İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Kalp Kapak Tamiri Yöntemiyle Bezmiâlem Literatüre Girdi 14.04.2022

Sağlık alanında iki asırlık geçmişimizden gelen güçle şifa bekleyen her bir hastaya şifa dağıtmaya devam eden Bezmiâlem, bilimsel çalışmalarda da bayrağı en önde taşımaya devam ediyor.

Bugüne kadar sayısız kalp kapak tamir ameliyatı yapan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Cengiz Köksal ve ekibinin geliştirdiği “Triküspit Kalp Kapakçıkları Tamir Yöntemi", Avrupa'nın en saygın akademik dergilerinden 'International Journal of Cardiovascular and Thoracic Surgery'de yayımlanarak dünya tıp literatürüne girdi.

Özellikle romatizmal kalp kapağı hastalıklarının en sık rastlandığı coğrafyalardan biri olan Türkiye'de kalbin triküspit kapak adı verilen bölümünde tedaviler çok sınırlıydı. Prof. Dr. Cengiz Köksal'ın geliştirdiği bu yeni yöntem sayesinde artık romatizmal hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle oluşan kalp yetmezliklerinin önemli bir kısmında tekrar eden ameliyatlar, yapay ya da biyolojik kalp kapağı gibi durumlara gerek kalmıyor. Hasta triküspit kapağı tamir edildiği için ömür boyu bir daha kapak değişimi riski ya da kan sulandırıcı gibi ek ilaçlar kullanmadan yaşama şansı elde ediyor.

KÜÇÜK KESİ İLE YAPILAN BİR YÖNTEM

Triküspit kapak tamirinin en önemli özelliği kalbi durdurmadan, göğüs kafesini açmadan, meme altından küçük bir kesiyle yapılabilmesi. Prof. Dr. Cengiz Köksal “Bu, hastalar için çok konforlu. Kalbi durdurmadan yapıyoruz, riskleri 10'da 1'e kadar azaltıyoruz. Koltuk altından yapıyoruz. Bizim hekimler olarak iki tane derdimiz var; bir hastaları sadece yaşatmak değil, daha iyi yaşatmak, ikincisi de hastaların bu ameliyattan sonra bir daha kalp ameliyatı olmamasını sağlamak. Bu yeni yöntemde bu ikisini de karşılamış oluyoruz. Özellikle zor, romatizma geçirmiş, ileri yetmezliği olan ve bizim bildiğimiz standart tamir yöntemleriyle tamir edilse bile kaçağın devam ettiği hastalar için çok ideal. Daha önce ameliyat olmuş, göğüs kafesi açılmış, bir daha aynı travmayı yaşamak istemeyen hasta grubu bunlar. Biz bu yöntemi çok zor hastalarda denedik. 25-30 kişilik bir hasta grubunda uyguladık ve çok başarılı sonuçlar aldık. Yeni bir yöntem olduğu için de ufuk açabileceğini düşünerek bir makale haline getirip yayınlamaya karar verdik. Yurtdışında çok saygın bir dergiden teveccüh aldı ve kabul edildi" ifadelerini kullandı.

“KALPTE HER ŞEY DOMİNO GİBİDİR"

Kalpte bulunan dört kapaktan ikisi olan mitral ve triküspit kapak hastalıklarının genellikle birlikte görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Köksal, kalp yetmezliğine götüren bu hastalıkların birbirini de olumsuz etkilediğini belirtti ve "Mitral kapak, kalbin sol kısmında, karıncıkla kulakçık arasındadır. Triküspit kapak ise kalbin sağ tarafında yine karıncık ve kulakçık arasında yer alır. Kalp kapak hastalıklarının tamamı ise toplumun yüzde 25-30'unda görülür. Bunların yüzde 5 ila 10'u ise triküspit kapak problemlerinden muztariptir. Kalpte her şey domino gibidir. Yani mitral kapakta sorun yaşadığınızda, problemin artması sonucu bu problem triküspit kapağa da sirayet eder. Mitral kapak problemli hastaların yüzde 60-70'inde bu kapakta da sorun vardır. Şu ana kadar triküspit kapak problemlerinin tedavisinde ya oraya bir halka koyuyorduk, ya da bir dikişle çerçeveleyip bırakmak zorunda kalıyorduk. Ama maalesef zamanla gördük ki yetmiyor. Bu hastalar sonra 'sadece' triküspit kapak problemi ile geliyor, iş işten geçmiş oluyor ve tek seçeneğimiz kapağı değiştirmek oluyor" açıklamalarında bulundu.

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Cengiz Köksal ve ekibini kutluyor, üstün başarılarının devamını diliyoruz. 

Kalp Kapak Tamiri Yöntemiyle Bezmiâlem Literatüre Girdi