Haberler
Prof. Dr. Özer Bekaroğlu Öğrencilerimizle Tecrübelerini Paylaştı 4.12.2019

Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi koordinesinde 'Dünyada Hızla Artan Bilimsel Çalışmalarda Etik Dışı Davranışlar ve Önleme Çabaları' başlıklı bir konferans gerçekleşti. Konferansı alanında oldukça başarılı ve tanınmış bir isim olan Prof. Dr. Özer Bekaroğlu verdi. Üniversitemiz Dekanlık Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülaçtı Topçu bir açılış konuşması gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Gülaçtı Topçu "Bugün çok önemli bir ismi ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Kendisi Türkiye'nin yetiştirdiği en iyi bilim adamlarından birisidir. 1983'te, Gebze'deki TÜBİTAK Araştırma Bölümü'nde Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü kurulmuştu. 1984'te Özer hocamız bu enstitüye Kimya Bölümü Başkanı olarak atandı. Ben de 1985'te doktoramı bitirmenin ardından bu kurumda Özer hocamız ile çalışma fırsatı bulmuştum. Bu dönemde TUBİTAK gerek akademik yayınlar gerek araştırmalar anlamında en verimli çağını yaşadı" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Gülaçtı Topçu'nun ardından sahneye çıkan Prof. Dr. Özer Bekaroğlu "Dünyada çok hızlı miktarda bir bilimsel yayın artışı bulunmaktadır. Günümüzde Çin, Japonya, Singapur, Malezya gibi Asya devletlerinde makale artışında adeta bir patlama oldu. Önceleri Amerika'nın üstünlüğünde olan akademik yayın gücünü Amerika git gide kaybetmektedir. Bu yolu kapatmak için de Amerika, Asya Devletleri ile müşterek yayın yapma konusunda kendini ilerletme yoluna gitmiştir" ifadelerini kullandı.

Bekaroğlu "Ülkemize bakacak olursak 2016 yılında yazılan makale sayısı tüm alanları kapsayacak şekilde 33bin dokuz 'dur. Bu sayı ile dünyada 27'nci sırada yer almaktayız. Lakin makalelerin kalitesini ölçen ölçümlerde ne yazık ki gerilerdeyiz. Bu işleri daha ciddiye almaz isek yayın durumumuz daha kötüye gidecek. Çinlilerin yakaladığı güncelliği takip etmediğimiz sürece bir Türk ismi ile kaliteli jurnallerde yer almamız gün geçtikçe zorlaşacaktır" dedi.

Akademide etik davranışların önemine vurgu yapan Bekaroğlu etik dışı davranış olarak sıralanan davranışları aktardı. Bekaroğlu "Bu kadar yayın artınca dünyanın her yerinde sahtekârlık da atmış durumda. Bu davranışlara etik dışı davranışlar adını vermekteyiz. Bu davranışlar; kopya çekmek, verileri değiştirmek, verileri uydurmak, hakemlik görevini kötüye kullanmak, kitap tercümelerini kendi yayınlamış gibi basmak ve yayınlanmış makalelerin isimleri silip tek başına yayınlamak, son olarak aynı yayını farklı jurnallere göndermek gibi sahtekârlıklar mevcut" açıklamalarında bulundu. Bekaroğlu etik dışı davranışların sebeplerini de sıraladı. Bekaroğlu'na göre, yetersiz iletişim, yetersiz eğitim ve danışmanlık, yayım yapma baskısı, birlikte verimli çalışma yerine zararlı rekabet, araştırma zamanının kısıtlı olması, değerlendirme sistemindeki zaman azlığı araştırmacıları etik dışı davranışlara sürükleyen sebeplerdir. Bekaroğlu etik dışı akademik çalışmaları örnekleyerek konuşmalarına son verdi. Konferans katılımcılarla birlikte toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. ​


Prof. Dr. Özer Bekaroğlu Öğrencilerimizle Tecrübelerini Paylaştı