Page 24 - aktuel-9

Basic HTML Version

24
/ BezmiâlemAktüel 2015
Orta Asya Türkleri’nin bugün var olan mutfak alış-
kanlıklarına bakıldığında tatlıyla ilgili ipucuna pek
rastlanmaz. Anlaşıldığına göre, atalarımız da, Çin-
liler gibi tatlı fikrine yabancıydı. Anadolu’ya göçle
birlikte, bu toprakların köklü bir geleneği olan tatlı-
cılığın çabucak benimsendiği ve bu kültürel mirasa
sahip çıkıldığını görmekteyiz. Osmanlı döneminde
Türkler, Ortadoğu’nun köklü tatlı kültürü ile Avrupa
ortalarına kadar uzanan bölgedeki halkların tatlıcılık
kültürünü adeta kaynaştırma görevini üstlenmiş gi-
bidir. Türkler sayesinde, bugün sayısız devletin farklı
mutfak gelenekleri bir potada erimiş, Doğu’nun ve
Batı’nın çeşitli tatlıları imparatorluğun merkezi İs-
tanbul’da yeniden ve çok daha incelmiş bir biçimde
ortaya çıkmıştır.
Bayram ziyaretine gidilen evlerde, yemeğe kalma-
salar bile, konuklara mutlaka tatlı sunulur. Zaten ko-
nuklar da ziyarete giderken küçük de olsa bir tatlı
paketini ellerinden eksik etmezler. Paketin içinde
büyük bir olasılıkla kaymaklı, cevizli, fıstıklı baklava
ya da aynı aileden sarığıburma, şöbiyet gibi bir tatlı
bulunur. Evlerde sunulanlar da bunlardır. Nişan ve
düğünlerde de baklava yine başköşededir.
TADINDAN
YENMEZ LEZZETLER
OSMANLI’DAN
GÜNÜMÜZE TATLI
KÜLTÜRÜMÜZ
Bayram ziyaretine gidilen evlerde, yemeğe kalmasalar bile, konuklara mutlaka tatlı sunulur. Zaten
konuklar da ziyarete giderken küçük de olsa bir tatlı paketini ellerinden eksik etmezler. Paketin
içinde büyük bir olasılıkla kaymaklı, cevizli, fıstıklı baklava ya da aynı aileden sarığıburma, şöbiyet
gibi bir tatlı bulunur. Evlerde sunulanlar da bunlardır. Nişan ve düğünlerde de baklava yine
başköşededir.