İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Üniversitemizden Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu 29.05.2023

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ile ortak düzenlendiğimiz “Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu" programımızda, çeşitli disiplinlerden acil vakaların hastaneye ulaşmadan önceki süreçleri, uzman akademisyenler tarafından ele alındı. Programda ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen İstanbul depremi ve alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

Üniversitemizin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) ile Acil Tıp Uzmanları Derneği'nin (ATUDER) birlikte düzenlediği, iki gün süren “Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu" programında, farklı disiplinlerde acil vakanın hastaneye gelmeden önceki süreçleri değerlendirildi.

Program kapsamında gerçekleştirilen oturumda konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'nin depremselliği, beklenen büyük İstanbul depremi ve bu konuda alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Cander: “Acil sağlık hizmetleri bir takım işidir"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlanan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyemiz ve ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, devlet veya özel tüm hastanelerde “Acil" tabelasının mevcut olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında acil tıp ve hastane öncesi acil tıp alanlarının önemine değindi. Acil sağlık hizmetlerinin bir takım oyunu olduğunu, her zaman için sakin ve hızlı davranılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Cander, hastane öncesi acil tıp hizmetlerinin, acil tıp uzmanları için bir çeşit “deplasman" olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Cander, Dünya Akademik Acil Tıp Kongresi'nin de bu yıl Türkiye'de gerçekleştirileceğinin, bir ayağının da Üniversitemizde olacağının müjdesini vererek sözlerini tamamladı.

“Hem ilaç hem karar veriyoruz"

Acil Tıp Anabilim Dalı Koordinatörümüz Doç. Dr. Bahadır Taşlıdere ise açılış konuşmasında acil tıp ile ilgili eğitimlerin ilk kez 1993 yılında yapılmaya başlandığını ve bugünlere kadar çok yol katedildiğini söyledi. Doç. Dr. Taşlıdere, bu tip çalışmaların artmasını temenni ederek sözlerini tamamladı. Son olarak kürsüye gelen Paramedik Öğr. Gör. Tayfun Bağcı ise mesleğin sorunlarının ve eksiklerinin farkında olduklarını vurguladığı konuşmasında, acil tıp uzmanlarının hem ilaç hem de karar verdiğini kaydetti. Öğr. Gör. Bağcı, sempozyumun bilimin öncülüğünde bir başlangıç olmasını temenni ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Beklenen İstanbul depremi küresel bir sorun!"

Üniversitemizin tanıtım filminin izlenmesinin ardından sempozyum oturumlarına geçildi. İlk oturum olan “İstanbul'da Deprem" oturumunda konuşmacı olarak yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Türkiye Depremselliği ve İstanbul Çevresinin Deprem Durumu" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda 6 Şubat 2023 depremlerinin teknik ve bilimsel analizini de yapan Prof. Dr. Ersoy, deprem açısından 17 Ağustos'un, şimdi ise 6 Şubat'ın “milat" kabul edildiğini hatırlatarak, yapılması gerekenler için artık hızlı davranılmasının şart olduğunun altını çizdi. Beklenen büyük İstanbul depremi hakkında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Ersoy, İstanbul'un tüm Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 30'unu oluşturduğunu hatırlatarak, söz konusu depremin küresel bir sorun teşkil edeceğinin altını çizdi.

Sempozyumda neler konuşuldu?

Sempozyumun ilk ve ikinci gün gerçekleştirilen oturumlarında kimyasal-biyolojik-radyoaktif-nükleer saldırıların, (KBRN) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) gibi kurumların hastane öncesi ve hastanedeki acil tıp hizmetlerinin yeri, paramediklerin askeri, sivil ve adli vakalarda, hastane öncesi ve hastane içi acil sağlık hizmetlerindeki fonksiyonu ile acil tıbbın psikolojik yönleri, uzman akademisyenlerce ele alındı.

Acil sağlık hizmetlerinin çok çeşitli branşlarının derinlemesine değerlendirilerek sağlık sektörünün bu en önemli alanının akademik boyutuna katkı sağlanıldığı sempozyum, belge takdimi ve toplu fotoğraf çektirilmesiyle sona erdi.

Üniversitemizden Hastane Öncesi Acil Tıp Sempozyumu