İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Dünya Acil Tıp Kongresi 30.10.2023

Acil Tıp Dünyası Üniversitemizde Bir Araya Geldi

Dünya Akademik Acil Tıp Kongresi'nin (WACEM 2023) atölye kısmı Üniversitemizde gerçekleştirildi. Kongrede “Krize Yanıt Verme, Liderlik ve Yönetim" teması işlendi.

Dünya Akademik Acil Tıp Konseyi'nin (WACEM) Acil tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ile birlikte gerçekleştirdiği 2023 Dünya Akademik Acil Tıp Kongresi'nin (WACEM 2023) atölye çalışmaları kısmı, 26-27 Ekim 2023 tarihleri arasında Üniversitemizde gerçekleştirildi. Bu yıl Türkiye'de ilk defa düzenlenen kongrede ana tema ise “Krize Yanıt Verme, Liderlik ve Yönetim" olarak belirlendi. Atölye çalışmasına, WACEM Akademik Direktörü Dr. Sagar Galwankar ile yerli ve yabancı uzman hekimler katıldı. Atölyede, başta İstanbul olmak üzere çeşitli kentlerde gelişebilecek acil durumlar ile ilgili senaryolar geliştirilerek müdahale yöntemleri çalışıldı. Kongre bölümü ise 28-31 Ekim 2023 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirildi.

70'ten fazla ülkeden katılım

Kongrenin dünya acil tıp çevreleri için çok büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Üniversitemizin Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, ATUDER ve WACEM Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, “Kongre; Japonya'dan Malezya'ya, Gana'dan Ekvador'a, İtalya'dan Kanada'ya, Yeni Zelanda'dan ABD'ye, Rusya'dan Ukrayna'ya 70'ten fazla ülkeden 150 davetli yabancı konuşmacı, 100 Türk davetli konuşmacı ve yerli-yabancı 1000'den fazla uzman hekimin katılımıyla gerçekleştirildi. Ayrıca afet ve acil durumlarda yapılması gereken müdahaleler uygulamalarla gösterildi. Başta ABD olmak üzere birçok farklı ülkeden 12 kadar uzman hekim, eğitimci olarak atölye çalışmalarında yer aldı" diye konuştu.

İlk kez iki şehirde

Kongrenin ilk kez iki şehirde gerçekleştiğini ve atölye çalışmalarında dünyaya acil tıp konularının başlangıcını verdiklerini belirten Prof. Dr. Cander, İstanbul'da yapılan atölye bölümünde katılımcılara afetlere yaklaşımlarda kitlesel müdahalelerde ultrason kullanımı ile acil yaralanmalarda ilk müdahalelerin nasıl olacağını gösterdiklerini belirtti. Prof. Dr. Cander, İstanbul'daki atölye çalışmalarının ardından Antalya'da devam eden kongrede yaklaşık 266 konunun incelendiğini kaydederek, acil tıbbın masaya yatırıldığını ve dünyanın her tarafından katılımcıların geldiğini ifade etti.

“Acil tıp çok özel bir dal"

Acil tıbbın çok özel bir dal olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Cander, şöyle konuştu: "Acil tıpçılar zamanla yarışıyor ve doğru karar vermek zorundalar. İkinci seçenekleri yok. Bu yüzden acil tıbbın eğitimi çok geniş. Eğitimlerin sürekli devam etmesi gerekiyor. Şimdi biz burada bu eğitimleri tekrar etmiş oluyoruz. Yeni konular, yeni yaklaşımlar ortaya koyuyoruz. Bunları geliştirmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz depremler, savaşlar, seller bütün bunlar direkt acil tıbbın konuları ve acil tıbbi konuda yol almak zorunda. Biz de yeni bilgileri burada paylaşıyoruz. Hem genç doktorlarımıza bunları iletiyoruz hem de ortak bir dil geliştiriyoruz."​​

Dünya Acil Tıp Kongresi