Page 36 - aktuel-4

Basic HTML Version

Ramazanda
Nasıl Beslenmeliyiz!
Yrd. Doç. Dr.
Ayşe GÜNEŞ BAYIR
Dünyadaki bütün büyük dinlerde birbirinden fark-
lı prensiplerle de olsa oruç tutma emri vardır. İs-
lam’da Ramazan ayı boyunca tutulması gereken
oruç, Allah-u Teala’nın Müslümanlara kesin ve açık
emridir yani farzdır. ‘’Ey iman edenler! Oruç sizden
önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size
de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. (Bakara
Suresi, Ayet 183). Oruç, Peygamberimiz Hz. Mu-
hammed (S.A.V)’in Ramazan dışında da sıklıkla yap-
tığı bir ibadettir.
Peygamber Efendimiz, oruç tutmadığı zamanlarda
dahi bizlere midemizin üçte birini daima boş bı-
rakmamızı tavsiye etmiştir. Bugün modern tıbbın
bilgileri ile Peygamberimizin tavsiyelerinin birbiri-
ne ne kadar uyduğunu görüyoruz. Mideyi çok faz-
la doldurmak, abur-cuburla sağlıksız beslenmek
birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Çağımızın
hastalıkları olan kanser, mide-barsak hastalıkları,
şeker, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları,
şişmanlık, yanlış ve sağlıksız beslenmeyle de ilgisi
olan hastalıklardır. Bu hastalıklardan korunmada
sağlıklı beslenmenin yeri ve önemi artık bilinmekte-
dir. Aynı zamanda, acıkmadan yemeğe oturmamak,
doymadan kalkmak, yiyecekleri çok iyi çiğneyerek
yemek, yiyeceklerin temizliğine dikkat etmek, ye-
mekten önce ve sonra elleri yıkamak, yanmış yiye-
cekleri yememek gibi kurallar Peygamberimizin de
tavsiyeleridir.
Yeterli ve dengeli beslenme, zarar verici maddelerin
kullanılmaması ile birçok hastalığın önüne geçilip
sağlıklı ve verimli bir ömür elde edilebilir. Bes-
lenmede meyve ve sebzeye bolca yer vermek, katı
yağları mümkün olduğu kadar azaltıp zeytinyağına
ağırlık vermek, fasulye, nohut gibi kuru baklagilleri
de bolca tüketmek, kırmızı et kadar balık ve tavuk
yemek, kızartmalardan olabildiğince kaçınmak, po-
salı yiyeceklerden bolca yemek, hazır yiyecekleri
çok aşırı tüketmemek, asitli içeceklerden uzak dur-
mak önemlidir.
Oruç tutmanın şükür ve sabır gibi manevi faydaları ol-
duğu gibi kişisel ve sosyal faydaları da vardır. Bir ha-
Ramazan ayını sıhhatli
geçirebilmek ve orucun
faydalı fizyolojik etkileri-
ni yaşayabilmek için bes-
lenme tarzımıza ve besin tüketimimize dikkat
etmeliyiz. Kabızlık, mide yanması, uyku hali,
unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağ-
rısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi
sıkıntıları yaşamamak için Ramazan ayı için
beslenme önerilerini yerine getirebilirsiniz...
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Bölümü