Türk Üniversitelerinin Kalite Güvencesi Raporları Avrupa’ya Açıldı 07.11.2023

Türk Üniversitelerinin Kalite Güvencesi Raporları Avrupa’ya Açıldı

YÖKAK'ın yükseköğretim kurumlarının değerlendirilmesi sonucu oluşturduğu “Kurumsal Dış Değerlendirme" ve “Kurumsal Akreditasyon" raporları, Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Tescil Kuruluşu (EQAR) veri tabanında yayımlanmaya başlandı.

YÖKAK'ın yükseköğretim kurumlarına yönelik gerçekleştirdiği kurumsal dış değerlendirme ve kurumsal akreditasyon faaliyetlerine ilişkin hazırladığı raporlar, aynı zamanda EQAR veri tabanı olarak adlandırılan DEQAR'da yer alacak. Yapılan çalışma ile tescil sonrası tamamlanan değerlendirme süreçlerinin raporları, DEQAR'a yüklenmeye başlandı. 2022'de Kurumsal Akreditasyon Programı'nda bulunan 30 üniversite ile Kurumsal Dış Değerlendirme Programı'na dahil olan 3 üniversitenin değerlendirme raporları söz konusu sistemde erişime açıldı. Yayımlanan raporların ilerleyen süreçte Türkçe'nin yanı sıra İngilizce olarak da sisteme eklenmesi planlanlanmaktadır.

Raporların DEQAR'da yayımlanmasının Türkiye'deki üniversiteler, akademisyenler ve araştırmacılar açısından yararlı olacağını vurgulayan Kocabıçak, “Üniversitelerin ve programların tanınması konusunda kalite güvence ajansları, öğrenciler, tanıma bilgi merkezleri ve resmî kurumlar gibi birçok kesim bu veri tabanından yararlanabilecek. EQAR bu veri tabanı aracılığıyla Avrupa Yükseköğretim Alanında dış kalite güvencesinin şeffaflığına katkıda bulunacak. Sistemin gelecekte özellikle diplomaların tanınması süreçlerinde derecelerin tanınması, öğrencilerin hareketliliği, hibelerin ve kredilerin taşınabilirliği gibi karar türlerini desteklemek için önemli bir rol üstlenmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

yokak-02.jpg