Page 23 - aktuel-9

Basic HTML Version

BezmiâlemAktüel 2015 /
23
laması oldukça zahmetli olan su böreği açılan yufkanın
suda kaynatılmasından sonra kullanılmasını gerektiren
bir börek türüdür.
Sebze Yemekleri
Türk mutfağı sebze yemekleri açısından da çok büyük
bir çeşitliliğe sahip bir mutfaktır. Dolmalar ve sarmalar,
etli sebze yemekleri, kızartma sebzeler ve zeytinyağlı-
ların sayısız çeşitleri mevcuttur. Özellikle bayram sof-
ralarından bahseden bir yazıda dolmalara değinmeden
geçmek olmaz. Dolmalar ve sarmalar hem etli hem de
etsiz (yalancı dolma) olarak hazırlanabilirler. Etli dolmalar
kıyma, pirinç, soğan, domates ve biber salçası, çeşitli
baharat içerirler. Yalancı dolmalar ise pirinç, soğan, kuş
üzümü ve çam fıstığı kullanılarak yapılır. Lahana ve asma
yaprağı sarmaları hazırlamak için kullanılır. Dolmalar için
en çok kullanılan sebzeler biber, kabak, domates, patlı-
can ve soğan gibi sebzelerdir.
Ayrıca zeytinyağlılar Türk mutfağında ve bayram sof-
ralarında kendine has bir yer kaplar. Bu yemekler
bazen diğer sebze yağlarıyla da hazırlanabildikleri
halde zeytinyağlılar olarak bilinirler. Zeytinyağlı taze fa-
sulye, fasulye pilaki, zeytinyağlı dolma, zeytinyağlı en-
ginar ve bakla bu sınıfa giren yemekler arasındadır.
Türk mutfağının yemeklere lezzet veren en önem-
li özelliği pişirme şeklidir. Tencere yemeği adı verilen
ve eskiden kömür ateşi ve bakır tencere kullanılarak
yapılan yemeklerin Türk mutfağında önemli bir yeri
vardır. Etli sebze yemekleri kıyma ve parça etin seb-
zelerle birlikte pişirilmesi yoluyla hazırlanırlar. Etli fa-
sulye, karnıyarık, patlıcan musakka, etli kabak, etli
bezelye, etli türlü, etli mercimek ve nohut, etli ıspa-
nak, lahana ve pırasa dâhil çok sayıda yemek mevcuttur.
Birçok sebze kızartılarak ve ızgara yöntemiyle de pişi-
rilebilir. Patlıcan kızartma, kabak kızartma, biber, do-
mates, havuç ve mücver çok sevilen kızartma çeşitleri
arasındadır. Türk mutfağındaki sebzeler arasında patlı-
can çok özel bir önem taşır. Patlıcan sebze olarak dün-
yanın birçok ülkesinde yendiği halde çeşitlilik açısından
Türk mutfağını dünyanın en çok patlıcan yemeğine sahip
mutfak olarak saymak bir abartma sayılamaz. Türk mut-
fağında patlıcan dolma, kızartma, musakka, pilav, salata
ve ızgara dâhil sayısız patlıcan yemeği mevcuttur.
Kavurmayla anılan, böreklerle süslenen, çeşit çeşit etli
ve sebzeli yemekle zenginleşen bayram sofraları bile
Türk kültürünün eşsiz tatlıları olmadan eksik sayılabilir.
Tatlı kültürümüz başlı başına bir yazının konusu olmalıdır.