İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Üniversitemizde Aşı Sempozyumu Gerçekleşti 30.12.2019

​Global bir sağlık tehdidine dönüşme potansiyeli bulunan aşı reddi ve buna neden olan sebeplerin tartışıldığı Aşı Sempozyumu, 28 Aralık Cumartesi günü Üniversitemizde gerçekleştirildi. Sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu başta olmak üzere Tıp Fakültesi Dekan Yardımcımız ve SAYADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kazım Karaaslan, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve çok sayıda konuk katıldı.

Sağlık ve Yaşam Derneği (SAYADER) ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Aşı Sempozyumunda, aşı reddi başta olmak üzere aşı reddine zemin hazırlayan sosyal ve dini kaygılar, aşı reddinin önüne geçmek için kamu otoriteleri ve özel sektör eliyle yapılması gerekenler, yerli aşı üretimi konuları ele alındı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, "Bugün burada çok önemli bir konuyu; kanayan ve kanatılan yaramız olan 'Aşılama' konusu tüm yönleriyle ele alınacak. Aşılama ile ilgili genel durum ve sorunsalların masaya yatırılacağı Aşı Sempozyumumuzda, uzman isimlerin sunumlarını dinleyeceğiz. 1845'te Bezmialem Valide Sultan'ın rüyası olarak yola çıkan bu sağlık kurumu, kuruluş gayesinden ödün vermeden kesintisiz şekilde günümüze kadar sağlık hizmetini sürdürmenin de gururunu yaşıyor ve aynı zamanda araştırmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Bu çalışmalardan biri de Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitümüzde kuracağımız aşı ile ilgili bir GMP Laboratuvarı olacak. Bu laboratuvar ile yerli aşı üretimine öncülük edeceğiz" dedi.

Açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve SAYADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kazım Karaaslan, "Dernek olarak, yeryüzündeki her birey ve toplum, hiçbir ayrıma tabii tutulmaksızın ruhu, bedeni ve sosyal çevresiyle ilgi alanımızı oluşturmaktadır. Dolayısıyla tüm bireylerin sağlıklı yaşam sürmesine katkı sağlamak, bilimsel verilere dayalı sağlıklı yaşam modellerini oluşturmak ana misyonumuzdur. Toplum sağlığını tehdit eden tüm sağlık sorunları ile ilgili kamu bilinci oluşturmak, çözüm önerileri geliştirmek, temel uğraş alanımız olacaktır. Bu duyarlılıktan hareketle birkaç ay evvel 'Obezite Çalıştayı'nı gerçekleştirdik. Mart ayında Ankara'da Ulusal Sağlık Zirvesi'ni gerçekleştireceğiz; sağlıklı beslenme bilinci ana temamız olacak. Nisan ayında da Kanser konusunda bir sempozyumumuz olacak. Haziran ayında ise Dijital Bağımlılık Çalıştayı'nı yapacağız" dedi.

Açılış konuşmacılarından Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, "Dünya Sağlık Örgütü, insan ömrünün bugün ortalama 77 yıl olduğunu açıkladı. Bu 77 yıllık ömür süresi, 1700'lü yıllarda 36 yıl idi. Yaşam süresini bu kadar uzatan 2 önemli unsur vardır. Birincisi kanalizasyon, ikincisi ise aşılamadır. Yaşam süresi açısından bu kadar önemli olan aşılamayı bugün tüm yönleriyle ele alacağız. Mevcut aşılama durumu, aşı teknikleri, aşı reddi, aşılamadaki dini ve sosyal kaygılar ile ilgili sunumların ardından bir rapor oluşturulacak" açıklamasını yaptı.

Sempozyum çıktılarına dair rapor oluşturulması sonrasında yaklaşık 300 kişinin katılım gösterdiği Aşı Sempozyumu sona erdi.

Üniversitemizde Aşı Sempozyumu Gerçekleşti