Page 45 - AKTÜEL DERGİ 18. SAYI

Basic HTML Version

BezmiâlemAktüel 2018 /
45
Mental ve fizik kapasitenin arttırılması, adaptojenik
antistres etki ile diabetik hastalarda kan şekerinin
düzenlenmesi amacıyla%4-7 ‘ lik konsantrasyonlarda
total ginsenosid içeren panax ginseng ekstreleri en
az 200 mg/ gün dozda önerilmektedir. Bu kullanım
alanları için günlük 600 mg.’ a kadar Panax ginseng
ekstrelerinin kullanılabileceği bildirilmiştir.
Ginseng kullanım önerisi en az 3 hafta en fazla 2-3 ay
olarak tavsiye edilmektedir. 3 hafta kullandıktan sonra
1 hafta ara verip tekrar 3 hafta kullanmak en tercih
edilen kullanım şeklidir.
Zeytin Yaprağı (Folia olivae )
İçeriğindeki Oleuropein’den dolayı bağışıklık sistemini
güçlendirir. Tansiyon ve kolesterolü düşürücü
özelliktedir. Zeytin yaprağı kalp rahatsızlıkları,
kalp yetmezlikleri, damar tıkanıklıkları üzerinde de
etkilidir. Ayrıca kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi,
bronşit, soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonları, mantar
enfeksiyonları, herpes virüsü, hepatit A,B,C, cilt
rahatsızlıkları, zona ve romatizmal hastalıklara da iyi
gelir. Yara iyi edici özelliği vardır.
Zeytin yapraklarından ve Zeytin yaprak ekstresinden
hazırlanan preparatlar antihipertansif ve kan şekerini
düzenleyici olarak diyabette kullanılmaktadır. En az
4 hafta sureyle kullanılmalıdır. Zeytin yaprak ekstresi
hekim kontrolünde kullanılırken kan şekeri ve tansiyon
ölçümleri düzenli yapılarak kullanılan ilaçların dozları
tekrar ayarlanmalıdır.
Nasıl Kullanılır:
Zeytin yaprağı ve ekstresi içeren
birçok farklı ticari preparat piyasada bulunmaktadır.
İstenen etkiler için yaprak kullanılacaksa 7- 8 g
yaprak 150 ml sıcak suyla demlenmek suretiyle
infüzyon şeklinde hazırlanarak günde 3-4 kez içilir.
Sağlık Koruyucu Olarak:
Yetişkinlerde günde 25 mg
Oleuropein içerecek şekilde Zeytin Çayı veya Zeytin
Yaprak Ekstresi içeren ürünler 1 dozda önerilir.
Tarçın (Cinnamomum cassia)
Tarçın kabukları; glukoz emilimini ve oksidasyonunu
arttırdığı gibi glikojen sentezini ve insülin
reseptörlerinin duyarlılığını arttırarak kan şekerini
dengelemeye yardımcıdır. Sahurda ve iftar sonrası
tüketilen tarçın çayı mide spazmlarını çözüp sindirimi
destekler, gün boyu kan şekerinizi dengede tutarak
açlık kontrolüne yardımcı olur. Kötü kolesterol
dediğimiz LDL seviyelerini düşürücü özelliktedir.
Yaygın kalp rahatsızlıklarına yönelik risk faktörlerini
azaltmaktadır.
Nörodejeneratif problemleri azaltır. Beyinde nöronları
korur ve motor işlevlerini iyileştirir. Bu yüzden
Alzheimer ve Parkinson hastalarında destekleyicidir.
Aynı zamanda taşıdığı uçucu yağı vücut bağışıklığını
güçlendirir.
Nasıl Kullanılır:
2 gram iri parça kabuk tarçın veya 1
çay kaşığı toz tarçın kaynatılmış 1 su bardağı sıcak su
içerisinde 15 dk. demlenerek içilmesi veya gıdalar ile
birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
Zeytin yaprağı tansiyon ve
kolesterolü düşürücü özelliktedir.
Kalp rahatsızlıkları, kalp
yetmezlikleri, damar tıkanıklıkları
üzerinde etkilidir.