Page 42 - aktuel-26

Basic HTML Version

42
/ Bezmiâlem Aktüel 2019
AYVA:
Vitamin C, pektin
ve diyet lifi kaynağıdır. Glisemik indeksinin düşük
olması sebebiyle diyabet hastaları için ideal
meyvelerdendir. Bir porsiyonu bir büyük ayvanın
¼’üdür.
NAR:
A ve C vitamininden zengindir. İçeriğindeki
punikalajin isimli antioksidan sayesinde
enfeksiyona karşı koruyucudur. Suyu
yüksek tansiyonda düşürücü etki
yapar. Eğer bir ilaç kullanılıyorsa nar
suyunun ilacın etkisini düşürmemesi
için ilaç ile arasında en az 2-3 saat
olmalıdır. Bir porsiyonu yarım adet
gibi düşünülebilir.
PORTAKAL:
Liften yüksektir. Vitamin
C, magnezyum, vitamin b1, vitamin b2 ve
folik asit (B9 vitamini) kaynağıdır. Zeytinyağlılara
soğuduktan sonra sıkılabilir. Böylece demir
emilimine katkıda bulunabilir.
Bir porsiyonu bir orta boydur.
MANDALİNA:
Vitamin C, Vitamin A ve folik asitten
(vitamin B9) zengindir. Zengin posası sayesinde
diyabet hastaları tarafından tercih edilebilecek
meyvelerden biridir. Bir porsiyonu 2 adettir.
ARMUT:
Vitamin C, potasyum ve liften zengindir.
Çözünür lifler bağırsağı beslerken zengin
çözünmeyen lif içeriğine sahip olması
bağırsağı çalıştırır ve kabızlığı önler.
Antosiyanin içeriği damarları korur ve
inme riskini düşürür. Bir porsiyonu
bir küçük boydur.
KİVİ:
Vitamin C, vitamin E, folik
asit ( vitamin B9) içeriği yüksektir.
Potasyumve liften zengindir. Aktinidin
isimli proteolitik enzim sayesinde
bağırsak ve midede protein sindirimine
yardımcı olur. Bir porsiyonu bir orta boydur.
MEVCUT LİF KAYNAĞI
10 MUCİZEVİ KIŞ MEYVESİ
Meyveler bizlere çeşitli vitaminler, mineraller ve diyet liflerini sağlar.
Birçok kronik hastalığa ve çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu
antioksidanları içerir. Her meyve aynı içeriğe sahip değildir. Dolayısıyla
genel beslenme önerilerinden biri olan çeşitlilik, meyve tüketiminde de
önem kazanır. Kış mevsiminde de mevsim meyvelerinin günlük olarak ve
çeşitli bir biçimde tüketilmesine özen gösterilmelidir.
UZM. DR. ZÜLAL KAYIRAN /
BVU DRAGOS HASTANESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ
ELMA:
Yüksek vitamin C içeriği vücut
savunma hücrelerinde etkili olduğu
için hastalıklara karşı koruyucudur.
İçeriğindeki çözünür bir lif olan pektin
lifi bağırsağı besler ve kötü kolesterolü
düşürür. Antioksidan olarak kuersetin,
antosiyanin, katehin ve klorojenik asit
bulundurur. Glisemik indeksinin düşük
olması sebebiyle diyabet hastaları için ideal
meyvelerdendir. Bir porsiyonu 1 küçük boydur.