Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi olan beslenme sadece vücudun gereksinimlerini karşılamakla kalmayıp çeşitli fonksiyonları da düzenleyerek yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olur. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, gıdaların doğal olarak ve doğru tüketilmesini önermekte ve bunun insan sağlığı açısından faydalarını önemle vurgulamaktadır.
Sağlık ve kozmetik ürünlerinde kullanılan doğal bitkisel yağlar, faydalı etkileri sayesinde birçok ürünün içeriğinde yer almaktadır. Dünyada ve ülkemizde fonksiyonel gıda olarak da çok fazla kullanılmaya başlanmıştır. Doğal bitkisel yağları kullanırken dikkat edilmesi gereken husus; tağşiş yapılmamış ve istenen kalite kriterlerine uygun olmalı.
Soğuk sıkım yüksek kaliteli bitkisel yağların üretiminde kullanılan tekniklerin başında gelmektedir. Bu yağlar daha yüksek oranlarda antioksidan, fenolik, fosfatid, karotenoid ve bitkisel sterolleri içerirler. Bunun yanında soğuk sıkım yağlar A, D, E ve K vitaminlerini de içeriğinde bulundururlar.
ÇÖREKOTU YAĞI / BLACK CUMIN SEED OIL
Çörek otu, (Nigella sativa L.) ülkemizde siyah tohum, siyah kimyon veya bereket tanesi olarak bilinmektedir. Çörek otu, Ortadoğu ülkeleri arasında birçok hastalığın şifası olduğu için “Habbat Al Barakah" olarak da bilinir.
Elde Edilme Yöntemi: Çörek otu yağı; çörek otu tohumlarından soğuk sıkım yöntemiyle, ısı uygulanmaksızın, yağın doğası bozulmadan üretilmektedir.
İçeriği: Çörekotu tohumları %32-40 oranında sabit yağ içermektedir.
Çörekotu tohumları; uçucu yağı içerisinde (Timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ), ditimokinon (nigellon), timol, karvakrol, ve ß-pinen, limonen, sitronellol, p-simen) ve aynı zamanda acı maddeler de içermektedir.
Fitomer Çörekotu Yağı: Minimum 3 mg/ml timokinon içerir.
Kullanımı: Dâhilen günde 3 defa bir ölçek içilebilir. Tercihen salata ve yemeklere ilave edilebilir.
TATLI BADEM YAĞI / SWEET ALMOND OIL
Tatlı badem yağı içeriğinde bulundurduğu yağ asitleri sayesinde cilt ve saç bakımı için faydalı bir üründür.
Elde Edilme Yöntemi: Tatlı badem meyvelerinden soğuk sıkım yöntemi ile yağ elde edilmektedir.
İçeriği: Çeşitli tipteki bademlerin tohumları %43-58 oranında sabit yağ içermektedir.
Kullanımı: Dâhilen günde 3 defa bir ölçek içilerek tüketilebilir. Tercihen salata ve yemeklere ilave edilebilir. Ayrıca masaj yolu ile ciltte kullanımı da uygundur.
SUSAM YAĞI / SESAME OIL
Susam bitkisinin tohumlarından elde edilen susam yağı, vitaminler ve önemli bileşikler açısından çok zengindir. Susam yağının en önemli karakteristiği oksidatif bozulmaya karşı direnç göstermesidir.
Elde Edilme Yöntemi: Bitkinin meyveleri içinde oluşan tohumların kabukları soyulmuş ve ayıklanmış tanelerinden soğuk sıkım yöntemiyle bitkisel sıvı yağ elde edilir.
İçeriği: Susam yağı oleik ve linoleik yağ asidlerince zengindir.
Kullanımı: Dâhilen günde 3 defa bir ölçek içilerek tüketilebilir. Tercihen salata ve yemeklere ilave edilebilir. Ayrıca masaj yolu ile ciltte kullanımı da uygundur.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI / PUMPKIN SEED OIL
Birçok geleneksel mutfakta yeri olan kabak çekirdeği yağı, steroller açısından oldukça zengindir.
Elde Edilme Yöntemi: Kabak Çekirdeği Yağı, soğuk sıkım yöntemi kullanılarak ısı uygulamaksızın, sadece mekanik işlemlerle, yağın doğasını bozmadan üretilmektedir.
İçeriği: Kabak çekirdek yağı; steroller ve proteince zengindir.
Kullanımı: Dâhilen günde 3 defa bir ölçek içilebilir. Tercihen salata ve yemeklere ilave edilebilir.
SARI KANTARON YAĞI / HYPERICUM PERFORATUM INFUSED OIL
Sarı kantaron yağı geleneksel tıpta uzun yıllar kullanılmış bir üründür. Sarı kantaron (Hypericum perforatum L.), çiçeklenme döneminde toprak üstü kısımları toplanarak hazırlanır.
Elde Edilme Yöntemi: Maserasyon olarak adlandırılan yöntemle gerçekleştirilmekte olup bu amaçla üretim sürecinde zeytinyağından faydalanılmaktadır.
İçeriği: Sarı kantaron yağında flavonoid bileşikleri ve naftodiantronlar bulunur. Yağ asitlerinin bileşimi kullanılan zeytinyağının bileşimidir.
Fitomer Sarı Kantaron Yağı Türk Farmakopesi ve Alman Farmakopesi standartları ile uyum sağlamaktadır. 100 gr örnekte minimum 5 mg Hiperisin içermelidir.
Kullanımı: Dâhilen günde 3 defa bir ölçek içilerek tüketilebilir. Tercihen salata ve yemeklere ilave edilebilir. Ayrıca masaj yolu ile ciltte kullanımı da uygundur.
ZEYTİNYAĞLI KUDRET NARI / MOMORDICA CHARANTIA INFUSED OIL
Binlerce yıldır farklı coğrafyalarda şifa kaynağı olarak tüketilen kudret narı, Asya ve Afrika kökenli tropik bir meyvedir. Meyveleri siğile benzer yoğun çıkıntılı, küt veya sivri, uzun veya kısa boylarda olabilmektedir.
Elde Edilme Yöntemi: Maserasyon yöntemiyle elde edilir. Zeytinyağlı kudret narı eldesi için altı ay kadar beklemek gereklidir. Bu süre sonunda süzülür ve kahverengi renginde bir şişeye aktarılıp saklanmalıdır.
İçeriği: Kudret narı meyvesi; glikozitler, saponinler, alkaloidler, triterpenler, proteinler içeren biyolojik olarak aktif kimyasallar içerir.
Kullanımı: Dâhilen günde 2-3 defa bir tatlı kaşığı içilebilir. Tercihen salata ve yemeklere ilave edilebilir.
KETEN TOHUMU YAĞI / FLAX SEED OIL
Keten, mavi renklerde çiçekler açan otsu bir bitkidir. Tohumlar tipik olarak yaklaşık 3-4 mm uzunluğundadır. Genellikle kahverengi, pürüzsüz ve parlaktırlar.
Elde edilme yöntemi: Bitkinin tohumlarından keten tohumu yağı elde edilir. Soğuk presleme yöntemi kullanılarak elde edilmektedir.
İçeriği: Keten (Linum usitatissimum, flax) Tohumu Yağı, bitkisel kaynaklı Omega 3 Alfa Linolenik Asit (ALA) açısından zengindir ve lignanlar ve fitokimyasallar içerir.
Balık tüketemeyen kişilerde bitkisel Omega-3 kaynağı olarak kullanılabilir.
Kullanımı: Dâhilen günde 3 defa bir ölçek içilebilir. Tercihen salata ve yemeklere ilave edilebilir.