Page 22 - aktuel-9

Basic HTML Version

Mehmed Akif Ersoy, Yahya Kemal, Halid Fahri Ozansoy,
Refik Halid Karay gibi yazarlarımızın çocukluk hatıralarını
okuduğumuzda en fazla önem verdikleri konunun “bay-
ramlar” olduğunu görürüz. Belki de aynı durum hepimiz
için geçerlidir. Çünkü en farklı güzellikler, en farklı mutlu-
luklar çocukluğumuzun bayramlarında yaşanmıştır.
Kültürümüzde bayramların kendine has birçok ritüeli var.
Her ne kadar bunların giderek azaldığından ve özellikle
genç nesillerin “bayram” eşittir “tatil” algısından sık sık
dem vurulsa da tüm ailenin etrafında toplandığı ve en le-
ziz tatların sıralandığı bir bayram sofrası cazibesini hiçbir
zaman yitirmeyeceğe benziyor.
Dünyanın en önemli üç mutfağı Çin, Fransız ve Türk
mutfağıdır. Türk mutfak kültüründe yemeklerin hazırlan-
masında kullanılan pişirme teknikleri, kullanılan ürünler,
ürünlerin saklanma biçimleri gibi detaylar incelendiğin-
de kendine has bir mutfak kültürünün oluştuğu görülür.
Yüzyıllar içinde Türk mutfağını böylesine ünlü yapan
mutfaktaki çaba, yemeğin pişmesine gösterilen özen,
yemeğin yapımında kullanılan malzeme ve güzel bir su-
numun bir arada bulunmasıdır. Bu özellikler önemli gün-
lerde kurulan sofralarda en üst seviyede kendini gösterir.
Bayram yemekleri her zaman yenen yemeklerden daha
fazla özen gerektiren ve nispeten zahmetli yemeklerdir.
Kurban Bayramında özellikle kurban eti ve kurban etin-
den yapılan yemekler yenir. Çeşitli et yemeklerinin ya-
nında bayramın ilk günü kurban etinden kavurma yapma
âdeti çok yaygındır. Sebzelerden yapılan yemekler, zey-
tinyağlılar ve börekler de bayramda özel olarak hazırla-
nıp bayram sofralarını süsleyen yiyeceklerdir. Tatlılar ise
bayram denince ilk akla gelen ve misafirlere ikram için
bayram süresince evde hazır bulundurulan yiyeceklerdir.
Kültürümüzde tatlı yenmeyen bir bayram ziyareti düşü-
nülemez.
Kavurma
Kurban bayramlarının vazgeçilmez öğelerinden biri olan
kavurma, Türk mutfağının en eski yemeklerinden biri-
dir. Özellikle kurbanın kesildiği gün kurban etinin taze
taze kavrulması ile yapılır. Aslında “kavurma”, Türk
mutfağında bir et saklama yöntemidir. Etin bol olduğu
zamanlarda hazırlanan kavurma, ihtiyaç halinde çıkartılır
ve genellikle etli yemeklerin yapımında kullanılmak sure-
tiyle tüketilir.
Börekler
Türkler için hamur işlerinin başında gelen böreğin sof-
radaki yeri tartışılmaz. Ziyafetler, iftarlar ve bayramlar
böreksiz düşünülmez. Türklerin geleneğinde fakir olsun
zengin olsun, köylü olsun şehirli olsun misafir çağrıldı-
ğında öncelikle börek sofradaki yerini alır. Çok sayıda
çeşidi olan börekler fırınlama veya kızartma yöntem-
leriyle hazırlanabilirler. Kıyma, peynir, patates ve ıspa-
nak en yaygın börek içleri arasındadır. Evlerde hazırlanan
börek hazır yufka veya undan açılan yufka kullanılarak
hazırlanır. Bayramlarda misafirlerini bekleyen maharetli
hanımların en sık yaptığı börek çeşidi su böreğidir. Hazır-
BAYRAM GİBİ
SOFRALAR
Bayramlar; hem birlik beraberlik anlamında hem de kültürel ve dini anlamda önemli
bir değer taşıyor. Küslerin barıştığı, mutluluğun paylaşıldığı, milli ve ailevi değerlerin ön
plana çıktığı bu günlerde kurulan bayram sofraları da ailelerin, dostların bir nevi lezzet ve
maneviyat buluşması haline geliyor.