İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Eczacılık Günü’nü Kutladık 15.05.2023

14 Mayıs Eczacılık Günü, Üniversitemizde gerçekleştirilen bir etkinlikle kutlandı. “Doğal Afetlerde Eczacıların Rolü" temasıyla gerçekleştirilen programda 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinde eczacıların rolü ön plana çıktı.

14 Mayıs 1839'da Mekteb-i Tıbbiye'yi Şahane'de ilk eczacılık sınıfının açılması münasebetiyle her yıl 14 Mayıs'ta kutlanan Eczacılık Günü, Üniversitemizde gerçekleştirilen bir törenle anıldı.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş bölgesinde yaşanan depremler nedeniyle “Doğal Afetlerde Eczacıların Rolü" başlığıyla gerçekleştirilen törende konuşmacılar, depremde eczacıların yerine getirdiği fonksiyon hakkında değerlendirmelerde bulundular.

“Eczacılar tedavi sürecinin en önemli aktörlerindendir"

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “İnsanların sağlık hizmeti alırken en kolay ve en çok temasta bulunduğu meslek grubu olan eczacılık mesleği, hastalıklarla verdiğimiz mücadelede, tedavi sürecinin en önemli aktörlerinden biridir. Çünkü eczacı, birebir iletişime girdiği hastaları hem sağlık durumları ile ilgili hem de tedavi süreciyle ilgili daha somut ve daha detaylı bir biçimde bilgilendirme olanağına sahiptir. Bunun yanında koruyucu sağlık hizmetlerinde de önemli yer tutan bir meslektir. Eczacılık aynı zamanda, Bezmiâlem geleneğinin en önemli parçalarından biridir. Bezmiâlem Valide Sultan'ın “Gureba-i Müslimin Hastanesi" adıyla hizmete sunduğu günden bu yana kurumumuzun yerine getirdiği koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinde eczacılık hizmetleri çok büyük bir yer tutmaktadır" ifadelerini kullandı. Geçmişte, Gureba-i Müslimin Hastanesi'nde doktorlarla birlikte klinik eczacıların da vizite çıktığını kaydeden Rektörümüz, günümüzde klinik eczacılığın tekrar önem kazandığını hatırlattı. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi'nin deprem sürecinde gerçekleştirdiği çalışmaları ayrıntılarıyla anlatan Rektörümüz, ardından deprem bölgesinde özellikle tedavi sürecinde yapılanlar hakkında “Renal Afet Gücü" başlıklı ayrıntılı bir sunum yaptı.

“Vicdanlı ve namuslu eczacılar olun"

Rektörümüzden sonra kürsüye gelen Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, yaşanan deprem felaketi ve Eczacılık Günü'nün tarihi hakkında bilgi verdiği konuşmasında, 14 Mayıs tarihinin Eczacılık Günü olarak ilk defa Eylül 1967'de Naşit Baylav tarafından teklif edildiğini belirtti. Bu alandaki ilk etkinliğin 1968 yılında gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Topçu, Üniversitemiz ve Eczacılık Fakültemiz hakkında ayrıntılı bir sunumla devam ettiği konuşmasını, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhonam Ghebreyesus'un “Eczacılar, aldıkları multidisipliner eğitim nedeniyle kendilerinden en çok yararlanmamız gereken sağlık mesleği grubudur" sözleriyle devam ettirdi. Prof. Dr. Topçu, konuşmasının sonunda Eczacılık Fakültesi öğrencilerimize seslenerek “Eczacılık önlüğünün onurunu ve bilincini taşıyın. Etik değerleri unutmayın. Vicdanlı ve namuslu eczacılar olun. Yeniliklere açık olun" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

“Depremde 44 eczacımızı ve 23 öğrencimizi kaybettik"

İstanbul Eczacı Odası'ndan Sibel Özkan Tarım ise konuşmasında, 6 Şubat depremlerinde 44 eczacının vefat ettiğini kaydederken, İstanbul Eczacı Odası'nın deprem bölgesindeki faaliyetlerinden bahsetti. “Eczacılar deprem sürecinde en iyi organize olan meslek gruplarından biriydi" diyen Tarım, öğrencilere ise “Üzerinizde taşıdığınız önlüğün kıymetini ve yemininizi unutmayın. Bu mesleğin onurunu layığıyla taşıyacağınızdan eminim" ifadelerinde bulundu. Türkiye Eczacı Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Sait Yücel, ecza kooperatifleri, kooperatiflerin deprem bölgesi ve deprem sürecindeki çalışmaları ile ecza kooperatiflerinin örgütsel yapısı hakkında ayrıntılı bilgiler verdiği konuşmasında, 6 Şubat depremlerinde 44 eczacının yanında 23 eczacılık öğrencisinin ve birçok eczacılık çalışanı ve teknisyeninin de vefat ettiğini kaydetti. Son olarak kürsüye gelen Üniversite Hastanemizin Baş Eczacısı Gonca Atalay ise eczacılık mesleğinin tanımı ve tarihçesi ile hastane eczanemizin çalışmaları hakkında bilgi verdiği konuşmasını, afet durumunda eczacılık hizmetleri ve afet dönemlerinde eczacılık açısından neler yapılabileceği hakkında ayrıntılı bir sunumla tamamladı.

Sağlık sektörünün en önemli mesleklerinden biri olan eczacılık mesleğinin tarihi ve fonksiyonlarının derinlemesine ele alındığı program, teşekkür belgeleri ve plaketlerinin sunumu ve toplu fotoğraf çektirilmesiyle sona erdi.

Eczacılık Günü’nü Kutladık