2015-2016 Erasmus+ II. Staj Hareketliliği Başvuruları açılmıştır 09.10.2015

1564-ERASMUS-staj-afis-BASKI.JPG

2015-2016 Erasmus+ Staj Hareketliliği Başvuruları

Değerli Erasmus+ Koordinatörleri ve Sevgili Öğrenciler,

İlgilenen öğrencilerimiz için başvuru tarihleri 05 Ekim 2015- 19 Ekim 2015 tarihleri arasındadır.

2015-2016 Erasmus+ Staj Hareketliliği Başvuruları

Erasmus+ Staj Hareketliliği Nedir?

Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında yapılacak olan faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin yurtdışındaki bir işletmede veya organizasyonda staj yapmasıdır. Staj bir yararlanıcının programa katılan başka bir ülkedeki bir işletme ve organizasyonda mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir.

Erasmus+ Staj Faaliyeti belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılamaz. Staj faaliyeti öğrencinin öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir.

Erasmus+ Staj Hareketliliği Faaliyeti Süresi Ne Kadardır?

Staj hareketliliğinden faydalanmak isteyen bir öğrenci lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından birinde eğitim görüyorsa staj dönemi en az 2 ay en fazla 12 ay olabilir.

Öğrenci meslek yüksekokulu gibi kısa dönemli bir yükseköğretim programında ise asgari süre 2 ay olup maksimum süre 12 aydır.

Staj Yapılacak Kurumlar Hangi Niteliklere Sahip Olmalıdır?

Öğrencilerin staj yapacakları kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uygun diğer kuruluşlar olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dâhil her türlü ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.

Staj faaliyetinde bulunulacak yurtdışındaki kurum bir yükseköğretim kurumu ise işletme olarak değerlendirileceği için Erasmus+ Üniversite Beyannamesi sahibi olması şartı aranmaz.

Hangi Kuruluşlar Erasmus+ Staj Faaliyeti İçin Uygun Değildir?

- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları,

- AB programları yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar,

- Misafir olunan ülkedeki ulusal diplomatik temsilciklerimiz,

- Türkiye deki yerel firmaların uluslararası şubeleri.

Erasmus+ Staj Hareketliliği’nden Kimler Yararlanabilir?

Bir yükseköğretim kurumunda tam zamanlı olarak eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri (2015-2016 Akademik Yılında mezun olacaklar dâhil) Erasmus+ staj hareketliliğinden yararlanabilir. Programdan yararlanabilmek için gerekli olan minimum akademik ortalama:

- Lisans öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.20/4.00 olması

- Lisansüstü öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.50/4.00 olması

- Tıp Fakültesi'nde ihtisas (uzmanlık) yapmakta olan adaylar TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) belgesi ve ilgili fakültede uzmanlık yapmakta olduklarını gösteren belge ile başvuru yapabilir.

Not ortalaması asgari koşulun altında olan öğrencilerin başvuruları kabul edilmeyecektir.

Erasmus+ Programından Yararlanmak için Gerekli Yabancı Dil Sınavı Prosedürleri

Erasmus+ staj hareketliliği öğrencisi seçimi yapılırken not ortalamasının %50'si ve yabancı dil puanının %50'si alınır ve elde edilen sonuca göre öğrenci sıralaması yapılır. Programdan yararlanmak üzere başvuruda bulunan öğrenciler, başvuru dönemlerinde ilan ettiğimiz yer ve tarihlerde yapılan yabancı dil sınavlarına girmekle yükümlüdür.

Erasmus+ öğrencileri için Bezmialem Vakıf Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü tarafından İngilizce sınav yapılmaktadır.

Erasmus+ programı ile eğitim alacak öğrencilerin Yabancı Diller Bölümü'nün yaptığı sınavdan minimum 60 puan almaları gerekmektedir.

Erasmus+ Staj Hareketliliği Hibeleri

Erasmus+ hibesi Avrupa Komisyonu aracılığı ile Ulusal Ajans tarafından sağlanmaktadır. 2015–2016 akademik yılı için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize ayrılan bütçenin elverdiği sayıda öğrencimize Erasmus+ hibesi tahsis edilebilecektir. Öğrenciler istedikleri takdirde hibe almaksızın Erasmus öğrencisi olabilirler.

2015-2016 akademik yılı başında kalan hibeler ve hibesiz başvuru için Üniversitemize tahsis edilen hibe miktarının, yerleştirmesi yapılan öğrencilerin tamamını hibelendiremeyeceğinin ortaya çıkması halinde, bölümlere göre eşit dağılım gözetilecek ve sıralamada kendisine hibe düşmeyen öğrenciler hibesiz olarak Erasmus+ programından yararlanabilecektir.

2015-2016 akademik yılı Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği hibe tutarları aşağıdaki gibidir:

Hayat pahalılığına göre ülke türleri

Hareketlilikte

Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Öğrenci

Öğrenim Hibesi (€)

Aylık Öğrenci

Staj Hibesi (€)

1. Grup Program Ülkeleri

Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık

2. Grup Program Ülkeleri

Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye