Haberler
Johns Hopkins Üniversitesi Pandemi Tecrübesi Webinarı Gerçekleşti 17.06.2020

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Dekanı Dr. Roy Ziegelstein
, Johns Hopkins Enfeksiyon Önleme Bölümü Kıdemli Yöneticisi Dr. Lisa Maragakis, Johns Hopkins Acil Tıp Departmanı direktörü Dr. Gabe Kelen Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleşen webinarda JHU bünyesinde ve ABD'de yaşanılan pandemi sürecine ilişkin tecrübe ve gözlemlerini akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizele paylaştı. Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu'nun açılış konuşması ve moderatörlüğünde gerçekleşen programda "Johns Hopkıns Üniversitesi'nde COVID-19 Pandemi Süreci", "COVID-19 Pandemisinin Tıp Eğitimi Üzerindeki Etkisi", "COVID-19 Pandemisinin ABD Üzerindeki Etkisi" konuları ele alındı.

Webinarın ilk konuşmacısı olan Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Dekanı Dr. Roy Ziegelstein, "COVID-19, farklı programlardaki 4000 öğrencimizin eğitim  deneyimlerini çok farklı bir şekilde etkiledi. COVID-19 salgını İstanbul'la aynı zamanda Baltimore'u etkilediğinde Mart ayıydı, birinci ve ikinci sınıf tıp öğrencilerimiz için müfredatta çeşitli değişiklikler oldu. Tıp fakültesi müfredatımızı hiç durdurmamakla birlikte eğitimlerimizi online ortama taşıdık. Böylece, müfredatın çoğunu çevrimiçi olarak değiştirirken, klinik deneyimlerin birçoğu teletıp deneyimleri haline geldi. COVID-19 süreci herkes için korkunç bir deneyim olmasına rağmen, tıp öğrencilerine yönelik eğitim ve öğretimi yeniden tasarlamamız adına bizim için fırsatlar oluşturdu" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Hastane koridorları şu anda genellikle boş kaldı. Öğrencileri çok hızlı bir şekilde klinik ortama nasıl geri getirebileceğimizi ve sosyal mesafe zorluğu gibi konularla nasıl başedebileceğimizi anlamamız gerekiyor. Sağlık ve güvenlik açısından sadece öğrencileri değil, aynı zamanda sağlık ekipleri ve ayrıca eğitim ve öğrenci deneyimleri ile ilgili sahip olduğumuz yüksek standartları düşünüyoruz. Bu doğrultuda aşamalı bir yaklaşım benimsemeye karar verdik; şu aşamada çevrimiçi olarak sunulabilecek herhangi bir içeriği, çevrimiçi olarak sunmaya devam edeceğiz."

Dr. Roy Ziegelstein'ın ardından söz alan Johns Hopkins bünyesinde Acil Tıp Departmanı direktörü olan Dr. Gabe Kelen, COVID-19 eğrisini düzleştirmeyi umduklarını söyleyerek, "Toplumun yüzde 60'ı aynı virüsle enfekte olduğunda sürü bağışıklığı dediğimiz durum oluşur; ölüm riski yüksek olanlar ölür, ancak çoğu insan bir sonraki pandemiye kadar bağışıklık kazanır. Daha önceki pandemi durumları ile yapılan karşılaştırmalar sonucu da bazı modellemeler yapılır. Bu modellemeleri yapmak, mevcut COVID-19 eğrisini görmemiz ve önlemlerimizi almamız açısından önemlidir.

Son zamanlarda COVID-19 hastaları dışındaki diğer hastalarla ilgilenebileceğimiz yeni bir normale dönmeye çalışıyoruz. Acil ünitelerine ihtiyacımız var; insanlar acil durumlarda hastaneye gelmeye korkuyorlar. Ve ciddi hastalık durumları ve kronik sağlık problemleri olan hastalarla ilgilenilmezse kesinlikle kötüleşecekler ve potansiyel olarak ölecekler. Hastane kapasitesini düşündüğümüzde sadece COVID-19 eğrisine odaklanmak yerine tüm hastalarımız için temel hizmetler sunabilmemiz gerekiyor. Dolayısıyla COVID-19 eğrisini bir an evvel düzleştirmemiz gerekiyor. Bu eğriyi düzleştirmeye çalışmak için 4 neden vardır; önlenebilir ölümleri önlemek, yapay olarak popülasyona sürü bağışıklığını sağlayacak aşı satın almak için zaman kazanmak, toplam enfeksiyon sayısını azaltmak ancak insanları iyi tutmaya yardımcı olan başarılı tedaviler uygulamak ve virüsün mutasyona uğramasından önce çanı düzleştirmek" dedi.

Johns Hopkins Enfeksiyon Önleme Bölümü Kıdemli Yöneticisi Dr. Lisa Maragakis konuşmasında COVID-19 öncesi alınan önlemleri, pandemi sürecinde Üniversite ve ülke olarak yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Dr. Lisa Maragakis, "Hazırlıklarımız yoğun olarak Ocak ayında enfeksiyon önleme departmanı içinde başladı. Acil bir duruma yanıt vermek için oluşturulmuş iletişim hatları ile birlikte sorumluluklar, ilişkiler ve altyapının net rollerini belirledik. Bu zorluğu geniş perspektifte görüp tahmin edemedik ama yine de Ocak ayının başlarında yaptığımız hazırlıklar bize ciddi fayda sağladı" dedi.

Dr. Lisa Maragakis ve Dr. Gabe Kelen konuşmalarının sonunda, "Bezmialem Vakıf Üniversitesi ve ülke olarak siz bu süreçte büyük bir iş başardınız. Proaktif bir yaklaşım sergileyerek hastaları tedavi altına aldınız. Amerika'ya baktığımızda ise durum çok daha farklı oldu" diye konuştu.

"Johns Hopkins Üniversitesi'nde COVID-19 Pandemi Süreci" konuşmacılara yöneltilen soru ve cevapların ardından sona erdi.


 

Johns Hopkins Üniversitesi Pandemi Tecrübesi Webinarı Gerçekleşti