İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Sağlık Bilimleri ve Teknolojinin Liderleri Bezmiâlem’de Buluştu 21.05.2024

Sağlık Bakan Yarımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın katılımıyla Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde “Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Zirvesi" gerçekleşti.  Sağlık, yapay zeka ve biyoteknoloji kavramlarının mercek altına alındığı zirveye yoğun katılım sağlandı.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi'nde sağlık, yapay zeka ve biyoteknoloji kavramlarını mercek altına alındığı Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Zirvesi düzenlendi. Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Bezmialem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Avukat Osman Develioğlu, Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül, Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Bilgin ile Prof. Dr. Güven Çetin, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Erdal Tekarslan , Genel Sekreter Dr. Zeynep Görmezoğlu, akademisyenler, diğer kurumlardan seçkin bilim insanları ve öğrenciler yer aldı.

Zirvede açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, günümüzde sağlık sektöründe bilim ve teknolojinin önemli bir dönüşüm yaşadığına dikkat çekerek “Bu hızlı dönüşüm, tarih boyunca sağlık sektörünün geleceğini belirleyen en önemli kavşaklarından biridir. Bu kavşakta öne çıkanlar yapay zeka, biyoteknoloji, genetik ve dijital sağlık gibi alanlardır ve bu alanlar beraberinde tanı, tedavi ve hasta bakımı süreçlerinde kökten değişimlere neden olmaktadır. Bu değişimlere kurumlar ve bireyler olarak hazırlıklı ve istekli olmamız, gelişmelere ayak uydurmamız açısından son derece hayati önem taşımaktadır" dedi.

Teknolojiyi en iyi şekilde kullanmalıyız

Mütevelli Heyeti Başkanı Osman Develioğlu, “Teknolojiye mutlak surette ayak uydurmalıyız" diyerek şunları söyledi: “İnsanlığı bıraksanız güneşe gidecek, teknolojiyi bu kadar ilerlettiler. Türkiye, teknolojik alanında etkin yerlerde ancak bazı fırsatları kaçırdı. Özellikle havacılık alanında 1920'lerde pilot ve mühendis Vecihi Hürkuş Almanya'dan dönünce oligarşik bürokrasiye takıldı, uçak yapacakken kenarda bıraktılar, yine dünyada uçak yapan 5 kişiden biri olan Nuri Demirağ idi. Maalesef o da bir kenarda kaldı. Bunlara pek çok örnek sayabiliriz. Geçlerimize bakınca teknolojiye karşı bir ilgi ve yetenekleri var, bu durum bizleri memnun ediyor. Yaptığımız işte otorite olacağız ki kendimize ve ülkemize olan inancımız artsın. Bu sağlık alanı için de geçerli. Sağlıkta da teknolojinin en iyi şekilde kullanılması gerekiyor" dedi.

Zirvede Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci “Sağlığın Geleceğini Yönetmek" adlı sunum gerçekleştirdi. Sağlıkta yaşanan gelişmeleri aktaran Birinci, “Türkiye'de etkili ve kademeli sevk zincirinin konuşuldu ancak bugüne kadar hayata geçirilmedi. Bu hayata geçirilirse sağlığa başvuruda ciddi bir azalma olur. Son 20 yılda hastane sayısında yüzde 35, yatak sayısında yüzde 64, yüzde 2100'lük bir artış yaşandı" ifadelerini kullandı.

TB2 en fazla ihraç edilen insansız hava aracı

Baykar'ın 15 yılda kendi sınıfında dünyanın 1 numarası olacak insansız hava araçlarını geliştirdiğine dikkati çeken Bayraktar, "Bayraktar TB2 dünyada en fazla ülkeye ihraç edilen, en yüksek performansı en düşük maliyetle veren insansız hava aracı oldu" ifadelerini kullandı. Bayraktar, Baykar bünyesinde tüm projeleri kendi öz kaynaklarıyla geliştirdiklerine değinerek, şunları kaydetti: "Böyle bir teknoloji şirketi, Türkiye'de ve dünyada olmadığı gibi teknoloji aleminde de ancak buluş yapan firmalarda bunu görebilirsiniz. Dünya teknoloji tekellerinde bile görülemeyecek bir şey. Bayraktar KIZILELMA, 2022'de milletimize söz verdiğimizden yaklaşık 1 sene kadar önce ilk uçuşunu gerçekleştirdi. KIZIELMA, tüm dünyada havacılıkta gittiği yeri temsil ediyor. Yaklaşık 1-2 ay içinde üretim prototipleri ve versiyonunu uçurmaya başlayacağız. Bu yıl 3 adet KIZILELMA'yı üretmiş olacağız ve önümüzdeki yıllarda da daha yüksek adet seri üretime geçmiş olacak. Şu anda son entegrasyon çalışmaları devam ediyor."

Sağlık Bilimleri ve Teknolojinin Liderleri Bezmiâlem’de Buluştu