Ulusal/Uluslararası akademik değerlendirmelerde, araştırmacıların yayınlarına girdiği veriler temel alınmaktadır. Verilerin yanlış girilmesi, kurum adlarında standardizasyon sağlanmaması, ad-soyadı değişiklikleri gibi durumlarda sonuçlar da hatalı çıkmaktadır. Bu durumun çözümü için farklı platformlar tarafından yazarlara özel dijital kimlik numaraları kullanıma sunulmuştur. ORCID, Scopus ID ve WOS-Researcher ID en çok kullanılan dijital kimlik numaralarıdır.
Kütüphane olarak bizler bu kimliklerin oluşturulması konusunda araştırmacıları yönlendirerek akademik görünürlükleri artırma sürecinde destek olmaktayız. Platformların kullanım bilgilerini aktararak her güncellemeye dair duyurular yapmaktayız.
Konuya dair yaptığımız duyuruları takip ederek dijital kimlikler ve akademik sosyal platformlara dair yeni gelişmelere ulaşabilirsiniz.
ORCID alım sürecine dair detaylı bilgi için tıklayınız.
SCOPUS-ID alım sürecine dair detaylı bilgi için tıklayınız.
WOS
RESEARCHER ID alım sürecine dair detaylı bilgi için tıklayınız.
WOS yazar profili oluşturma ve düzenleme kılavuzu için tıklayınız.
WOS yazar kaydı düzeltme kılavuzu için tıklayınız.
Günümüzde araştırmacıların, bilim dünyasında görünürlüklerini artırmak için internet platformlarında var olmaları gerekmektedir. Bilim insanlarının birbirleri ile iletişim kurabilmeleri, iş birliği ağı oluşturabilmeleri, akademik gelişmelerden haberdar olabilmeleri ve yayınlarını paylaşabilmelerine imkan sağlayan akademik sosyal platformlar kurulmuştur. Bu platformlardan en çok kullanılanları ResearchGate, Google Scholar, Academia'dır.
ResearchGate hesabı oluşturma sürecine dair detaylı bilgi için tıklayınız.
Google Akademik profili oluşturma sürecine dair bilgi için tıklayınız.