İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Duyurular
Bilgilendirme: ORCID, SCOPUS ID, Web of Science RESEARCHERID Nedir, Nasıl Kayıt Olunur 11.02.2021

orcid.png

Değerli Bezmialem Mensupları,


ORCID, SCOPUS ID, WOS-RESEARCHER ID Nedir?

Open Researcher and Contributor ID (ORC-ID ) Nedir?

Araştırmacılara ait çalışmaların bir arada bulunabilmesi ve veri analizlerinde doğru sonuçlara ulaşılabilmesi için araştırmacıların almakla yükümlü oldukları kimlik numarasıdır.

 

ORC-ID Kullanım Amacı Nedir?

Yazar soyadlarının değişmesi, isim benzerlikleri ve aynı yazara ait yayınlarda isim bilgilerinin farklı şekillerde girilmesi gibi durumlar veri analizlerinde hatalar yaşanmasına yol açmaktadır. ORC-ID, ücretsiz bir platform olup, araştırmacıya ait çıktıları tek bir kimlik altında toplayarak hataların önlenmesini ve atıf süreçlerinin kolaylaştırılmasını sağlamaktadır.

Kayıt işlemi için;

https://orcid.org/register

scopus.png 

ScopusID nedir?

Elsevier tarafından sunulan bir atıf veri tabanı olan Scopus TÜBİTAK proje değerlendirmelerinde, yazar ve kurum verilerinin analizinde veri kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle bu platformdaki bilgilerin güncel olması yazar ve kurum değerlendirmelerinde doğru sonuçlara ulaşmayı sağlamaktadır. Scopus, yazar ve kurum profillerini, sahip olduğu algoritma yardımıyla oluşturmaktadır. Böylelikle araştırmacıların ID oluşturmasına gerek kalmaz.

 

SCOPUS Author ID numaranızı görüntülemek, yayınlarını tanımlamak ve farklı yazar adlarınızı birleştirmek için kullanıcı hesabı oluşturmanız gerekmektedir.

Kayıt için;

https://www.scopus.com/

researcherid.png 

Web of Science ResarcherID nedir?

Web of Science platformu tarafından, ücretsiz olarak sağlanan araştırmacı kimlik numarasıdır.

 

ResearcherID Kullanım Amacı Nedir?

Yazar soyadlarının değişmesi, isim benzerlikleri ve aynı yazara ait yayınlarda isim bilgilerinin farklı şekillerde girilmesi gibi durumlar araştırmacıya yönelik analizlerde doğru verilere ulaşmayı zorlaştırmaktadır. ResearcherID, araştırmacılara tüm yayınlarını tek bir profil altında toplama imkanı sunar.

 

Not: ResearcherID sahibi olabilmeniz için Web of Science platformunda yayınlanmış en az 1 adet yayınınız olması gerekmektedir. Hesap oluşturduktan sonra yayın yaptığınız zaman sistem Web of Science üzerinden yayın bilgilerini otomatik olarak alacaktır.

Kayıt için;

https://publons.com/about/home/