Page 21 - aktuel-26

Basic HTML Version

Bezmiâlem Aktüel 2019 /
21
"Rengiyle orantılı olarak çok fazla fenolik
içeriğe sahip"
Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit, üniversite
bünyesinde kurulan Geleneksel ve Tamamlayıcı
Tıp İleri Araştırmalar ve Uygulamalar Merkezinde
(GETAMER), geleneksel tıpta kullanılan bitkilerin
bilimsel araştırmalarının yanı sıra arı zehri, propolis,
arı ekmeği ve bal gibi arı ürünlerinin maddelerinin
romatizma ve kanser gibi çeşitli hastalıklar üzerine
etkilerini de incelediklerini söyledi.
Türkiye'nin dünyadaki bal üreticisi ülkeler arasında
Çin'den sonra ikinci sırada geldiğini belirten Koçyiğit,
ülkenin, flora çeşitliliğinden dolayı bal türlerin
açısından zengin olduğuna işaret etti.
Kanser tedavisinde de kullanılan Yeni
Zelanda kökenli "Manuka" balından
bahseden Koçyiğit, "Bizim de
böyle bir balımız olabilir mi?"
düşüncesiyle yola çıktıklarını
anlattı.
Prof. Dr. Koçyiğit, 3 yıldır süren
çalışmanın aşamalarına ilişkin şu
bilgileri paylaştı:
"İlk olarak, Türkiye'nin muhtelif
bölgelerinden çiçek, çam, kestane
gibi 14 farklı balı topladık. Balın içerisinde yaklaşık
250 etken madde var. Bunun, bölgeden bölgeye,
arının beslendiği bitki florasına göre de değişkenlik
gösterdiğini biliyoruz. Balların öncelikle içerik
analizlerini yaptık ve şunu gördük, fenolik içeriği
çok yüksek ya da çok düşük ballar var. Daha önceki
çalışmalarımızdan da biliyoruz ki, fenolik içeriği
ne kadar yüksekse o kadar kanser hücrelerini
öldürme kapasitesi de yüksek oluyor. Çünkü, fenolik
bileşikleri yüksek olanlar pro-oksidan aktiviteyle
kanser hücrelerini öldürebiliyorlar. Analizlerden
sonra, en yüksek ve en düşük fenolik içeriğe sahip
2 balı seçtik. İkisiyle hücre kültürü çalışmaları yaptık.
Bu çalışmada, fenolik içeriği yüksek olan siyah balın
aynı dozda diğerine göre yaklaşık 3 kat daha fazla
apoptozis yoluyla öldürme potansiyeline sahip
olduğunu gördük. En düşük öldürme
potansiyeline sahip olan bal
Kazdağları bölgesinden çiçek
balıydı. En yüksek olan da yine
Kazdağları'ndan,
özellikle
meşe palamudunun yaygın
olduğuormandaneldeedilen
'siyah bal' dediğimiz çeşitti.
Bu balın temel özelliği, siyah
rengiyle orantılı olarak çok
fazla fenolik içeriğe sahip
olmasıydı."