Haberler
“Hemşirelikte Uzaktan Eğitim ve Sanal Simülasyon Uygulamaları" webinarı gerçekleşti 8.12.2020

Sağlık Bilimleri Fakültemiz Hemşirelik Bölümü ve Sürekli Eğitim Merkezi işbirliğinde 'Hemşirelikte Uzaktan Eğitim ve Sanal Simülasyon Uygulamaları' webinarı düzenlendi. Yoğun katılımla gerçekleşen webinar, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı. Webinarın açılış konuşmacılarından Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Teoman Aydın, “Pandemi sürecinde eğitim ile ilgili yaşadığımız sorunları nasıl aşabileceğimiz ve eğitim olanaklarımızı nasıl geliştirebileceğimiz konuları öncelikli gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. Covid-19 Pandemisi özellikle eğitim konusunda epey yorucu geçiyor. Dolayısıyla hepimizin yabancı olduğu bu süreçte eğitim ve hizmet noktasında pek çok değişken işin içine girdi. Öğrencilerin eğitiminde bir takım aksaklıklar yaşadık, yaşıyoruz. Bu noktada alternatif çözümlere yöneldik ki bu çözümlerden birisi de Sanal Simülasyon Uygulamaları oldu. Hemşirelikte Uzaktan Eğitim ve Sanal Simülasyon Uygulamaları, eğitime bakış açımızı değiştirecek ve vizyonumuzu genişletecek önemli bir webinar. Tüm katılımcılara teşekkür eder, keyifli bir webinar geçmesini dilerim" dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Türkinaz Aştı, “Amacımız, Covid-19 Pandemisi sürecinde eğitimlerimizi kaliteden ödün vermeden gerçekleştirmek. Fakat bizi zorlayan süreçler yaşıyoruz. Öğrencilerle kliniğe çıkamıyoruz ki bunun nedeni hasta ve öğrenciler arasındaki bulaş riskini azaltmak. Dolayısıyla eğitimlerimizi teorik olarak sürdürdük, sürdürüyoruz. Eğitim; bilişsel, duyusal ve psiko-motor duyuların birlikteliğini gerektiriyor ki pandemi süreci eğitimin psiko-motor boyutunda aksamaları da beraberinde getirdi. Bu süreç bizi 'Uzaktan Eğitim' ve 'Simülasyon Uygulamaları" sürecinin çok değerli olduğunu gösterdi. Biz bu uygulamaları nasıl yürütüyoruz? Doğrularımız ve yanlışlarımız neler?, Daha iyisini nasıl yapabiliriz? Gibi pek çok sorumuza yanıt alacağımız bu webinar, bu bağlamda oldukça önemli bir içeriğe sahiptir" ifadelerini kullandı.

Webinarın ilk oturumunda moderatörlüğünü Prof. Dr. Ükke Karabacak'ın yaptığı Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Uslu “Hemşireler İçin Uzaktan Eğitimde Sanal Simülasyon Uygulamalarının Önemi" sunumunu gerçekleştirdi. Uslu “Etkinliği kanıtlanmış eğitim teknolojilerinin kullanılması, hemşire eğitimini kolaylaştırmak için COVID-19 süresince ve sonrasında klinik hemşirelik uygulamasını desteklemek için yeni anlayışları zorunlu kılmıştır" dedi. Uslu, “Hasta bakım yönetimlerin sanal simülasyon ile desteklenmesi en azından laboratuvar eğitimlerinin yerine geçebilecek bir öğretim yaklaşımı olarak öne çıkmaktadır" açıklamalarında bulundu.

Webinarda moderatörlüğünü Prof. Dr. Ayişe Karadağ'ın yaptığı ikinci oturumda Doç. Dr. Memnun Seven “Uzaktan Eğitimde Kullanılan Yeni Nesil Sanal Simülasyon Uygulamaları" sunumunu gerçekleştirdi. Doç. Dr. Seven “Korona Pandemisi ile birlikte yüz yüze yürüttüğümüz hemşirelik bakımına yönelik yürüttüğümüz eğitimleri yapamıyor oluşumuz öğrencilerimizin klinik alanlara hazır olmalarına ilişkin kaygılarımızı artırdı. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde aynı kaygılar mevcut" dedi. Doç. Dr. Memnun Seven bilgi düzeyin artırılmasında sanal simülasyonun daha etkili olduğunu ifade etti.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Türkinaz Aştı'nın yaptığı oturumda Emre Sezer “Hemşireler için Sanal Simüle Hasta Uygulaması Örneği" sunumunu gerçekleştirdi. Emre Sezer “Hemşireler için Sanal Simüle Hasta Uygulaması Örneği: vSim, Amerika Birleşik Devletleri menşei bir organizasyondur. Hemşirelik Fakültesi ve bu alanda çalışan üyelerden oluşmaktadır. National League for Nursing tarafından tavsiye edilen bir simülasyon programıdır" dedi. Sezer “Simülasyon laboratuvarları çok kıymetli olmalarına karşın, eğiticiler ve öğrenciler için doğal olarak bazı kısıtlamalara sahiptir. Pandemi döneminde laboratuvarlar hep açık değildir. Genellikle bir manken ile aynı anda 1-2 öğrenci çalışabilir. Manken temini bazı kurumlar için yüksek maliyetli olabilir. Eğiticileri ve laboratuvar sorumlularını eğitmek, zaman ve finansal kaynak gerektirir" şeklinde konuştu.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Merdiye Şendir'in yaptığı oturumda Prof. Dr. Sema Kuğuoğlu “Simülasyon Uygulamaları için Kanıt Temelli Senaryo Tasarımları Nasıl Yapılır? sunumunu gerçekleştirdi. Prof.Dr.Sema Kuğuoğlu, “Tamamen sanal simülasyon paketlerini alıp, ülkemizde kullanabilmemiz pek mümkün değildir. Öncelikle kültürümüz farklı. Bu nedenle kültüre özgür simülasyon çalışmaları üretmek çok önemli. Bu anlamda bizim bir kültür farklılığımız var. Ayrıca bir de dil farklılığımız var. Onun için bizlerin kendi simülasyon programlarını oluşturmalıyız. Bunun için çalışmamız lazım. Hiçbir zaman en iyi uygulamalarımızdan vazgeçmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hatice Kaya'nın yaptığı son oturumda Dr. Öğr. Üyesi Pelin Karaçay “Sanal Simülasyon Uygulamalarında Çözümleme" sunumunu gerçekleştirdi. Karaçay “Tüm simülasyonlarda çözümleme oturumu olmak zorundadır. Olmaz ise istenilen öğrenme çıktılarına ulaşılmamaktadır. Normalde doğru bir şekilde yönetilmemiş çözümleme oturumu aynı şekilde öğrencilerin öğrenme çıktılarına ulaşamadığımız için bunun kaliteli bir şekilde öncesinde yapılandırılmış soruların olması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Türkinaz Aştı, Düzenleme Kurulunda yer alan Öğretim Görevlisi Mahmut Dağcı ve Araştırma Görevlisi Yasemin Kıyak'a teşekkür ederek programı sonlandırdı.


Webinar sunumlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


“Hemşirelikte Uzaktan Eğitim ve Sanal Simülasyon Uygulamaları" webinarı YouTube kaydını izlemek için tıklayınız.

​​


“Hemşirelikte Uzaktan Eğitim ve Sanal Simülasyon Uygulamaları" webinarı gerçekleşti