Page 28 - aktuel-16

Basic HTML Version

28
/ BezmiâlemAktüel 2017
biyosentezini ve inflamatuvar durumdaki nötrofil
fonksiyonunu inhibe eder. Kurkumin topikal olarak deri
yüzeyinde oluşan tahriş ve enflamasyonu önlemek için
kullanılabileceği gösterilmiştir.
Zerdeçal tüketimi arttıkça kansere yakalanma
ihtimali azalmaktadır. Hintlilerde Avrupa ve Amerika
toplumlarına oranla kalınbağırsak, meme, mide,
böbrek, akciğer ve prostat kanserlerine
daha seyrek rastlanmasının arkasında
bol zerdeçal tüketiminden dolayıdır.
Beslenme ile ilgili basit önlemler
alarak, bilinçli beslenerek kanserden
mümkün olduğunca koruyabiliriz.
Zerdeçal, enflamasyonla moleküler
düzeyde mücadele eden biyolojik
aktif
moleküllere
sahiptir
ve
enflamatuvar
hastalıklara
karşı
vücudu korur. Zerdeçal kullanırken
dikkat etmeniz gereken önemli bir
nokta ise zerdeçal içindeki etkin bileşiklerin yağda
çözünmesidir. Ancak bu sayede içerisindeki faydalı
bileşenler vücudumuz tarafından alınabilir. Zerdeçalı
toz olarak tüketirken özellikle sızma zeytinyağı ve
karabiber ile birlikte kullanımı biyoyararlanımını artırır.
Yapılan farmakokinetik çalışmalarda Karabiberin
etken maddesi piperine'in hem sıçanlarda hem de
insanlarda kurkumin'in serum konsantrasyonunu,
absorbsiyon derecesini ve biyoyararlanımını çok yüksek
oranlarda (yüzlerce kat) arttırdığını ve herhangi bir yan
etkisi olmadığını göstermektedir. Zerdeçal ekstresi
içeren bitkisel ürünlerde bu yüzden karabiber ekstresi
(piperin) formülasyonda yer almaktadır. Zerdeçal artık
Ülkemizde de Akdeniz bölgesinde kültürü başarılmış
ve yetiştirilmeye başlanmıştır. Yaptığımız analiz
çalışmaları sonucu Güneş Pharma Phyto firmasının
Akdeniz bölgesinde yetiştirdiği Zerdeçal (Curcuma
longa L.) rizomlarının % 4,5 oranında kurkuminoidler
taşıdığı saptanmıştır. Bezmiâlem Vakıf
Üniversitesi Fitoterapi Merkezi (BİTEM)
olarak Zerdeçal rizomlarından ekstre
elde edilerek kalite kontrolleri ve
kurkuminoid analizleri yapılmaktadır.
Turkuma GPP 95 adlı Zerdeçal
ekstresi içeren ürünlerde bu ekstreler
kullanılmaktadır.
Toz haldeki zerdeçal kökü, geleneksel
olarak, 1-3 g/gün dozlarında sindirimi
uyarıcı ve karminatif olarak kullanılır.
Hastalıklara karşı koruyucu etkiler için günde 3 ila 6g
dozları kullanılmalıdır. Tedavi edici olarak günde 12
grama kadar kullanılmış çalışmalar bulunmaktadır. Toz
edilmiş zedeçal kullanırken; üretim tarihi ve son kullanma
tarihi olan paketlenmiş ürünler kullanılmalıdır. Ağzı iyice
kapalı kaplarda ışıktan ve nemden koruyarak saklamak
gerekir. Bu şekilde raf ömrü en fazla 2 yıl olabilir. Uzun
süre açıkta bekletilmiş ve hijyenik olmayan şartlarda
saklanmış ürünleri kullanmamak gerekir.