İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Üniversitemizde Acil Tıbbın Önemine Dikkat Çekildi 3.06.2024

Üniversitemizde, insan eliyle ya da doğal afetlerde can kaybının en aza inmesinde önemli rol oynayan acil tıp alanına dikkati çekmek amacıyla "2. Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyumda deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy gibi kritik isimler bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

 

Üniversitemizde, hastane öncesi, afet, deprem, salgın, nükleer saldırılar gibi can ve mal kaybının olduğu dönemlerde aktif rol oynayan acil tıp alanına dikkati çekmek amacıyla "2. Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu" düzenlendi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Acil Tıp Uzmanları Derneğinin (ATUDER) işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma acil tıp doktorları, deprem, arama ve kurtarma görevlileri gibi bu alanda çalışan uzmanlar ve öğrenciler katılım sağladı.  Sempozyumun açılış konuşmasını İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimi Prof. Dr. Prm. Tayfun Bağcı gerçekleştirdi.

Yapay zeka sağlık alanında etkin olacak"

 “Yapay Zeka ve Hastane Öncesi Acil Sağlık" başlıklı sunumunu gerçekleştiren BVU Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, yapay zekanın sağlık alanına etkisine yönelik dikkat çekici açıklamalarda bulundu. "Sağlık sistemlerinde yapay zeka çok önemli rol oynamaya başladı" diyen Cander, konuşmalarına şöyle devam etti: “Bu birkaç başlık altında toplanabilir; tanı, hasta yönetimi veya hastaların transferinin nereye olacağı şeklinde. Örneğin 112 hastayı nereye götürecek, hasta hangi bölüme gidecek, radyolojik tetkikler nasıl değerlendirilecek gibi sorulara yapay zeka cevap verebilecek, çekilen tomografilerin sonuçlarını değerlendirecek."

“Tarih tekerrürden ibaret, İstanbul'da deprem olacak"

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İstanbul'da deprem" başlıklı konuşmasında Türkiye'de daha önce yaşanan depremlere ilişkin kritik bilgiler vererek beklenen büyük Marmara depremine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Dünyadaki en önemli müdahale ekiplerine sahibiz ancak İstanbul'da büyük bir deprem karşısında kaç sokağa girebiliriz ki?" diyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, konuşmasına şöyle devam etti: “Hatay'da bunu yaşadık. İş müdahaleye kaldıysa biz ölmüşüz demektir. Tarih tekerrürden ibaret. En az 7 büyüklüğünde bir deprem eninde sonunda olacak. Kötü senaryoda 7.5 şiddetinde bir deprem mümkün" ifadelerini kullandı.

Kritik konular masaya yatırıldı

Sempozyumun ilk günü İlk ve Acil Yardım Program Koordinatörümüz Doç. Dr. Bahadır Taşlıdere “İntraOsseöz, Krikotirotomi, İğne Dekompresyon Uygulama İlkeleri", Afet Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özcan Erdoğan “Bezmialem Vakıf Üniversitenin Afete Hazırlığı ve BEZAK", İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimliğinden Prm. İlkay Açıl “KBRN Nedir?" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Ayrıca UMKE personelleri “KBRN Kıyafetleri ve Özellikleri"ni,  AFAD İl Başkanlığı “Arama Kurtarma Operasyonları Yönetimi AFAD İl Başkanlığı"nı,  Eyüp Belediyesi İtfaiye Amirliği ise “İtfaiye Birimlerinin Afet Anındaki Yeri ve Önemi"ni anlattı.

Sempozyumun ikinci günü İzmir İl Ambulans Servisi Başhekimliği 112 Eğitim Birim Koordinatörü Prm. Serhan Savaş “Askeri Alanda Paramedik Olmak", İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimliği 112 Eğitmeni ve UMKE Eğitmeni Prm. Gökhan Çete “Depremde Paramediklerin Yeri ve Önemi", İstanbul İl Ambulans Servisi Başhekimliği Prm. Tayfun Bağcı “Acil Çağrı Merkezinde Paramedik Olmak", Yeni Yüzyıl Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Bölümünden Öğr. Gör. Mustafa Yıldız “112 Acil Sağlık Hizmetlerine Genel Bir Bakış Açısı", BVU Uzm. Klinik Psikolog Melis Bayram “Sağlık Çalışanlarında Tükenmişlik Sendromu ile Başa Çıkma Yöntemleri", Uzm. Klinik Psk. Elif Saydam “Stresle Başa Çıkma Yöntemleri", BVU Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Hemşire Emine Avlar “Acil Serviste Paramediklerin Önemi" üzerine sunum gerçekleştirdi. 

Üniversitemizde Acil Tıbbın Önemine Dikkat Çekildi