Page 32-33 - aktuel-13

Basic HTML Version

32
/ BezmiâlemAktüel 2016
Bu yüzden et ile birlikte sebze tüketimi önerilmektedir.
Etlerin çok yağlı kısımları ve sakatat tüketilmemelidir.
Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama,
ızgara ve fırında yöntemleri kullanılarak pişirilmelidir.
Yağlı et kalp hastalıklarını tetikliyor
Kırmızı et, doymuş yağ ve kolesterol içeriği oldukça
yüksek besinlerin başında gelir. Eti görünür yağlarını
mutlaka temizleyip öyle tüketmeliyiz. Son yapılan
bilimsel araştırmalar ise yağlı kırmızı et
tüketiminin kan yağlarında ve ürik
asit düzeylerinde artışa neden
olduğunu göstermektedir.
Kardiovasküler hastalığı
bulunan kişilerde kırmızı
etin yağ içeriğinde dolayı
risk grubundadır.
Kronik böbrek yetmezliği
hastaları dikkat!
Mide rahatsızlıkları, romatizma,
baş ağrısı, cilt yanıkları, kilo dengesizliğine
bağlı şişmanlık, zayıflığı olanlar ve gut hastaları eti
dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Diyalize girmeyen
kronik böbrek yetmezliği hastalarında protein
kısıtlanacağı için özellikle kırmızı et tüketimine dikkat
etmelidirler. Yaşlılarda mide barsak faaliyetleri yavaş
olması ve az yağlı beslenmeleri gerektiğinden dolayı
kırmızı et sınırlandırılmalı, tavuk veya balık eti tercih
edilmelidir.
Tatlı yerine meyve ikram edin
Bayramlarda tatlı yerine meyve ikram edin. Size
sunulan ikramlardan küçük miktarlarda tüketin. İkram
edilen hamur işi tatlıları ve çikolata yerine tercihimizi
sütlü tatlılar ve meyvelerden yana kullanabiliriz.
Ziyaretlerde ikram edilen çayı açık ve şekersiz bir
şekilde tercih edin ve günde 1 fincan sade kahveyi
geçmeyin. Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün
mertebe uzak durun. Et ve tatlı tüketimi nedeniyle
bozulacak bağırsak hareketlerini düzenlemek için bol
sebze ve kabuklu meyve tüketiminiz büyük önem arz
eder. Fazla kaçırdığınız takdirde midede şişkinlik ve
hazımsızlık gibi sıkıntılara sebep olabilir.
Az ve sık beslenmek
şişkinliği önlüyor
Şişmanlar,
kalp-damar
hastaları,
diyabet,
hipertansiyon
gibi
rahatsızlıkları
bulunan
kişiler et tüketiminde diyet
sınırını aşmamalıdır. Yağlı
etlerdeki doymuş yağ içeriği
hastalıkların daha ileri safhalarına
geçilmesine yol açabilir. Sebze, meyve
ve kurubaklagil tüketim miktarı azaltılmamalıdır.
Az az ve sık sık beslenerek, yemek sonrasında
oluşabilecek şişkinliklerin önüne geçilebilir. Yemekten
önce bir miktar su içilmesi mide hacimini kaplayarak
aşırı yemeyi engelleyebilir. Günde en az 2,5 litre su
tüketimine devam edilmelidir. Etler zor sindirilen
besinler olmasından dolayı yerken olabildiğince küçük
parçalar halinde veya iyi çiğneyerek tüketilmelidir.
Türkiye’nin YÖK Onaylı İlk
Fitoterapi Merkezi
BEZMİÂLEM FİTOTERAPİ
EĞİTİM UYGULAMA VE
ARAŞTIRMA MERKEZİ (BİTEM)
“Bilimin Işığında Bitkilerle Tedavi”
BİTEM, Fitoterapi’nin modern bilimsel yöntemlerle
yapıldığı lider bir kurum olma yolunda...