İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
5. Uluslararası Biyoinformatik Sempozyumu (InSyB2021) Gerçekleşti 29.12.2021

Asya Pasifik Biyoinformatik (APBioNET)'in geleneksel sempozyumu olan “International Symposium on Bioinformatics" (InSyB)'in beşinci turu Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti. APBioNET'in en önemli etkinliklerinden olan sempozyum, “Biyoinformatik: Temellere Geri Dönüş" teması altında, alanında uzman konuşmacıların katılımı ile üç gün süren program başarıyla tamamlandı. Gönderilen çalışmalar ve özgün katılımcı sayısı ile InSyB2021, önceki InSyB'lerin tüm rekorlarını kırdı.

Sempozyumda değerlendirilmek üzere, uluslararası araştırmacılar çalışmalarının özetleri ile başvuruda bulundu. InSyB2021 için 85 çalışma değerlendirilmeye alındı ve InSyB tarihinde gönderilen çalışmalar bazında rekor kırılmış oldu. 85 çalışmanın alanında uzman bilimsel komite üyeleri tarafından değerlendirilmesi üzerine 67 çalışma sempozyumda poster sunumu ve sözlü sunum olarak değerlendirilmeye hak kazandı. Paralel olarak yürütülen sunumların değerlendirilmesi de yine alanında uzman hocalar tarafından aktif olarak yapıldı. Bunun sonucunda, sempozyumun üçüncü gününde en iyi 3 poster sunumu ve en iyi 3 sözlü sunum ödüllendirildi.

InSyB2021, sempozyumun eş başkanlığını yürüten Dr. Ayesha Fatima'nın açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ve BILSAB Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ziya Doymaz açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Ardından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “İleriye Atılım İçin Biyoinformatik ile Birlikte Üretim ve Başarım" adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Sempozyumun sahibi APBioNET'i temsili Dr. Gitanjali Yadav ve sempozyuma destek sağlayan ISCB RSG'yi temsili Yasin Kaya'nın da konuşmalarının ardından InSyB2021 uzman konuşmacıların katılımları ile başladı.

InSyB2021'nin ilk gününde Avusturya'dan katılan Prof. Dr. Chris Oostenbrink “Moleküler Simülasyonlardan Serbest Enerjiler: Kuvvet Alanları ve Moleküler Etkileşimler" adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Ardından Hollanda'dan katılan Prof. Dr. Alexandre Bonvin “Biyomoleküler Komplekslerin Bütünleyici Modellemesi" adlı çalışmasını dinleyicilere anlattı.​

Öğle arasından sonra InSyB2021 için gönderilen çalışmaların değerlendirilmesi için paralel oturumlar başlatıldı. “İlaç tasarımı" ve “Covid-19" ile ilgili çalışmalar bir paralel oturumda incelenirken, “Genel Biyoinformatik" ve “Büyük Data Analizi" ile ilgili çalışmalar diğer oturumda incelendi. İlk gün değerlendirilen çalışmalar için açılan paralel oturumlar yaklaşık 3 saatin ardından son buldu.

 Paralel oturumların son bulmasıyla ilk günün son konuşmacısı Hollanda'dan katılan Dr. Anton Feenstra," SeRenDIP -- Proteinler için Etkileşimlerin Diziye Dayalı Önlenmesi" adlı konuşmasını gerçekleştirdi. İlk gün uzman konuşmacılar için Üniversitemiz hocalarından Prof. Dr. Atilla Akdemir oturum başkanlığı yaptı ve konuşmacılara soruları iletti. Soru cevap kısmının ardından sempozyumun ilk günü sona erdi.

InSyB2021'nin ikinci günü uzman akademisyenlerin sunumları ile başladı. İlk olarak Malezya'dan katılan Dr. Pawel Suwinski “Hassas Tıp" adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Ardından Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Serdar Durdağı “Beyin Tümörlerine Karşı Makine Öğrenimi Tabanlı Modellerin Geliştirilmesi ve İlaç Yeniden Kullanım Çalışmaları" adlı konuşması ile Prof. Durdağı'nın ardından Gebze Teknik Üniversitesi'nden Dr. Tunahan Çakır “Kanser uyuşukluğunda moleküler mekanizmaları aydınlatmak için “Hücresel Ağlarda Transkriptom Haritalaması" adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı. BILSAB araştırmacılarımızdan Dr. Matteen Rafiqi'nin oturum başkanlığı yaptığı konuşmalardan sonra ikinci gün poster ve sözlü sunumlar için paralel oturumlara başlandı.

İlk gün olduğu gibi ikinci gün de iki paralel oturumda ilaç tasarımı, Covid-19, genel biyoinformatik ve büyük veri analizi ile ilgili en güncel çalışmaların sunumları gerçekleşti. Sunumlar eş zamanlı olarak uzman hocalar tarafından değerlendirildi. Sunumların bitmesi ile ikinci gün etkinlikleri tamamlandı.​

InSyB2021'in üçüncü günü, Avustralya'dan katılan Dr. Denis Bauer'in “Temel Bilgilere Dönüş: algoritmalar, veri yapıları ve küresel iş birlikleri “Sağlık ve Tıp Araştırmalarını Hızlandırıyor" adlı konuşması ile başladı. BILSAB araştırmacılarımızdan Dr. Osman Akçakır'ın oturum başkanlığı yaptığı konuşma soru cevabın ardından son buldu. Ardından, ISCB RSG'yi tanıtmak üzere Batuhan Çakır sunumunu gerçekleştirdi. RSG'nin InSyB2021'e özel olarak hazırladığı “Hesaplamalı Biyoloji Üzerine Güncel Konular" adlı panel Dr. Beste Turanlı, Dr. Ezgi Karaca ve Dr. Tunca Doğan'ın katılımı ile gerçekleşti. Katılımcıların da aktif olarak sorularla dahil olduğu panelin ardından Amerika'dan katılan Dr. Yuval Itan'ın “Farklı insan popülasyonlarındaki mutasyonların işlevsel sonuçlarını tahmin etmek için yeni makine öğrenimi yaklaşımları" adlı konuşması, BILSAB araştırmacılarımızdan Dr. Caner Çağlar'ın oturum başkanlığında gerçekleştirildi.

Uzman araştırmacıların konuşmalarının sonunda, gönderilen poster ve sözlü sunumlar için ödül töreni düzenlendi. Ödül töreninde, uzman akademisyenlerin değerlendirmeleri göz önüne alınarak, ilk 3 poster ve ilk 3 sözlü sunum belirlendi ve InSyB2021'in eş başkanlığını yapan Esra Büşra Işık tarafından açıklandı. Ardından APBioNET'in başkanlığını yapan, aynı zamanda BILSAB'da araştırmacı olan Dr. Mohammad Asif Khan'ın ve InSyB2021 eş başkanı Esra Büşra Işık'ın teşekkür ve kapanış konuşmaları ile sempozyum tamamlandı.​


5. Uluslararası Biyoinformatik Sempozyumu (InSyB2021) Gerçekleşti