Page 43 - Aktuel_Dergi_20

Basic HTML Version

Bezmiâlem Aktüel 2018 /
43
perfiringens’e
bağlı
gıda
zehirlenmesinde ani başlayan
sulu ishal ve kramp tarzında
karın
ağrısı
görülür.
Kusma genellikle olmaz ve
semptomlar 24 saat içinde
geriler. Restoranlar, okullar ve
kamplar gibi yemeklerin fazla
miktarda hazırlandığı ortamlarda
yavaş soğutulma ve uygun
olmayan koşullarda muhafaza edilme
sonucu salgınlara sebep olabilir. Et, tavuk,
patates püresi, kurutulmuş ve önceden hazırlanmış
gıdalar en sık kaynaklardır. Kişiden kişiye bulaşma
olmaz. Yüksek miktarda vejetatif organizmanın
(>105 koloni oluşturan ünite/gr) tüketilmesi ile
bağırsaklarda enterotoksin üretimi olur. Semptomatik
kişilerde gaitada>106 koloni oluşturan ünite/gr C.
perfiringens saptanması ya da 2 veya daha fazla
kişide gaitada enterotoksin tespiti salgını gösterir.
Oral rehidratasyon ve gerektiğinde parenteral sıvı ve
elektrolit desteği tedavide yeterlidir. Antimikrobiyal
tedavi verilmez. Turist ishalinde
halsizlik, iştahsızlık ve karın
ağrısını takiben ani başlangıçlı
sulu ishal görülür. Genellikle
kendi kendini sınırlar ve
1-5 gün içinde iyileşme
olur. Parazitlere bağlı ishal
günler, haftalar sürebilir. Hücre
içi protozoon bir parazit olan
Cryptosporidium, sağlıklı kişilerde
kendini sınırlayan ishale neden
olurken immün yetmezliği olan hastalarda
kilo kaybı ve malnütrisyona yol açar. Enfekte kişi ile
temas veya dışkıyla kontamine olmuş gıda veya su
tüketimi ile bulaşır. Kontamine içme suyu ve yüzme
havuzu kaynaklı salgınlar bildirilmiştir. Ağır ishalde
veya belirtilerin 14 günden uzun sürmesi durumunda
3 gün süreyle nitazoksanid tedavisi önerilir.
Temiz su ve gıda, el hijyeni, aşılar ve anne sütünün
teşviki ishalin önlenmesinde en önemli faktörlerdir.
C. perfiringens enfeksiyonundan gıdaların tam olarak