2014-2015 Akademik Yılını Kapsayan Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuruları 06.06.2014

2014-2015 Akademik Yılını Kapsayan Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuruları

Değerli Erasmus Koordinatörleri ve Sevgili Öğrenciler,

2014-2015 akademik yılı güz/bahar döneminde gitmek isteyen öğrencilerimiz için başvuruları açmış bulunmaktayız. İlgilenen öğrencilerimiz için başvuru tarihleri 6–24 Haziran 2014 tarihleri arasındadır.

Öğrencilerin başvuru formuna üniversite tercihlerini yazmadan önce, tercih etmek istedikleri üniversitelerin özel kabul koşulları, eğitim dilleri gibi konularda Fakülte/Bölüm Erasmus Koordinatörlerine danışmaları ve Uluslararası İlişkiler Ofisi web sayfasında yayınlanan İkili Anlaşmalarlistesinden bölümlerine ait anlaşmaları incelemeleri gerekir.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği programından hibeli ya da hibesiz öğrenci olarak yararlanmak mümkün olup, başvuru kriterleri ve seçim süreci hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki bilgileri dikkatle okumanızı rica ederiz.

ERASMUS DEĞİŞİM PROGRAMI ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ NEDİR?

Erasmus+ öncelikle “üniversite öğrencisinin uluslararası hareketliliğini” öngören bir yükseköğretim programıdır. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bu program yükseköğretimde üniversiteler arası iletişimi geliştirmeyi ve Avrupalılık boyutunun arttırılmasını öngörür. Bu doğrultuda Erasmus+ programı, Avrupa üniversiteleri arasında ülkelerarası işbirliğini teşvik etmek amacıyla karşılıklı değişimini sağlamayı ve Avrupa Birliği ülkelerindeki çalışmaların ve alınan derecelerin tanındığı ortak bir platform oluşturmayı hedeflemektedir.

Erasmus Öğrenim Hareketliliğinden Kimler Yararlanabilir?

Bir yükseköğretim kurumunda tam zamanlı olarak eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Erasmus Öğrenim Hareketliliğinden yararlanabilir.

Programdan yararlanabilmek için gerekli olan kriterler aşağıdaki gibidir:

·         Meslek Yüksekokullarındaki öğrencileri için birinci sınıfı başarı ile tamamlamış olmak ve 2.50/4.00 ortalamaya sahip olmak,

·         Lisans programının birinci yılını başarıyla tamamlamış olmak,

·         Lisans öğrencileri için minimum 2.20/4.00 ortalamaya sahip olmak,

·         Lisansüstü öğrencileri için minimum 2.50/4.00 ortalamaya sahip olmak,

·         İngilizce Dil Sınavına girmek, (25 Haziran 2014 ‘te yapılacak olan yabancı dil sınav yeri bildirisi, başvuru süreci içerisinde elektronik posta yoluyla yapılacaktır.)

·         Başvuru formunun zamanında Uluslararası İlişkiler Ofisi’ne teslim etmek.

***Daha önce Erasmus Öğrenim Hareketliliğinden hibeli olarak yararlanmış olan öğrenciler, bu

Hareketlilikten ikinci kez hibeli olarak yararlanamazlar.

Erasmus Programından Yararlanmak için Gerekli Yabancı Dil Sınavı Prosedürleri

Erasmus öğrencileri için Bezmialem Vakıf Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından 25 Haziran 2014 tarihinde İngilizce Yeterlilik Sınavı yapılacaktır. Erasmus programı ile eğitim alacak öğrencilerin Yabancı Diller Bölümü'nün yaptığı bu sınavdan minumum 60 puan olarak almaları gerekmektedir.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği öğrencisi seçimi yapılırken not ortalamasının % 50'si ve yabancı dil puanının % 50'si alınır ve hesaplanan ağırlıklı ortalamaya göre İkili Anlaşma kontenjanının elverdiği sayıda öğrenci Erasmus aday öğrencisi olur. Programdan yararlanmak üzere başvuruda bulunan öğrenciler, başvuru dönemlerinde ilan ettiğimiz tarihlerde yapılan yabancı dil sınavlarına girmekle yükümlüdür. (TOEFL IBT puanı minimum 75-EILTS puanı minimum 6 ve son 6 ay içerisinde Üniversitemizin yapmış olduğu dil sınavından minimum 60 puana sahip öğrencilerin, bu sınava girme zorunluluğu yoktur.)

Öğrenci başvurusunda hem eğitim dili İngilizce bir üniversiteyi hem de eğitim dili farklı olan (örneğin İtalyanca, Almanca vb.) bir üniversiteyi tercih edebilir. Eğitim dili ifadesi ile kast edilen, ilgili yükseköğretim kurumunun kendi öğrencilerine rutin olarak uyguladığı resmi eğitim-öğretim dili değil, Erasmus öğrencilerine uygulayacağı eğitim dilidir. Örneğin, Avusturya'daki bir yükseköğretim kurumunun eğitim dili Almanca olabilir, ancak Erasmus öğrencilerine İngilizce ders açmak, İngilizce eğitim-öğretim materyali sağlamak ya da sunum yaptırmak suretiyle not vermek gibi yöntemler izlenebilir. İngilizce'den farklı bir dilde eğitim veren bir Üniversite'ye giden öğrenci, ilgili Üniversitenin yabancı dil kriterini sağlayan bir sertifika getirmelidir.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği Hibeleri

Erasmus hibesi Ulusal Ajans aracılığı ile Avrupa Komisyonu tarafından sağlanmaktadır. 2014–2015 akademik yılı için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize ayrılan bütçenin elverdiği sayıda öğrencimize Erasmus hibesi tahsis edilebilecek olup başvuru şartlarını oluşturup asıl listede yer alamayan öğreciler hibesiz olarakta hareketlilikten yararlanabilirler.

2014-2015 akademik yılı Erasmus Öğrenim Hareketliliği hibe miktarları aşağıdaki gibidir;

Hayat Pahalılığına Göre Ülke Türleri

Ülkeler

Aylık Öğrenci Öğrenim Hibesi (€)

1.Grup Program Ülkeleri