Page 35 - aktuel-17

Basic HTML Version

BezmiâlemAktüel 2017 /
35
hastalıkları olmak üzere belli başlı risk faktörleri
varsa yılda bir aşı yapılması önerilir. Grip en çok kış
aylarında görüldüğü için Eylül ve Ekim ayları grip
aşısı olmak için idealdir. Aşı olunmasına rağmen grip
olma olasılığı vardır. Sağlık çalışanları başta olmak
üzere, bebek bakıcıları ve huzurevi çalışanları gibi
meslek gruplarının hem kendilerini korumaları, hem
de hastalığı başkalarına bulaştırmamaları açısından
aşılanmaları çok önemlidir.
Grip Aşısında Yüzde 80’a Varan Koruyuculuk
Grip aşısının koruyuculuğu, kişinin
yaşına ve bağışıklık sisteminin
durumuna bağlı olmakla birlikte,
aşının içerdiği grip virüsünün
türleri ile hastalık yapan virüs
alt türlerinin benzerliğine göre
değişmektedir. 65 yaş altında
ve sağlıklı bireylerde %80’e
varan koruyuculuk sağlayan grip
aşısı, 65 yaş ve üzerinde %30-
40, gebelerde %13, çocuklarda
ise %77-81 oranında koruyuculuk
sağlamaktadır. Yapılan çalışmalarda,
mevsimsel salgınlarda hastane yatışlarını ve
ölüm oranlarını azalttığı saptanan aşı, yaklaşık %40
oranında iş gücü kaybını azaltmakta ve %25-30
oranında antibiyotik kullamını azaltmaktadır. Aşının
koruyuculuğu 1 yıldır.
Grip Aşısı 15 Gün Sonra Korumaya Başlar
Grip aşısı uygulandığı günden itibaren yaklaşık 15
gün sonra koruyuculuğu başlamaktadır. Bu dönemde
aşının koruyuculuğu etkin olmadığından gribe
yakalanma olasılığınız mevcuttur. Grip aşısının yan
etkileri nadirdir ve güvenli kabul edilen bir aşıdır. Aşının
uygulandığı bölgede lokal reaksiyonlar, ağrı, kızarıklık,
ateş, halsizlik, kas ağrısı gelişebilir. Allerjik reaksiyon
olarak ürtiker, anjioödem, yumurta proteinlerine
bağlı anaflaktik tip yan etkiler çok nadir görülebilir.
1/1.000.000 ‘den daha düşük olasılıkla Guillain-
Barre sendromu gelişebilir. Aşı erişkinlerde
deltoid kas içine, çocuklarda uyluğun
anterolateraline
intramusküler
enjeksiyon olarak uygulanmaktadır.
Gribe Yakalanma Riskini
Azaltma Yolları
Gripten korunmada aşılanmanın
yanısıra, izolasyon önlemi olarak
hasta kişilerin evde istirahat etmesi
ve diğer kişilerle temastan kaçınması
önemlidir. Hapşırırken ve öksürürken
ağzın kağıt mendille veya kol ile örtülmesi,
maske takılması, sık sık düzenli ve doğru şekilde
el yıkama alışkanlığının olması grip enfeksiyonuna
yakalanma riskini azaltmaktadır. Bol sıvı tüketimi ve
mevsim meyvelerinin tüketilmesi önerilmekdir. Bitki
çaylarının bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri göz
önünde bulundurulmalıdır.