Haberler
“Brezilya'nın Floristik Zenginliği ve Etnofarmakolojik Çalışmalar” Etkinliği 24.10.2022

Eczacılık Fakültemiz, “Brezilya'nın Floristik Zenginliği ve Etnofarmakolojik Çalışmalar" etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinlikte, Rio e Janeiro Federal Üniversitesi'nden iki akademisyen sunum yaptı.

Üniversitemizin Eczacılık Fakültesi, Brezilya'nın doğal bitkisel çeşitliliğini ve bu alanda yapılan çalışmaları tanımak üzere “Brezilya'nın Floristik Zenginliği ve Etnofarmakolojik Çalışmalar" adlı etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Tıp Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Fitoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (FİTOMER) Müdürümüz Prof. Dr. Murat Kartal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konuşmacı olarak ise Rio de Janeiro Federal Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suzana Guimarães Leitão ve aynı üniversitenin Prof. Walter Mors Doğal Ürünler Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Gilda Guimarães Leitão yer aldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Brezilya'nın son derece zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğuna dikkat çekti. Etkinliğin bu zengin florayı öğrenme ana temasıyla gerçekleştirildiğini belirten Topçu, konuk konuşmacılara katılımları için teşekkür etti.

İlk sunum için kürsüye gelen Rio de Janeiro Federal Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suzana Guimarães Leitão, Brezilya florası hakkında 10 yıldır araştırmalara devam ettiklerini söyledi. Rio de Janeiro'yu ve üniversitesini tanıtan bölümlerle sunumuna devam eden Leitão, ardından Afrika kökenli Brezilyalıların oluşturuğu “Quilombola" grubunu ve bu grubun faaliyetlerini anlattı. Qulombola'ların doğal aromatik yağlar üzerinde yoğunlaştığını kaydeden Leitão, çalışmalarında onların doğal bilgilerinden de yararlandığını ifade etti. Leitão, sunumunun devamında Brezilya'da yetişen, farmakolojik çalışmalarda kullanılan, doğal aromatik yağ kaynağı özelliğine de sahip olan, çoğunluğu endemik bitkiler, özellikleri ve kullanım alanlarının yer aldığı ayrıntılı bir bölümle sözlerini noktaladı.

Daha sonra söz alan Rio de Janeiro Federal Üniversitesi Prof. Walter Mors Doğal Ürünler Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Gilda Guimarães Leitão ise, Enstitü'ye adını veren ve özellikle ekonomik botanik ile Amazon bitkileri üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Walter Mors'un hayatı ve çalışmalarının ardından, Enstitü'nün faaliyetlerini anlatan bir sunum yaptı.

Etkinlik, konuk akademisyenlere hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

​ 


“Brezilya'nın Floristik Zenginliği ve Etnofarmakolojik Çalışmalar” Etkinliği