İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
6’ncı Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi’ni Gerçekleştirdik 10.05.2023

Üniversitemiz, bu yıl 6'ncısı düzenlenen Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi'ni başarıyla gerçekleştirdi. “Multidisipliner Yaklaşımla Onkoloji" temasının işlendiği kongre büyük ilgi gördü.

Türkiye'nin sağlık temalı sayılı üniversitelerinden Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi, artık gelenekselleşen bir şekilde, bu yıl 6'ncıcı düzenlenen Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi'ne ev sahipliği yaptı. Bu yıl “Multidisipliner Yaklaşımla Onkoloji" ana temasıyla kanserin 'multidisipliner' olarak ele alındığı kongrede; kadın doğumdan ürolojiye, patolojiden genetiğe, cerrahiden pediatriye birçok farklı alanda, her tıp fakültesi öğrencisine hitap edecek şekilde, bu alandaki güncel gelişmeler, yurt çapında alanında uzman akademisyenler sunumları ve katkılarıyla ele alındı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongrenin başında, COVID-19 pandemisinde ve 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız da anılırken, kongrede sunum yapan her bir akademisyen ve eğitmen adına, depremzedeler yararına kullanılmak üzere, kongre yönetim kurulu tarafından AFAD'a bağış yapıldığı açıklandı.

“Kanser vakaları artıyor"

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Kongre Başkanı Stj. Dr. Hande Sarıcı, kanser vakalarının her geçen gün arttığını hatırlatarak sözlerine başladı. Kongre programını kısaca özetleyen Sarıcı öğrencilere, “Hangi branşta uzmanlaşmak isterseniz isteyin, işinize yarayacağını umduğumuz bilgilerle dolu, kendinizi geliştirebileceğiniz, ayrıldığınızda 'İyi ki buradayım' diyebileceğiniz bir kongre deneyimini sizlere yaşatmak için elimizden geleni yapacağız" diye seslendi. Kongrenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen, Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Rektör Yardımcımız ve Kongre Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güven Çetin ve Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu başta olmak üzere tüm akademik ve idari personele teşekkür eden Sarıcı, son 1 yıllarını “Şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en iyi öğrenci kongresini yapmak" amacıyla bu sürece vakfettiklerini aktararak sözlerini tamamladı.

“Çok yönlü bir bilimsel çalışma"

Daha sonra açılış konuşmasını gerçekleştirmek için kürsüye gelen Tıp Fakültesi Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Teoman Aydın, kongrenin çok yönlü bir bilimsel çalışma olarak gerçekleşeceğini kaydetti. 6 Şubat depremleri sonrasında Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ailesinin hem bölgede hem de İstanbul'da gerçekleştirdiği çalışmaları özetleyen Prof. Dr. Aydın, “Bezmiâlem olarak ilk günden itibaren oradaydık. Çok yönlü ve gönüllülük esasına göre afetzede vatandaşlarımıza hizmet verdik. Özellikle öğrencilerimizin büyük katkıları oldu. Hepsi canla başla görev yaptılar ve afetzede vatandaşlarımıza destek oldular. Nitekim, zor dönemlerde birlik ve beraberlik içinde sıkıntıların altından kalkabilme özelliği bu milletin mayasında olan bir durum. Tarihte bunun örnekleri çok" diye konuştu. Prof. Dr. Aydın son olarak kongreyi hayata geçiren ekibin çok yoğun ve çok sıkı çalıştığının altını çizen Prof. Dr. Aydın, tüm kongre ekibine tebriklerini ileterek sözlerini tamamladı.

“Bu etkinliğin arkasında büyük bir emek var"

Son açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcımız ve Kongre Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güven Çetin ise “Bu etkinliğin arkasında çok büyük bir emek var" diyerek sözlerine başladı. “Bilginin artık bir akıllı telefonun ucunda olduğu çağımızda bu gibi kongrelerin en önemli yönü 'network' dediğimiz kişisel ilişkileri geliştirmektir" diyen Prof. Dr. Çetin, “Kongrenin her şeyiyle öğrencilerimiz ilgilendiler. Tüm kongreyi, bütçesine kadar onlar organize ettiler. Bizim kendilerine sadece moral desteğimiz oldu. Bu nedenle ben şahsen hepsini hayranlıkla izliyorum. İnanıyorum ki hepsi teker teker çok iyi ve çok güzel yerlere gelecekler" dedi. Prof. Dr. Çetin son olarak öğrencilere seslenerek “Bu kongrede kurduğunuz bağlantılar belki 20 yıl sonra bile karşınıza çıkacaktır. En kötü ihtimalle bu kongrede tanıştığınız bir arkadaşınızla yıllar sonra karşılaştığınızda 'Ne günlerdi' diye nostalji yapacaksınız" diyerek sözlerini tamamladı.

İlk gün sabah oturumlarında neler konuşuldu?

Açılış konuşmalarının ardından ilk gün oturumlarına başlandı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Emin Kansu ve Prof. Dr. Şevket Ruacan'ın gerçekleştirdiği “Onkoloji 101: Kanser Gelişimi ve Tanı Süreci" başlıklı ilk oturumda sırasıyla Prof. Dr. Şevket Ruacan “Kanserin 5000 Yıllık Öyküsü" ve Doç. Dr. İbrahim Kulaç “Onkopatolojide Yenilikler" başlıklı sunumlarını yaptılar. “Onkoloji 102: Kanser Türlerinde Semptomatoloji ve Algoloji" başlıklı ikinci oturumda ise moderasyonu Prof. Dr. İsmet Kırpınar üstlendi. Bu oturumda “Onkolojik Vakalarda Radyolojik Yaklaşım" başlıklı sunumuyla Doç. Dr. Mehmet Ali Gültekin, “Onkolojik Ağrılara Yaklaşım" başlıklı sunumuyla Doç. Dr. Savaş Çömlek ve “Kanserin Psikososyal Boyutları ve Kanser Hastasına Psikiyatrik Yaklaşım" başlıklı sunumuyla Prof. Dr. İsmet Kırpınar yer aldı. Oturumdan sonra kongreye öğle arası verildi.

Tedavi seçenekleri

Öğleden sonra “Hematolojik Onkoloji" başlıklı üçüncü oturumla devam eden kongrede bu oturumda moderatörlüğü Prof. Dr. Güven Çetin gerçekleştirirken, Doç. Dr. Mesut Ayer “Akut Lösemi Tanı ve Tedavisi" sunumuyla, Doç. Dr. Abdullah Sakin “Onkolojik Aciller" sunumuyla, Doç. Dr. İskender Ekinci ise “Kanserde Risk Faktörleri" sunumuyla oturumda yer aldı. Prof. Dr. Emin Kansu ve Prof. Dr. Şeref Kömürcü'nün moderatörlüğünde gerçekleştirilen, “Onkolojik Vakalarda Tedavi Seçenekleri" başlıklı günün son akademik oturumunda ise Prof. Dr. Emin Kansu “Translasyonel Onkoloji" başlıklı sunumunu, Prof. Dr. Mustafa Aziz Hatiboğlu “Laboratuvardan Kliniğe Nörokolojik Cerrahi" başlıklı sunumunu, Prof. Dr. Şeref Kömürcü “Kanserde Palyatif Bakımın Önemi" başlıklı sunumunu, Volkan Uyanık ise “Robotik Cerrahinin Onkolojik Cerrahideki Yeri" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Aranın ardından Doç. Dr. Nihan Ziyade, “sosyal konuşmacı" olarak kongrede yer alırken, Aktif Katılımcı Oturumu'nda ise Yaren Nisa Genç, Mustafa Kaptı ve Sıla Başak Gök sözlü sunumlarını gerçekleştirdiler. Kongrenin ilk günü, atölye çalışmalarıyla sona erdi.

İkinci gün sabah oturumları

Kongrenin ikinci günü olan 6 Mayıs 2023 Cumartesi günü, Prof. Dr. Pınar Özcan ve Prof. Dr. Gürkan Kıran'ın moderatörlüğünü yaptığı “Jinekolojik Onkoloji" başlıklı oturumla başladı. Bu oturumda Prof. Dr. Pınar Özcan “Kanser Vakalarında Oosit/Sperm Freezing", Prof. Dr. Gürkan Kıran “İnfertilite İlaçları ve Kanser İlişkisi", ve Prof. Dr. Nejat Özgül “Günümüzde HPV Aşıları" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar. “Ürolojik Onkoloji" başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü Doç. Dr. Senad Kalkan üstlenirken, bu oturumda Prof. Dr. Ömer Şanlı “Dünyada ve Ülkemizde Prostat Kanseri Epidemiyolojisi", Prof. Dr. Selçuk Sılay “Çocuklarda Robotik Cerrahi", Dr. Öğr. Üyesi Cevper Ersöz “Semi-Live Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi" ve Şerif Kaynar ise “Fırtınalı Sularda Liderlik" başlıklı sunumlarıyla yer aldılar. Öğle arasından önce gerçekleştirilen Aktif Katılımcı Oturumu'nda Ömer Faruk Çetiner, Aybüke Zeynep Dalgıç, Eslem Altın, Leman Hüseynzade ve Çağla Orbay ise sözlü sunumlarıyla yer aldılar.

Son oturumlar

Öğleden sonraki ilk oturum, “Pediatrik Onkoloji" başlığı ve Prof. Dr. Fatma Betül Çakır'ın moderatörlüğünde başladı. Bu oturumda Doç. Dr. Hikmet Gülşah Tanyıldız “Lenfadenopatili Çocuğa Yaklaşım" başlıklı sunumunu, Prof. Dr. Bülent Zülfikar “Pediatrik Lösemilerde Güncel Durum" başlıklı sunumunu, Prof. Dr. Fatma Betül Çakır ise “Pediatrik Solid Tümörlere Genel Yaklaşım" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İkinci ve son oturum ise “Medikal Onkolojide Yeni Gelişmeler" başlığıyla gerçekleşirken, oturumun moderatörlüğünü ise Prof. Dr. Özlem Su Küçük üstlendi. Bu oturumda “Kemik Tümörlerinde Güncel Tanı" başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Volkan Gürkan, “Geriatrik Onkolojiye Genel Bakış" başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Pınar Soysal, “İntraokuler Kanserlerde Güncel Tanı ve Tedavi" başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Murat Hasanreisoğlu ve “Deri Lenfomaları, Tanı ve Tedavide Yenilikler" başlıklı sunumuyla Prof. Dr. Özlem Su Küçük yer aldı.

Kongre kapsamında ayrıca eş zamanlı 23 farklı atölye çalışması gerçekleştirildi.

Genel Sekreterimizden tebrik ve teşekkür

Kongrenin kapanış konuşmasını yapan Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu, başta kongre yönetim kurulu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerini ve tebriklerini iletti. Kongreye toplam 400'ü aşkın yüz yüze ve çevrim içi katılımcının iştirak ettiğinin altını çizen Dr. Görmezoğlu, kongre sponsorlarına ve konuşmacı akademisyenlere teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Atölyelerde neler yapıldı?

Atölyelerin bir kısmında kokteyl hazırlama, mum yapma, kozmetik farmakoloji gibi birebir çalışma içeren sosyal aktivite ağırlıklı faaliyetler gerçekleştirilirken, bir bölümünde ise tıbbi beceri geliştirmeyi amaçlayan sütur atma, frozen kesit hazırlama gibi faaliyetlerde bulunuldu. Aynı zamanda sponsorlar tarafından üniversitemize getirilen 4 farklı tıbbi simülasyon cihazı kullanıldı. İkinci gün ise bardak altlığı yapma ve takı tasarımı açık atölyeleri gerçekleştirildi.

Tıp Fakültemizin öğrenciler arasında bilinirliğini artıran, öğrencilerimizin tıbbi beceri, birikim ve deneyimlerini geliştirmesi açısından büyük öneme sahip olan kongreye, geçtiğimiz yıllara göre en az iki katı bir katılım söz konusu oldu. Bu yıl ilk defa hibrit sistemle (Yüz yüze ve çevrim içi) gerçekleştirilen, katılımcıların üçte ikisinin Üniversitemiz dışından olduğu kongre, üçüncü gün gerçekleştirilen, öğrenci ve akademisyenlerin katıldığı Boğaz turu ile sona erdi.

6’ncı Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi’ni Gerçekleştirdik