Açık Erişim Sistemi Güncellendi! 13.07.2023

Açık Erişim Sistemi Güncellendi (1).jpg

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Direktörlüğü olarak yürütmekte olduğumuz açık erişim kurumsal arşiv hizmetimizdeki yenilikleri paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz!

​Bu süreçte ilk olarak; ulusal ve uluslararası düzeyde üretilen açık erişim ve açık bilim politikalarını da göz önünde bulundurarak açık erişim politikamızı güncelledik.

Yenilenen açık erişim politikamıza ulaşmak için tıklayınız.

İkinci olarak da; Dspace yazılımının güncel sürümüne geçiş yaptık.

Sistemdeki Yenilikler ve İyileştirme Çalışmaları;

Yeni Arayüz: Dspace 7.4 güncellemesinin sunduğu imkanlarla arayüz tamamen yenilenmiştir. Özellikle görselliğin ön planda olduğu tasarıma sahip web sayfamızın kullanıcı dostu olmasına dikkat edilmiştir. Araştırmacıların en çok ihtiyaç duyduğu kaynaklar çeşitli özelliklerine göre koleksiyon haline getirilmiş olup ana sayfada kullanıcılara sunulmuştur.

Projeler Modülü: Kurumumuzda üretilen projelere ait bilgiler ve proje tamamlandıktan sonra üretilen yayınların sistemimize eklenmesi sağlanmıştır.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Modülü: AVESİS “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" modülü, Dspace yazılımı ile entegre edilmiş olup araştırmacıların BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında gerçekleştirdiği yayın, proje ve benzeri faaliyetlerin kurumsal akademik arşiv sistemi içerisinde de görünür hale gelmesi sağlanmıştır.

İndeksli Yayın Filtresi: Yayınların kimlik bilgileri dikkate alınarak Web of Science, Scopus, Pubmed ve TR Dizin filtreleri oluşturulmuş, böylelikle ulusal ve uluslararası düzeyde indekslenen yayınlara erişim kolaylaştırılmıştır.

Yazar Profilleri: Kurumumuzda çalışmış ve halen çalışmakta olan yazarlara ait özel profiller oluşturulmuş olup aktif bir şekilde göreve devam eden yazarlarımızın AVESİS'te yer alan fotoğrafları sisteme yüklenmiştir.

Yazar-Organizasyon Birimi Eşleştirilmesi: Kurumumuzda çalışmakta olan yazarlarımızın, kurumumuza başlamadan önce farklı kurumlarda üretmiş olduğu yayınların ve projelerin sistemimize eklenmesini önlemek amacıyla yazar-organizasyon eşleştirilme işlemi gerçekleştirilmiştir.

Arama Sonuçlarının Geliştirilmesi: Kullanıcıların aradığı veriye daha hızlı ulaşabilmesi için arama hizmeti geliştirilmiş olup arama sonucunda ulaşılan sayfaya özel filtreler eklenmiştir.

AVESİS Aktarımı İyileştirme Çalışmaları: AVESİS platformundan Dspace sistemimize aktarılan bilgiler hem ilgili firma (Selensoft), hem de kurumumuz ilgili birimleri (Kütüphane ve Dokümantasyon Direktörlüğü ve Bilgi Teknolojileri Direktörlüğü) tarafından takip edilmektedir. Bu süreçte hatalı/tekrarlayan kayıtların tespiti, ayrıştırılması ve sistemden kaldırılmasına dair çalışmalar yürütülmektedir.

Güncellenen Açık Erişim Sistemimizde, Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde üretilen açık erişime sahip yayınların -telif hakları gözetilerek yüklenen- dosyalarını ve açık erişime sahip olmayan yayınların da künye bilgelerine ulaşabilirsiniz.

Erişim linkimiz: https://openaccess.bezmialem.edu.tr/