HaberDetay
VII. Dünya Nadir Hastalıklar Günü Sempozyumu Gerçekleşti 5.03.2019

​​Üniversitemizde, nadir hastalıklara dikkat çekmek ve toplumda farkındalığı arttırmak amacıyla "VII. Dünya Nadir Hastalıklar Günü Sempozyumu" düzenlendi.

Sürekli Eğitim Merkezimizce bu yıl 7.si düzenlenen Dünya Nadir Hastalıklar Günü Sempozyumunda nadir hastalıkların tanımı, tanısı, tedavisi ve hastaların nasıl beslenmesi gerektiği gibi konular ele alındı.

Sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Teoman Aydın, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ile hasta ve hasta yakınları yoğun katılım gösterdi.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, "Sağlık, hayatımızdaki en önemli nimettir. Doğduğumuz günden itibaren, kaliteli bir yaşam sürdürmemiz ancak sağlıklı olmakla mümkündür. Sizin de iyi bildiğiniz gibi sağlık alanı birçok disiplinin bir araya gelmesiyle oluşmuş geniş bir hizmet alanıdır. Bizler hem hekimler hem de Bezmialem Valide Sultan'ın birer takipçileri olarak hastalanan insanlara yardım etmek ve onları sağlıklarına kavuşturmak için çaba sarf ediyoruz ve var gücümüzle etmeye de devam edeceğiz. Biz hekimleri yakından ilgilendiren ve bugün bir araya getiren Nadir Hastalıkları nüfusa kıyasla az sayıda insanda görülen, genetik geçişli ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklar olarak kısaca tanımlayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Dünyada 7 binden fazla nadir hastalıklar kavramına giren hastalık türü olduğunu belirten Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Nadir hastalıklar dünyada yaklaşık 300 milyon, Türkiye'de ise 7 milyona yakın insanın yaşamını etkilemektedir. Bu rakamlar nadir hastalıklar sorununun hiç de azımsanmayacak ve görmezden gelinmeyecek kadar büyük boyutlarda olduğunu gözler önüne sermektedir. Nadir hastalıkların toplumun genelinin değil nispeten küçük kitlelerin gündeminde olması nedeniyle üzerinde yeterince araştırma yapılmaması ve hasta sayısının azlığından dolayı klinik araştırmaların sınırlı olması yaşanılan zorlukları arttırmaktadır. Bu etkinlik vesilesi ile nadir hastalıkların üzerine biz sağlık yöneticilerinin, akademisyen, hekimlerin, sağlık personelinin ve toplumumuzun daha fazla eğilmesi gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.

Katılımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür eder, başarılı bir sempozyum dilerim."

Erich Frank konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte hasta ve hasta yakınlarının görüş ve düşüncelerinin ardından Williams sendromlu çocuklardan oluşan Nadir Sesler Korosu sahne aldı. Katılımcılar tarafından ilgi ve takdirle takip edilen müzik dinletisi ile VII. Dünya Nadir Hastalıklar Günü Sempozyumu sona erdi.

 




VII. Dünya Nadir Hastalıklar Günü Sempozyumu Gerçekleşti