İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLMER) Açıldı 20.05.2022

Üniversitemizin İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İLMER) resmi açılış töreni, 14 Mayıs Eczacılık Günü etkinlikleri çerçevesinde, 12 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirildi.

Üniversitemiz bünyesinde ilaç keşfi, jenerik ilaç, değer katılmış (value added) ürünler ve biyoteknolojik ilaç araştırmaları gerçekleştirilmek üzere kurulan İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi'mizin (İLMER) Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında gerçekleştirilemeyen resmi açılışı, 14 Mayıs Eczacılık Günü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirildi.

12 Mayıs 2022 Perşembe günü üniversitemizin Abdülhamid Han Oditoryumu'nda yer alan Erich Frank Konferans Salonu ve İLMER laboratuvarında gerçekleştirilen törene Mütevelli Heyet Başkanımız Ahmet Akça, Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Tuncay, Genel Sekreterimiz Dr. Zeynep Görmezoğlu ve İLMER Müdürümüz ve Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülaçtı Topçu'nun yanı sıra, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan ve sektör temsilcileri iştirak etti. Ayrıca Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Arman Üney de etkinliğe bir video mesajı gönderdi.

PROF. DR. TOPÇU: “PRE-KLİNİK ÇALIŞMALARI ÖNEMSİYORUZ"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından üniversitemizin tanıtım filminin izlenmesi ve Eczacılık Fakültesi Öğrenci Temsilcimiz Enes Uygun'un açış konuşmasıyla başlayan törende ilk olarak kürsüye gelen Eczacılık Fakültesi Dekanımız ve İLMER Müdürümüz Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, İLMER'in YÖK onayını 2018 yılında aldığını kaydederek “Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi açılışımızı bugüne kadar erteletti" dedi. Üniversitemizin, Eczacılık Fakültemizin ve İLMER'in gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında ayrıntılı bir sunum yapan Prof. Dr. Topçu, “İLMER ile üniversitemiz ve dünya bilimcileriyle yaygın iş birliği ve araştırma-geliştirme imkanlarını merkez bünyesinde yürütmeyi ve bu iş birliklerini giderek artırmayı hedefliyoruz. Özellikle pre-klinik çalışmaları çok önemsiyoruz. Burada gerçekleştireceğimiz çalışmalarla Türkiye'nin ilaç alanında yerli üretim ağırlıklı ilerlemesine katkı sağlamayı planlıyoruz" dedi.

PROF. DR. KAZANCIOĞLU: “ECZACILAR HALKIN EN YAKIN SAĞLIK DANIŞMANI"

Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, başta pandemi dönemi olmak üzere eczacıların her zaman, halkın en yakın sağlık danışmanı olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Kazancıoğlu, İLMER hakkında ise şu ifadeleri kullandı: “İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi kısa adıyla İLMER, ülkemizin ilaç araştırma ve uygulamalarına özellikle pre-klinik ilaç araştırmalarıyla hız katmak ve üniversiteler ile ilaç sektörünün problem ve analizlerine donanımlı cihaz alt yapısı, bir sağlık üniversitesi olmanın avantajları, imkanları ve yetkin kadrosuyla hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Çalışmaları merkez ile  üniversite ve ilaç endüstrisinde araştırmacı veya akademisyen olmayı hedefleyen eczacı, kimyager, tıp doktoru, veteriner hekim, biyologlara ve özellikle ilaç ve ilaç endüstrisi ile ilgili olabilecek Üniversitemiz bünyesindeki lisansüstü programlarındaki öğrencilere ve araştırmacılara ilaç keşfi, ilaç geliştirme süreci, pre-klinik araştırmalar, yeni ilaç formülasyonları, jenerik ilaçlar ve diğer eşdeğer ilaçlar, değer katılmış ürünler ve Biyoteknoloji ilaçlar ve tıbbi cihazlar gibi konularda detaylı bilgi sahibi olma ve deneyim edinme imkanı sağlamaktadır."

AHMET AKÇA: “ENTEGRE BİR KURUMUZ"

Mütevelli Heyet Başkanımız Ahmet Akça, sağlık alanında entegre çalışmanın önemine vurgu yaptığı konuşmasında üniversitemizin ve hastanemizin bu entegrasyona tam uyum sağlamış bir kurum olduğuna dikkat çekti. Ahmet Akça “Eczacılık ve hekimlik birbirine çok benzer, çok yakın ve birbiri içine geçmiş mesleklerdir. İlaç endüstrisindeki gelişim bu girift ilerleyişi biraz ayrıştırmış gibi görünse de eğitimle bu ayrışmayı ortadan kaldırabiliyoruz. İLMER ile ilaç sektöründe yılda ortalama 5-6 milyar dolarlık bir ithalat kaleminin ikamesini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. FİTOMER bunu başardı, İLMER'in de başaracağına gönülden inanıyorum. Bu noktada ilaç endüstrisiyle geliştirilecek iş birliklerini de fevkalade önemsiyorum." Dedi.

ÜNEY: “İLMER KATMA DEĞER SAĞLAYACAK"

Daha sonra Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney'in mesajı izlendi. Üney, 14 Mayıs Eczacılık Günü'nü kutlayarak başladığı mesajında, İLMER gibi girişimlerin Türkiye açısından son derece büyük bir öneme sahip olduğunu kaydederek “Bu tip kuruluşlar, Türkiye'nin yerli ilaç geliştirebilmesi noktasında çok önemli katma değerler sağlamaktadır. Biz Türk Eczacıları Birliği olarak her zaman bu tip girişimleri destekledik ve desteklemeye de devam edeceğiz" dedi. Etkinlikte “Gureba-i Müslimin'de Eczane ve Eczacılık" başlıklı bir sunum yapan Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Nuran Yıldırım ise hastanemizin, açıldığı günden bu yana klinik eczacılığı başarıyla uygulayan ilk kamu hastanesi olduğunu ifade etti. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan da meslektaşlarının sorunlarına çözüm aramak için her daim alanlarda olduklarını ifade ederek “Bugüne kadar 14 Mayıslar çeşitli sebeplerden dolayı çok da iyi kutlanamadı. Umarız bundan sonra çok daha güzel 14 Mayıslarda bir araya geliriz. Ancak siz gençlere çok ihtiyacımız var. Zira sizler olmadan bu mücadeleyi başarıya ulaştıramayız" şeklinde konuştu.

 

KURDELE HEP BİRLİKTE KESİLDİ

Etkinlikte ayrıca Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, AİFD Sağlık Politikaları Direktörü Nihan Burul Bozkurt, İLKO İlaç Ar-Ge Direktörü Dr. Ecz. Onur Pınarbaşı ve Novo Nordisk Farmakovijilans Müdürü Hacer Coşkun Çetintaş da ilaç endüstrisinin günümüzde geldiği küresel ekonomik büyüklük ve Türkiye'nin bu alandaki yeri gibi konu başlıklarını içeren sunumlar gerçekleştirdiler. Etkinliğin Erich Frank Konferans Salonu'ndaki kısmı, katılımcı ve konuşmacılara teşekkür plaketi takdimi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona ererken, daha sonra İLMER'in yine Abdülhamid Han Oditoryumu'nda yer alan laboratuvarına geçildi. Burada tüm katılımcı ve konuşmacılar birlikte kurdele keserek İLMER'in resmi açılışını gerçekleştirdi. Etkinlik, katılımcıların İLMER laboratuvarını incelemesi ve yetkililerden bilgi almasıyla son buldu.


İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLMER) Açıldı