Page 42 - aktuel-22

Basic HTML Version

42
/ Bezmiâlem Aktüel 2019
Ülkemizde “Binbir Delik Otu, Yara Otu, Kanotu, Mayasıl Otu, Kuzukıran”
gibi adlarıyla bilinen Sarı Kantaron Otunun yara iyileştirici etkisi, onun
antimikrobial antiinflamatuar, fibroblastik aktivite ve kollajen sentezini
stimule etmesinden kaynaklanmaktadır.
PROF.DR. MURAT KARTAL /
BVU FİTOTERAPİ EĞİTİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRÜ
SARI KANTARON YAĞI
YARA - YANIK TEDAVİSİNDE
GELENEKSEL MUCİZE
Bitki Morfolojisi:
(Boy, Yetiştiği yer, toplanma zamanı; kullanıldığı kısım)
Hemen hemen tüm Türkiye’de yaygın ve yabani olarak yetişen Hypericum
perforatum L, ülkemizde “Sarı Kantaron, Binbir Delik Otu, Yara Otu, Kanotu,
Mayasıl otu, Kuzukıran” gibi adlarla bilinmektedir. Mayıs-Eylül ayları arasında
parlak sarı renkli çiçekler açan 30-80 cm yüksekliğinde çok yıllık otsu bir
bitkidir. Yapraklar 5-35 cm, eliptik, oblong veya linear şekildedir. 5 Çiçek
yapraklıdır, petaller seyrek siyah noktalı ve bazen çizgilidir. Kapsula 5-9 mm’dir.
Kurak yerlerde, bağlar ve yol kenarlarında bulunur. Avrupa, Kuzey Afrika,
Sibirya, Asya, İran ve Kıbrıs’ta da bulunmaktadır. Bitki dünyanın birçok yerinde
yetişmekte ve son yıllarda artan talep nedeniyle Avrupa, Amerika, Avustralya
ve Çin’de bitkinin tarımı yapılmaktadır.
Çiçeklenme döneminde toplanarak toprak üstü
kısımlarından hazırlanan bitki, “Hyperici Herba”
adı ile Avrupa Farmakopesinde yer almaktadır.
Bitkinin anabileşeni olan hiperforin başta gelmek
üzere bitkinin bileşiminde bulunan etkin maddelerin
bozulmasını önlemek için toplanan bitki, kurutma
odalarında, ılık hava ile zaman yitirmeden
kurutulmaktadır.
Elde edilme yöntemi:
Kantaron yağı üretimindeHypericumperforatum türü
kullanılmaktadır. Bu ürünün üretiminde ise tam bir
standardizasyon olmayıp, farklı üretim parametreleri
kullanılarak elde edilmektedir. Üretim maserasyon
olarak adlandırılan yöntemle gerçekleştirilmekte
olup bu amaçla zeytinyağından faydalanılmaktadır.
Kaliteli kantaron yağı üretim parametreleri
içerisindeki farklılıklar, kullanılan zeytinyağının
kalitesi, kullanılan kantaronun türü, toplama zamanı,
içeriği, kuru/yaş kullanılmış olması, alet ekipmanın
özelliği, maserasyon süresi, maserasyon ortamı
(gölge, güneş), üretimde kullanılacak bitki/yağ oranı,
bitkinin parçalanma şekli, depolama şartları olduğu
görülmüştür.
Maserasyon yöntemiyle elde edilen bitkinin toprak
üstü kısımları topraktan 5 cm üzeri olacak şekilde
toplanır. 2-3 cm uzunluklara parçalanarak saf
zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulup (1:5
oranında) 4-6 hafta arasında belirli aralıklarla
çalkalanarak güneş ışığı altında bekletilir. Bu süre
sonunda tülbent veya pamuk yardımıyla süzülür.
Kahverengi renkli bir şişeye aktarılıp saklanmalıdır.
Yapılmış Çalışmalar:
Farmakolojik araştırmalar sarı
kantaron yağının küçük yaralar ve yanıklar, güneş
yanıkları, sıyrıklar, ezilmeler ve ülser gibi durumlarda
kullanımını
desteklemektedir.
İçeriğindeki
naftodiantronlar (hiperisin gibi) ve fluroglisinoller
antioksidan, antienflamatuar, antikanser ve
antimikrobiyal aktiviteleri içermektedir.