Page 42 - AKTÜEL DERGİ 19.SAYI

Basic HTML Version

42
/ Bezmiâlem Aktüel 2018
Bahar yorgunluğu, hemen herkesin mevsim dönüşlerinde hissedebildiği bir
takım ruhsal ve bedensel belirtilerdir.
BAHAR YORGUNLUĞUNDAN
KORUNMA YOLLARI
PROF. DR. MURAT KARTAL /
BVU ECZACILIK FAKÜLTESİ FİTOTERAPİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Havaların ısınmasıyla birlikte yataktan kalkmak çok daha zor bir hal alırken
gündelik işleri yaparken daha isteksiz olabiliyoruz. Bu durumu genellikle değişen
hava koşullarına bağlasak da, uzun süren yorgunlukların ciddiye alınması, altta
yatan başka bir sorunun da geçiştirilmesini engellemiş oluyor.
Bazı dönemlerde yeterli besin alınmaması, vitamin ve minerallerin eksik kalması,
tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri, tansiyon-kalp-enfeksiyon hastalıkları,
sigaranın fazla kullanılması yorgunluk belirtilerini artıran unsurlar olarak sıralanıyor.
Nedeni ne olursa olsun bitkinliğinizin üstesinden gelmede sağlıklı bir diyet şarttır.
Tükettiğimiz yiyecekler yoluyla, vücudumuzun işlemesini sağlayan yakıtları elde
ederiz ve yakıtın uygun türden olmaması durumunda vücut düzgün çalışmaz.
Genel bir kural olarak diyetimiz taze meyve, sebze,
kepekli buğday ekmeği ve tam buğday ürünleri ile
bakliyatlar da dahil olmak üzere vücuda kolay yoldan
enerji sağlayacak besleyici yiyecekleri merkeze
koyarak temellenmelidir.
Vücudunuza enerji sağlamayacak ve zarar verebilecek
yiyecekler tüketmekten kaçının. İşlenmiş et ve gıda
ürünleri, hazır yiyecekler, kızartılmış yiyecekler, yapay
katkı maddeleri, alkol içeren yiyecekler bu türler
arasında sayılabilir.
Yorgunluktan korunmak için neler
yapılabilir?
Yorgunluğu gidermek için vitamin
ve besin destek ürünlerinin alımı
büyük önem taşıyor. Özellikle B ve C
vitaminleri, potasyum ve çinko içeren
besinler önemlidir.
Mevsimmeyve ve sebzeleri de daha az
kimyasal maddeye maruz kaldığı
için daha sağlıklıdırlar. Bu
nedenle sebze ve meyvelerin
mevsiminde tüketilmesi önem
taşıyor. İlkbaharda peynir, balık,
yumurta ve havuç, gibi gıdalar
bol bol tüketilmelidir. İlkbahar meyve ve sebzelerinden
özellikle bezelye, bakla, fasulye tüketilmesi gereken
besinlerdendir.Yorgunluktan korunmada yeterli su
tüketimi ve egzersiz önemli rol oynar. Vücudun susuz
kalmasının önlenmesi gereklidir. Günde en az 8-10
bardak su içilmesi gerekiyor. Düzenli egzersiz ile
metabolizma hızlanır ve dinlenmiş duruma göre daha
fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve
solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyle
oksijen taşınımını sağlar.
Bitkinlik ve Yorgunluğa Bitkisel
Çözüm: Ginseng
Yorgunluk, bitkinlik, konsantrasyon
kaybı gibi durumlarda, iyileşme
dönemlerinde mental ve fiziksel
kapasitenin arttırılmasında,
anti-stres etki ile adaptojen
olarak davranıp vücutta stresin
oluşturduğu dejeneratif etkilerin
azaltılmasında, diabetik
hastalarda kan şekerinin
düzenlenmesinde, erektil
disfonksiyonlu olgularda
ereksiyon kapasitesinin ve
libidonun arttırılmasında kullanılır.