İkamet Tezkeresi Alacak Tüm Öğrencilerin Dikkatine 05.10.2017

6458 sayılı kanunun 19uncu maddesine göre: "Türkiye'de, vizenin, vize muafiyetinin tanındığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunludur."

Öğrenci İkamet İznini düzenleyen 38inci maddenin birinci fırkası "Türkiye'de bir yükseköğrenim kurumunda ön lisans, lisan, yüksek lisans ya da doktora öğrenimini görecek yabancılara öğrenci ikamet izni verilir." Hükümleri yer almaktadır.

YÖK ile İl Göç İdaresi arasında imzalanan protokole göre; İl Göç İdaresi Müdürlükleri ve üniversitelerce yapılan işbirliği kapsamında İLK KEZ İKAMET İZNİ BAŞVURUSUNDA bulunacak yabancıların ikamet izni gerekli belgelerinin toplanması ve ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğünce belirlenecek irtibat personeline teslim edilmesine karar verilmiştir.

İlk defa İkamet tezkeresine başvuracak tüm Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Fakültesi bölümlerindeki öğrencilerimizin; Vize ve Vize Muafiyeti süresi içerisinde www.goc.gov.tr adresinde yer alan e-ikamet linki üzerinden ikamet izni başvuru formu doldurulması gerekmektedir. Ayrıca başvuru formunu doldurduktan sonra aşağıda yer alan;

"İstenilen Belgeler Listesi" kısmında belirtilen belgeleri hazırlamaları ve ikamet tezkeresi başvuru formu üzerinde yer alan başvuru tarihinden itibaren 30 (Otuz) gün içerisinde üniversitenin Uluslararası İlişkiler Ofisine teslim etmeleri gerekmektedir.

İstenilen Belgeler Listesi

1. E-İkametten alınan İkamet İzni Başvuru Formu
  2. Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin fotokopisi
  3. 4 (Dört) adet fotoğraf
  4. Geçerli Sağlık Sigortası; ikamet izni alabilmesi için yabancının kaldığı süreyi kapsayacak sağlık sigortasının olması gerekmektedir. Barınma, İaşe ve Sağlığa ilişkin giderleri ilgili kamu kuruluşlarınca karşılanan yabancılardan sağlık sigortası şartı aranmaz.
  5. Adres Bilgilerini Gösteren Belge: Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'de kaldıkları yere ilişkin (kira, yurt, pansiyon vb.) bir belge ibraz etmeleri gerekir ve bu belgede adresin açık şekilde yazması gerekir.
  6. İkamet İzin Belge bedelinin ödendiğine ilişkin makbuz: Yabacı Uyruklu öğrenci bu bedeli yetkilendirilmiş maliye veznelerine veya yetkilendirilmiş bankalara yatırarak düzenlenecek makbuzu başvuru formuna eklemelidir. Bu bedel Maliye Bakanlığı tarafından 2017 senesi için 63 TL olarak belirlenmiştir.
  7. Aktif olarak öğrencilik haklarından faydalandığını gösterir nitelikte öğrenim görülen kurumlardan alınmış Öğrenci Belgesi