İLETİŞİM ENGLISH Ara ARA
Haberler
Üniversitemizden Dünya Diyabet Günü Etkinlikleri 16.11.2023

14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen konferansta, diyabetin belirtileri, tanısı, tedavisi ve diyabetli hastaların dikkat etmesi gerekenler ele alındı. Ayrıca Hemşirelik ile Beslenme ve Diyetetik Bölümlerimiz Hastanemizde kurulan stantta diyabet ile ilgili ücretsiz testler yaptı.

Hastanemizin Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında düzenlenen sempozyumda, dünyada en çok rastlanan kronik hastalıklardan biri olan diyabet her yönüyle masaya yatırıldı.

Belirti, tanı ve tedaviler konuşuldu

İlk sunumu yapan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, diyabetin tanımı ve tarihini anlattı. Ardından diyabet belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Taşan, obezite ile diyabet arasında yakın bir ilişki olduğunun altını çizdi. Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Özcan Karaman, diyabetin tedavisi hakkında bilgiler verdi. Diyabet hastalarının yüzde 90'ının Tip-2 Diyabet hastası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karaman, son zamanlarda peptit tabanlı ilaçların diyabet tedavisinde ciddi faydalar sağladığının görüldüğünü ifade etti.

Diyabet hastaları nelere dikkat etmeli?

Program, Hemşire Arzu Akkoç'un, diyabet hastası bireylerin günlük hayatta dikkat etmesi gerekenleri anlattığı “Diyabetli Bireylerde Genel Sağlık Önerileri" ve Hemşire Kübra Yılgör Becerikli'nin, enjeksiyonla ilaç alan hastaların dikkat etmesi gerekenleri anlattığı “Diyabette Enjeksiyon Uygulamaları" sunumlarıyla devam etti. Program, Uzm. Dyt. Sümeyye Hüda Kara'nın, örnek menülerle desteklediği “Diyabette Beslenme" başlıklı sunumuyla sona erdi.

Öte yandan yine Dünya Diyabet Günü kapsamında Sağlık Bilimleri Fakültemizin Hemşirelik ile Beslenme ve Diyetetik Bölümleri iş birliğiyle merkez hastanemizin girişine kurulan stantta, isteyen hastalarımıza başta kan şekeri ve kan basıncı ölçümü olmak üzere diyabet taraması ile ilgili ücretsiz testler yapıldı.


Üniversitemizden Dünya Diyabet Günü Etkinlikleri