bulunan Erich Frank Konferans Salonu'nda bir konferans düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Mütevelli Heyet Başkanımız Ahmet Akça, Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ve Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu'nun iştirak ettiği konferansta bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Bugün rahmet ve minnetle andığımız Bezmiâlem Valide Sultan'ın kurduğu bu kurumun bir mensubu olmanın onurunu yaşıyoruz. En iyi sağlık hizmetini, vakıf hassasiyeti ve bilinciyle veriyoruz" dedi.

Mütevelli Heyet Başkanımız Ahmet Akça ise açılış konuşmasında Bezmiâlem Valide Sultan için “Bir güzel yolun yolcusu" ifadelerini kullanarak, “Biliyorsunuz 'Bezmiâlem', kelime anlamı olarak 'dünya meclisi' ve bu meclisi kuran demektir. Bezmiâlem Valide Sultan Hazretleri'ne bu ismi verenler sanki bugünleri öngörmüşlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dört padişahının babaannesi olan Bezmiâlem Valide Sultan'ın hayata geçirdiği bu müesseseyi en az bir 200 yıl daha yaşatmak bizim en önemli görevimizdir. Unutmayalım ki her hayırlı evlat bir vakıf eseridir. Dolayısıyla başta üniversitemizde eğitim alan evlatlarımız olmak üzere tüm çocuklarımızı bu düşünceyle yetiştirmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Mütevelli Heyet Başkanımızdan sonra söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, üniversite binamızın mimari özelliklerine dikkat çekerek, “Öyle bir dönemde bu kalitede bir bina inşa etmek gerçekten hayranlık uyandırıcı. Bu kalitede binalar bugün bile zor inşa edilir" dedi. Hastanemize ilk defa 2014 yılında geldiğini kaydeden Büyükdede, “O günden bugüne gerek hastaneyi gerekse de üniversiteyi sık sık ziyaret ederim. Her geldiğimde de kurumu bir önceki ziyaretime göre fevkalade büyümüş buluyorum" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından geçilen konferansta İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Terzi, “Bezmiâlem Valide Sultan Vakfiyeleri" konulu bir sunum yaptı. Vakıf kavramını ve Bezmiâlem Valide Sultan'ın vakfiyelerini anlatan Prof. Dr. Terzi, Bezmiâlem Valide Sultan'ın sadece padişahın değil, halkın da annesi olarak görüldüğünün altını çizerek, “Kendisi aynı zamanda inandığı şekilde yaşayan çok kuvvetli bir müminedir" diye konuştu. Daha sonra söz alan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuran Yıldırım ise “Gureba-i Müslimin Hastanesi: Hasta Kabulü ve Hasta Hizmetleri" başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Yıldırım, hastanemizde, ayrıntılı hasta kaydı ve yatış öncesi salgın kontrolü gibi o döneme göre oldukça ileri sayılabilecek uygulamaların gerçekleştirildiğini ifade etti.

Konferans toplu hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.


Bezmiâlem Valide Sultan Vefatının 169'uncu Yılında Anıldı