Haberler
29. Türkiye Üniversiteleri Sağlık Bilimleri Enstitüleri Toplantısı Bezmialem'de Yapıldı 14.04.2017

​Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Türkiye Üniversitelerinin Sağlık Bilimleri Enstitüleri yöneticileri bir araya gelerek enstitülerin karşılaştığı sorunları, güncel ve etik yaklaşımları ve çözüm önerilerini ele aldı. Dekanlık Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinlik aziz şehitlerimize saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Etkinliğe YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Tuncay, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ethem Güneren, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Dilek Sema Arıcı, Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Genel Sekreter Yardımcımız Hatice Kösretaş, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Semra Özçelik, Enstitü Müdür Yardımcımız Doç. Dr. Binnur Temel, üniversite sağlık bilimleri enstitüleri müdürleri, yöneticilerimiz, akademisyenlerimiz ve sağlık personelimiz katıldı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ne Türkiye Üniversiteleri Sağlık Bilimleri Enstitüleri Toplantısı'na davet etmesinden dolayı teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, bambu ağacını örnek vererek eğitim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunu şöyle anlattı: "Bambu ağacı dünyanın yapı olarak en güçlü ağaçlarından biridir. Toprağa ekildikten sonra 5 yıl boyunca toprağın altında kök salar, gelişir ve kuvvetlenir. Ancak 5. yılında filiz verir ve sonrasında 6 hafta içinde 27 metreye ulaşır. Bunu neden söyledim? Bambu ağacı bende şöyle bir çağrışım yapıyor. Aslında eğitim, biraz bambu ağacına benzer. Öyle bir sistemim kurmalısınız ki belli bir seviyeden sonra büyüme ve gelişme durdurulamaz olmalıdır ve çok daha görünür ve hızlı bir şekilde devam etmelidir. Bu ivmeyi yakalayabilmek için ektiğimiz tohumlara, verdiğimiz suya ve gübreye çok özen göstermemiz gerekiyor ki eğitimde istediğimiz kaliteli verimi alabilelim."

İnsanların katledildiği bir dünyanın iyi bir dünya olamayacağını vurgulayan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, "Bu yüzden iyilik için mücadele eden insanlara ihtiyaç var. İnanıyorum ki sizler gibi iyilik edenler kazanacaktır." diye konuşmasını tamamladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, "Bugün, sizleri Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde ağırlamanın gururunu yaşıyoruz. Enstitüler, bilimsel çalışmaların gerçekleştirildiği, geleceğin bilim insanlarının ve akademisyenlerinin yetiştirildiği, bu sayede ülkelerin uluslararası alanda tanınırlığının arttırılmasına büyük katkı sağlayan bilim yuvalarıdır. Bu yüzden enstitülere daha fazla değer ve destek verilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin geleceğin bilim insanlarını ve akademisyenlerini yetiştirmeyi hedeflediğini kaydeden Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, "Bezmialem Valide Sultan, 174 yıl önce Bezmialem Vakıf Gureba-i Müslimin Hastanesi'ni hayata geçirmiştir. Sadece hayır eserleri yaptırmakla kalmamış aynı zamanda ilme büyük bir ehemmiyet vermiştir. Bezmialem Vakıf Gureba-i Müslimin Hastanesi'nde modern tıbbın temellerinin atılması işte bu anlayış ve öngörünün eseridir. Bezmialem'in bu büyük misyonunun bu günkü takipçileri, 2010 yılında geleceğin sağlık neferlerini ve bilim adamlarını yetiştirmek için "Bezm-i Alem Gureba-i Müslimin Hastanesi"ni Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ne dönüştürerek önemli bir adım atmıştırlar." şeklinde ifade etti.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Semra Özçelik, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan enstitüler hakkında bilgi vererek, "Üniversitemizde Sağlık Bilimler Enstitüsü, Adli Tıp Enstitüsü, Gastroenteroloji Enstitüsü, Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü bulunmaktadır. Sağlık Bilimleri Enstitümüzde bilimsel çalışmaları ağırlık vermekte ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için var gücümüzle çalışmaktayız. Enstitümüzde; tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlık bilimleri fakültelerinin öğretim üyeleri tarafından oluşturulan enstitü anabilim dallarımıza ait doktora ve yüksek lisans programları yer almaktadır. Ayrıca, başka üniversitelerle birlikte oluşturulan ortak doktora programlarımız da bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Etkinliğin birinci günü,  İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gül Güner Akdoğan'ın "1. Avrupa Doktora Eğitimine Bakış ve ORPHEUS" ve "İnterdisipliner, Multidisipliner Doktora Programları" ile devam etti. Ardından "Lisansüstü Eğitimde Güncel Konular" başlıklı panel Prof. Dr. Neyhan Ergene ve Prof. Dr. Ayşen Bayram'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ender Erdoğan "Yüksek Öğrenimde Sağlık Bilimleri Enstitülerinin Yeri ve Lisansüstü Eğitime Bakış", KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Neyhan Ergene "Lisansüstü Eğitim Programlarının Açılmasında Yeni Kriterler ve Öneriler", Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Aslan "Eczacılık Anabilim Dallarında Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi", Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Sema Aşkın Keçeli "Lisansüstü Eğitimin Anket Sonuçları ile Değerlendirilmesi: Kocaeli Üniversitesi Deneyimi" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. ​

Panelin ardından BVU Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Nuran Yıldırım "Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve Bilimsel Araştırma/İntihal" başlıklı sunumunu yaptı.

Sunumdan sonra "Lisansüstü Eğitimde Güncel Konular" konulu başlıklı panel Prof. Dr. Mine Doluca Dereli ve Prof. Dr. Mehmet Yıldırım'ın moderatörlüğünde düzenlendi. Panelde Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kaplan "Lisansüstü Eğitimde Yeni Yönetmelikle Değişen Uygulamalar", İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nesrin Emekli "İstanbul Vakıf Üniversitelerindeki Sağlık Bilimleri Enstitüleri", Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Osman Çakmak "Ülkemizde Lisansüstü Eğitimde Uygulama Gerçekleri ve Kalitenin İyileştirilmesi İçin Çözüm Önerileri" tartışıldı.


Etkinliğin ikinci günü ise Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Prof. Dr. Nuran Yıldırım, "Bilim Etiği ve Araştırma Özgürlüğü" adlı sunumuyla başladı. Ardından Türkiye Sağlık Enstitüleri Genel Sekreteri ve Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bayram Yılmaz "Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı", Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülaçtı Topçu "BVU Fitoterapi Merkezi", Bezmialem Vakıf Üniversitesi Biyofizik Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Serdar Uysal ise "BVU Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü", üzerine konuştu.

Etkinlik, sunumların ardından katılımcılara teşekkür plaketi verilmesiyle son bulurken misafirlerimize İstanbul'u tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak için Pierloti Turu düzenlendi. 

29. Türkiye Üniversiteleri Sağlık Bilimleri Enstitüleri Toplantısı Bezmialem'de Yapıldı